PARTNER SERWISU

BAUMIT

„Newsletter archiramy. Co tydzień najświeższe i najciekawsze
wiadomości ze świata architektury i dizajnu w Twojej
skrzynce mailowej”.

Architektura
ARCHITEKTURA
Hala Buddów projektu studia Grupa 5 Architekci

Hala Buddów - architektura. Powstanie Hala Buddów w Warszawie. Zobaczcie wizualizację nowego projektu bryły architektów z Grupa 5 Architekci.

  • Udostępnij
  • Komentarze

Architektura. Powstanie Hala Buddów w Warszawie. Zobaczcie wizualizację  nowego projektu bryły architektów z Grupa 5 Architekci.

Architektura zabytkowej bryły projektu Syrkusów zaadaptowana zostanie na Halę Buddów. Grupa 5 Architekci przeprojektowali pustostan tak, by nadać mu prosty, techniczny wyraz architektoniczny. Zobaczcie wizualizację.

Fot: materiały prasowe
  • Architektura. Powstanie Hala Buddów w Warszawie. Zobaczcie wizualizację  nowego projektu bryły architektów z Grupa 5 Architekci.
  • Architektura. Powstanie Hala Buddów w Warszawie. Zobaczcie wizualizację  nowego projektu bryły architektów z Grupa 5 Architekci.
  • Architektura. Powstanie Hala Buddów w Warszawie. Zobaczcie wizualizację  nowego projektu bryły architektów z Grupa 5 Architekci.
  • Architektura. Powstanie Hala Buddów w Warszawie. Zobaczcie wizualizację  nowego projektu bryły architektów z Grupa 5 Architekci.
  • Architektura. Powstanie Hala Buddów w Warszawie. Zobaczcie wizualizację  nowego projektu bryły architektów z Grupa 5 Architekci.
  • Architektura. Powstanie Hala Buddów w Warszawie. Zobaczcie wizualizację  nowego projektu bryły architektów z Grupa 5 Architekci
  • Architektura. Powstanie Hala Buddów w Warszawie. Zobaczcie wizualizację  nowego projektu bryły architektów z Grupa 5 Architekci
  • Architektura. Powstanie Hala Buddów w Warszawie. Zobaczcie wizualizację  nowego projektu bryły architektów z Grupa 5 Architekci
  • Architektura. Powstanie Hala Buddów w Warszawie. Zobaczcie wizualizację  nowego projektu bryły architektów z Grupa 5 Architekci.

Hala Buddów. Architektura zabytkowej bryły projektu Syrkusów zaadaptowana zostanie na Halę Buddów. Grupa 5 Architekci przeprojektowali pustostan tak, by nadać mu prosty, techniczny wyraz architektoniczny. Zobaczcie wizualizację.  

Hala Buddów będzie siedzibą Buddyjskiego Związku Diamentowej Drogi Linii Karma Kagyu. Projekt architektury Buddyjskiego Ośrodka Medytacyjnego (Hali Buddów)  zakłada rozbudowę i adaptację bryły, przy ul. Ożarowskiej w Warszawie, która jest częścią warszawskiego osiedla Koło, zaprojektowanego przez architektów Helenę i Szymona Syrkusów (cały kompleks mieszkalny został wzniesiony w latach 1947-56 ). Jego bryła obecnie pełni funkcje magazynową i przez ostatnie lata nie była użytkowana. Ta jednokondygnacyjna hala i przyległy do niej podpiwniczony łącznik, który już niedługo stanie się Halą Buddów wpisane są do rejestru zabytków. Zgodnie z wytycznymi inwestora bryła zostanie zaadaptowana na ośrodek medytacyjny. Znajdą się w niej sale do medytacji i modlitwy oraz pomieszczenia mieszkalne dla stałych użytkowników jak i osób odwiedzających.

Nowoczesna architektura bryły

Aby architektura obiektu spełniała swoją funkcję projektanci z Grupa 5 Architekci zaprojektowali dodatkową kondygnację. Nowe elementy budynku cechować będzie nowoczesna, prosta forma. Taka architektura podkreśli podział pomiędzy istniejącymi, poddanymi renowacji elementami bryły i nowoprojektowanymi, bądź przebudowywanymi częściami budynku.

Hala Buddów na warszawskim Kole

Na parterze hali, bezpośrednio przy wejściu zaprojektowano przestronny hol, który doświetlono przeszkleniami, zlokalizowanymi w pasie nadbudowy. Po obu jego stronach- w niższych nawach hali przewidziano przestrzeń socjalną oraz pomieszczenia pomocnicze. Najważniejsze pomieszczenie w budynku – gompę, czyli buddyjski klasztor, będący jednocześnie ośrodkiem studiów i miejscem, w którym odprawiane są religijne ceremonie, zaprojektowano jako wysokie, jednoprzestrzenne pomieszczenie. Doświetlone zostało pasmowymi okienkami oraz świetlikami dachowymi. Na pozostałych dwóch kondygnacjach  budynku zlokalizowano pomieszczenia użytkowe: mieszkalne, techniczne i pomocnicze. W projekcie architekci założyli także budowę tarasu nad jednokondygnacyjnym łącznikiem oraz częścią budynku hali. Zmiany objęły również zagospodarowanie terenu w rejonie wejścia do budynku oraz pas działki znajdujący się po jego południowej stronie.

METRYKA OBIEKTU

Inwestor: Buddyjski Związek Diamentowej Drogi Linii Karma Kagyu
Autorzy: Grupa 5 Architekci
Projekt: 2012-2013
Powierzchnia użytkowa: 1265 mkw

 

przeczytaj rowniez
Autor: Magdalena Kleszcz
Zdjęcia: materiały prasowe
Data publikacji: 10.06.2013 13:07
do góry
uaktualnij licznik
Gość audycji
Marcin Mostafa
Miesięcznik architektura
W numerze 4/2016:
  • Humanitarna rewolucja w architekturze
  • Europejska stolica kultury
  • Centrum Dialogu Przełomy
  • Wieżowiec Q22 w Warszawie
  • Dworzec Warszawa Zachodnia
  • Park rekreacyjny Zoom Natury
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.