Architektura
ARCHITEKTURA

Architektura w Japonii – betonowy dom jednorodzinny w Abiko

  • Komentarze

Dom jednorodzinny w japońskim mieście Abiko  autor: pracownia architektoniczna fuse-atelier

Dom jednorodzinny w japońskim mieście Abiko

autor: pracownia architektoniczna fuse-atelier

  • Betonowa bryła domu jednorodzinnego w Abiko, Japonia  autor: pracownia architektoniczna fuse-atelier
  • Ciepłe światło kontrastuje z betonem architektonicznym domu w Abiko, Japonia  autor: pracownia architektoniczna fuse-atelier
  • Mały dom w Abiko wygląda zupełnie inaczej niż jego sądziedzi  autor: pracownia architektoniczna fuse-atelier
  • Rezydencja wzbogaca architektonicznie osiedle domów jednorodzinnych w Abiko  autor: pracownia architektoniczna fuse-atelier
  • Czarne schody konstrastujące z betonem architektonicznym -  dom jednorodzinny w Abiko, Japonia  autor: pracownia architektoniczna fuse-atelier
  • Widok na trzecią kondygnację -  dom jednorodzinny w Abiko, Japonia  autor: pracownia architektoniczna fuse-atelier
  • Światłocienie we wnętrzu -  dom jednorodzinny w Abiko, Japonia  autor: pracownia architektoniczna fuse-atelier
  • Salon -  dom jednorodzinny w Abiko, Japonia  autor: pracownia architektoniczna fuse-atelier
  • Rzuty rezydencji -  dom jednorodzinny w Abiko, Japonia  autor: pracownia architektoniczna fuse-atelier

W japońskim mieście Abiko na wyspie Honsiu znajduje się niewielka bryła rezydencji, która całkowicie wyróżnia się na tle sąsiadujących obiektów. Mały dom  zbudowany jest niemal w całości z betonu architektonicznego

Nowoczesna bryła małego domu japońskiego

Twórca tej współczesnej wersji architektury domu jednorodzinnego jest Shigeru Fuse z japońskiej pracowni architektonicznej fuse-atelier. Dom przeznaczony jest dla pary, która poprosiła architekta o projekt, który będzie absolutnie nowoczesny. Rezydencja miała wyróżniać się stylową architeturą wnętrz, designerskimi meblami oraz ścianami z betonu architektonicznego, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.

Dom położony jest na niestabilnym gruncie dlatego konieczne było wsparcie konstrukcji żelbetowymi słupami. Aby zmniejszyć koszta zminimalizowano powierzchnię parteru. Zainwestowano natomiast w konstrukcję wspornikową i rozległą przestrzeń na  drugim piętrze.

Na parterze przewidziano miejsce na klatkę schodową, sypialnię z garderobą i łazienkę. Niestandardowo na drugim piętrze znalazła się strefa dzienna – salon z kuchnią, łazienka, jadalnia zlokalizowana na wsporniku od strony południowej oraz pokój na wsporniku północnym. Klatka prowadzi dalej na 3 kondygnację gdzie znajduje się kolejny, przeszklony pokój i rodzaj tarasu wewnętrznego.

Czarne meble i schody we wnętrzach stanowią kontrast dla szarych ścian i białej podłogi. Rezydencja jest zlepkiem kątów tworzących interesujące przestrzenie z geometryczną grą światłocieni. Przeszklone otwory rozświetlają beton na różnych płaszczyznach a ciepłe oświetlenie neutralizuje jego surowość.

 

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.