Architektura
ARCHITEKTURA
Rewitalizacja kopalni w Wałbrzychu

Architekci z Nizio Design International pokazali projekt centrum kulturalnego w Starej Kopalni Julia

  • Komentarze

Architekci z Nizio Design International pokazali projekt centrum kulturalnego w Starej Kopalni Julia
Fot: Nizio Design International
  • stara-kopalnia-small/01.jpg
  • stara-kopalnia-small/2.jpg
  • stara-kopalnia-small/3.jpg

Architekci z pracowni Nizio Design International zajmą się rewitalizacją Starej Kopalni Julia w Wałbrzychu. W zabytkowych obiektach, powstanie nowoczesne centrum kulturalno-edukacyjne. To kolejna po Muzeum Współczesnym we Wrocławiu duża realizacja w portfolio architektów. Koncepcja architektoniczna zaprezentowana przez architektów obejmuje zarówno bryły jak i architekturę wnętrza. Zobacz wizualizacje projektu

Architekci z Nizio Design International zajmą się rewitalizacją terenu o powierzchni 4 ha. Ten kolejny duży projekt w portfolio architektów obejmie przekształcenie zarówno architektury wnętrz jak i samych brył budynków Starej Kopalni Julia w Wałbrzychu na potrzeby centrum kultury, nauki, przemysłów kreatywnych i edukacji. W sumie architekci zamienią 16 zabytkowych obiektów oraz ponad 2,5 km podziemnej trasy turystycznej znajdującej się w tzw. Lisiej sztolni wybudowanej jeszcze w XVIII wieku.

Projekt rewitalizacji przewiduje połączenie historycznej tkanki z nowoczesnym elementami oraz wykorzystaniem nowych technologii. Przed wejściem stanie multimedialna tablica informacyjna, na której oprócz planu przestrzennego odwiedzający będą mogli poznać historię kopalni, a także aktualny plan wydarzeń, wystaw i imprez odbywających się na terenie kopalni.

Spod „przęsła informacyjnego” odwiedzający po pochyłej rampie przejdą do tzw. centrum powitalnego (z kasami biletowymi). Elewacja budynku zostanie wykończona półprzeźroczystym czarnym szkłem dymionym. Trasa zwiedzania zabytku zaczynać się będzie od Łaźni Łańcuszkowej, gdzie jako element aranżacji wnętrza zawisną na hakach,  imitacje ubrań wykonane z przezroczystego tworzywa sztucznego.

Nadziemnym mostem zwiedzający przejdą do kolejnego kompleksu budynków. W oknach budynku na zmianę będzie pokazywała się rzeczywisty obraz i zdjęcia dawnej kopalni.

Dawna maszynownia przekształcona zostanie w interaktywną ekspozycję Muzeum Węgla i Górnictwa. W głównej rozdzielni kopalni zaś powstanie wystawa pokazująca materiały przyszłości powstałe z węgla, a stara kuźnia stanie się pracownią ze stanowiskami do wyrobu tradycyjnego rzemiosła oraz z pracownią komputerową. Ta przestrzeń będzie podzielona podświetlonymi, szklanymi przepierzeniami, które będzie można dowolnie przesuwać tworząc mniejsze pomieszczenia. W sąsiednim magazynie z kolei będzie można oglądać  maszyny górnicze. W kompleksie znajdzie się także Centrum Ceramiki Użytkowej z pracownią ceramiczną i salą wystawową. Oferta Starej Kopalni zostanie uzupełniona o restauracje, kino, salę koncertową oraz amfiteatr.

przeczytaj rowniez
  • Szkoła marzeń? Gimnazjum w Zurychu
    Szkoła marzeń? Gimnazjum w Zurychu

    Nowoczesna szkoła. Jak powinna wyglądać szkoła idealna? Zaprojektowany przez Christiana Kereza budynek gimnazjum w zuryskiej dzielnicy Leutschenbach, dzięki zastosowaniu stalowych kratownic i całkowicie przeszklonych fasad, wydaje się unosić w powietrzu. Czy tak wygląda szkoła maprzeń? więcej

  • ŻYCIE W ARCHITEKTURZE 2002
    ŻYCIE W ARCHITEKTURZE 2002

    Czwarta edycja konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE. Finał odbył się w siedzibie SARP-u w Warszawie, 10 stycznia więcej

  • PROJEKT ZAHY HADID: Na granicy możliwości Centrum Nauki phaeno
    PROJEKT ZAHY HADID: Na granicy możliwości Centrum Nauki phaeno

    Centrum Nauki phaeno w Wolfsburgu, realizacja pracowni Zahy Hadid, odbiega od wszelkich konwencji kształtowania formy i dyspozycji funkcjonalnej budynku. Phaeno odrywa się od ziemi. Jego miękka, opływowa bryła, o wielkopowierzchniowych pochyłych ścianach, stojąc na dziesięciu żelbetowych „nogach”, pozwala przestrzeni miasta swobodnie przelewać się pod spodem i wokół budynku. Wielka żelbetowo-stalowa skorupa mieszcząca powierzchnię ekspozycyjną zamyka w sobie jednoprzestrzenne wnętrze urozmaicone zmiennym przebiegiem sufitu, podłóg i ścian, które tworzą wrażenie zagadkowego, niemalże księżycowego krajobrazu. Realizacja tych wizji nie byłaby możliwa bez nowoczesnych technologii budowlanych – a szczególnie bez betonu samozagęszczającego i jego specyficznych właściwości – ani bez ścisłej współpracy inżynierów i architektów. więcej

  • ŻYCIE W ARCHITEKTURZE 2004
    ŻYCIE W ARCHITEKTURZE 2004

    Piąta edycja, organizowanego przez miesięcznik "Architektura Murator", konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE więcej

Autor: Filip Pabjas
Zdjęcia: Nizio Design International
Data publikacji: 31.12.2012 13:46
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.