Architektura
ARCHITEKTURA
Centrum Handlowe Sukcesja w Łodzi

Architektura Łodzi. Bryła Sukcesja. Nowe centrum handlowo-rozrywkowe, projektu Group-Arch

  • Komentarze

Architektura Łodzi. Bryła Sukcesja. Nowe centrum biznesu, handlu i rozrywki, projektu Group-Arch

Architektura Łodzi. Nowe centrum handlowo – rozrywkowe Sukcesja powstaje w centrum Łodzi. Autorami ciekawego projektu bryły jest pracownia Group-Arch.

Fot: materiały prasowe
  • Architektura Łodzi.Bryła Sukcesja. Nowe centrum biznesu, handlu i rozrywki, projektu Group-Arch
  • Architektura Łodzi.Bryła Sukcesja. Nowe centrum biznesu, handlu i rozrywki, projektu Group-Arch
  • Architektura Łodzi.Bryła Sukcesja. Nowe centrum biznesu, handlu i rozrywki, projektu Group-Arch
  • Architektura Łodzi.Bryła Sukcesja. Nowe centrum biznesu, handlu i rozrywki, projektu Group-Arch
  • Architektura Łodzi.Bryła Sukcesja. Nowe centrum biznesu, handlu i rozrywki, projektu Group-Arch

Architektura Łodzi. Nowe centrum handlowo – rozrywkowe Sukcesja powstaje w centrum Łodzi. Autorami projektu bryły jest pracownia Group-Arch.

Architektura Łodzi. Centrum handlowe Sukcesja to wielofunkcyjny kompleks, który powstaje przy alei Politechniki 5 w Łodzi. W bryle budynku znajdą się m.in. galeria handlowa, strefa rozrywkowo-rekreacyjna, trzygwiazdkowy hotel z zapleczem konferencyjnym, plac zabaw dla dzieci oraz dwupoziomowy parking. W obiekcie powstanie także 9-salowe kino oraz jeden z największych w Polsce klubów sportowych Pure Jatomi Fitness. Co ciekawe do dyspozycji gości siłowni będzie także 300-metrowy taras na zewnątrz bryły. Inwestorem jest łódzka spółka Fabryka Biznesu. Inwestorem zastępczym została natomiast spółka Metro Properties, a generalnym wykonawcą Mirbud S.A. Oddanie do użytku ma nastąpić jesienią 2014 roku.

Centrum Handlowe Sukcesja: lokalizacja w pobliżu ścisłego centrum miasta

Bryła Centrum Handlowego Sukcesja powstaje w jednym z najdynamiczniej rozwijających się rejonów Łodzi. Lokalizacja w pobliżu ścisłego centrum miasta zapewni bliskość m.in. drogi krajowej nr 1, Międzynarodowych Targów Łódzkich oraz kampusu Politechniki Łódzkiej. W ubiegłym roku w okolicy zostało otwarte m.in. nowoczesne Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze MTŁ. Wkrótce w sąsiedztwie galerii rusza także budowa Akademickiego Centrum Sportowo-Dydaktycznego z basenem olimpijskim. Ponadto z roku na rok przybywa tu nowoczesnych i dużych osiedli mieszkaniowych.

Architektura Łodzi. Ekologiczna bryła, projektu pracowni Group-Arch

Bryła C.H Sukcesja w Łodzi. Projekt architektoniczny bryły autorsta wrocławskiej pracowni Group-Arch został zatwierdzony przez BRE Global Ltd i powstaje według standardów certyfikatu BREEAM. W budowie galerii zaplanowano m.in. nowoczesny system BMS, oświetlenie ledowe, pompy ciepła i zielony dach, który będzie podlewany specjalnie magazynowaną wodą deszczową. Nowe centrum handlowe ma być bowiem obiektem ekologicznym i energooszczędnym, promującym zdrowy tryb życia. Tym samym blisko głównego wejścia powstanie m.in. parking rowerowy a wewnątrz bryły multimedialny kiosk z rozkładem jazdy komunikacji miejskiej. Teren wokoł kompleksu zostanie otoczony zielenią i fontannami. Inwestorowi - Fabryce Biznesu zależało przede wszystkim na tym, aby galeria stała się nie tylko miejscem robienia zakupów, ale zwłaszcza spędzania wolnego czasu przyjaciół i rodzin z dziećmi.

Bryła Sukcesja w Łodzi, projektu pracowni Group-Arch

Bryła Sukcesja w Łodzi ma być połączeniem nowoczesności  i przemysłowej historii Łodzi. Szklane fasady i gładki kamień kontrastują ze starą strukturą ceglanego muru, a ciemna ściana bryły stanowi kontrast do biało-ażurowej koronki budynku. Głównym założeniem architektów, przy projektowaniu wnętrza galerii handlowej było stworzenie jasnej i otwartej przestrzeni o czytelnej strukturze komunikacyjnej. Inwestorowi zależało bowiem na zapewnieniu dobrej widoczności pomiędzy poszczególnymi kondygnacjami bryły. Powierzchnia użytkowa bryły wyniesie 120651 mkw.

Galeria Sukcesja z architekturą w formie pętli

Pasaż handlowy został zaprojektowany w formie pętli, o prostokątnym układzie i lekko zaokrąglonych narożnikach (przy dwóch z nich zlokalizowano wejścia do budynku). Nad pasażem powstaną przeszklone świetliki dachowe. Aby ograniczyć bezpośredni dostęp słońca, od strony południowej przewidziano natomiast świetliki częściowo zmatowione oraz wykonane z półprzeziernego szkła. Wnętrza galerii handlowej wypełni stonowana kolorystyka. Podłogę pokryje posadzka z granitowych płytek w odcieniach szarości oraz drewna, ściany natomiast wykończone zostaną detalami ze stali nierdzewnej. Białe sufity poprzecinają pasmowe szczeliny, przez które do wnętrza będzie wpadać ograniczona ilość światła.

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.