Architektura
ARCHITEKTURA

Muzeum jak kostka sera - nowy budynek Serlachius Museum

  • Komentarze

Architektura w służbie sztuki - nowy budynek Serlachius Museum projektu Pink Cloud i Eero Lunden Studio

Projekt Serlachius Museum - Eric Tan i Eero Lunden

Fot: Dzięki uprzejmości biura Pink Cloud
  • Architektura w służbie sztuki - nowy budynek Serlachius Museum projektu Pink Cloud i Eero Lunden Studio
  • Architektura w służbie sztuki - nowy budynek Serlachius Museum projektu Pink Cloud i Eero Lunden Studio
  • Architektura w służbie sztuki - nowy budynek Serlachius Museum projektu Pink Cloud i Eero Lunden Studio
  • Architektura w służbie sztuki - nowy budynek Serlachius Museum projektu Pink Cloud i Eero Lunden Studio
  • Architektura w służbie sztuki - nowy budynek Serlachius Museum projektu Pink Cloud i Eero Lunden Studio
  • Architektura w służbie sztuki - nowy budynek Serlachius Museum projektu Pink Cloud i Eero Lunden Studio
  • Architektura w służbie sztuki - nowy budynek Serlachius Museum projektu Pink Cloud i Eero Lunden Studio
  • Architektura w służbie sztuki - nowy budynek Serlachius Museum projektu Pink Cloud i Eero Lunden Studio
  • Architektura w służbie sztuki - nowy budynek Serlachius Museum projektu Pink Cloud i Eero Lunden Studio
  • Architektura w służbie sztuki - nowy budynek Serlachius Museum projektu Pink Cloud i Eero Lunden Studio

Architekci Eero Lunden i Eric Tan z pracowni Pink Cloud postanowili stworzyć muzeum, jakiego jeszcze nie było. Zamiast sekwencji nudnych pokoi, przez które zwiedzający przemykają w ścisku, projektantom zamarzyły się wolne przestrzenie, w których można kontemplować obrazy siedząc na podłodze. Projekt Serlachius Museum to architektura masy i pustki, na zasadzie wielkiego, przeskalowanego bloku sera szwajcarskiego

Białe ściany i odizolowane pokoje = dobre muzeum? Projekt nowego budynku Serlachius Museum w Finlandii to próba odejścia od tej mantry i stworzenia architektury, która bezpośrednio ułatwi zwiedzającym nawiązanie kontaktu ze sztuką. Eero Lunden i Eric Tan, twórcy projektu, wierzą, że doświadczanie sztuki może być zwiększone poprzez innowacyjną architekturę i nowy sposób doświadczania przestrzeni. Projekt próbuje osiągnąć dwa główne cele: stworzyć inspirujący kawałek architektury, który poprawi wizerunek Muzeum na świecie oraz zapewnić naprawdę wyjątkowe doświadczenie muzealne dzięki powiązaniu zwiedzających ze sztuką, w taki sposób, jaki do tej pory nie istniał.

Innowacyjna konstrukcja

Według architektów innowacyjna konstrukcja może doprowadzić do całkiem nowego spojrzenia na pojęcie przestrzeni. Corbusier, Koolhaas, Ito, Sejima - wielcy architekci przeszłości i teraźniejszości  - tworzone przez nich, zaskakujące typy przestrzeni były możliwe jedynie dzięki nowemu sposobowi spojrzenia na konstrukcję. Corbusier stworzył Maison Dom-ino, Toyo Ito  - Sendai Mediatheque i tak dalej. Nowatorskie rozwiązania konstrukcyjne prowadzą do nowych rodzajów architektury i przestrzeni. Wykorzystując projekt nowego budynku muzeum, jako laboratorium do eksperumentów nad strukturą, Eero Lunden i Eric Tan pragnęli zbudować swoje dzieło na doświadczeniach wielkich architektów.

Całkowicie wolny plan

Jak bęzie wyglądał i działał budynek, który może osiągnąć niemal każdą formę? Przenosząc wszystkie obciążenia na zewnętrzne ściany budynku, architekci uzyskali przestrzenie zupełnie pozbawione jakichkolwiek przeszkód, czy nawet kolumn. Brak wsporników pozwala ścianom i sufitom na przyjęcie niemal każdego kształtu, utrzymując koncepcję muzeum sztuki jako jednolitej przestrzeni dla zwiedzających. Wszystkie główne funkcje publiczne formują nieprzerwaną przestrzeń na każdym piętrze, podczas gdy pomieszczenia wspomagające (kuchnia, toalety, magazyny) zostały upchnięte pomiędzy stropami. Ma to stworzyć wrażenie architektury, która jest totalnie podporządkowana prezentowanej sztuce. 

  • 1
  • 2
przeczytaj rowniez
Źródło: materiały prasowe
Autor: MI
Zdjęcia: Dzięki uprzejmości biura Pink Cloud
Data publikacji: 22.08.2011 13:29
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.