Architektura
ARCHITEKTURA

Architektura współczesna budowana z myślą o bezpieczeństwie? Design nowej siedziby grupy Vodafone

  • Komentarze

Architektura dostosowana do potrzeb bezpieczeństwa, czyli nowa siedziba firmy Vodafone

Architektura dostosowana do potrzeb bezpieczeństwa, czyli nowa siedziba firmy Vodafone

Fot: Schüco
  • Campus Vodafone: wnętrze z drzwiami przeciwpożarowymi
  • Dziedziniec Campusu Vodafone otwarty dla wszystkich gości

Campus Vodafone w Düsseldorfie to samowystarczalny kompleks. Energooszczędne rozwiązania i przestrzenny układ budynków mają za zadanie ukazać inwestycję jako przykład innowacyjności. Nad kompleksem dominuje widoczna z daleka bryła 19-piętrowego wieżowca. Zobacz, jak współczesna architektura dostosowuje się do potrzeb bezpieczeństwa!

Nowoczesna architektura odzwierciedla nowy charakter marki

Architektura budynku miała w założeniu podkreślić otwarty charakter marki Vodafone – operatora sieci telefonów komórkowych. Uwydatnia to dodatkowo otwarty dla wszystkich gości dziedziniec. Transparentność firmy komunikuje natomiast przeszklona fasada budynku. Architektura wnętrz również jest harmonijna, mimo zastosowania rozwiązań przeciwpożarowych. Bardzo wiele rozwiązań w budynku to zastosowanie materiałów firmy Schüco. Takimi materiałami były na przykład fasady elementowe, które pozwoliły na stosowanie przeszkleń o bardzo dużych formatach. Do budowy kompleksów oznaczonych literami A, B i C użyto aż 4512 modułów fasadowych z szybami przeciwsłonecznymi o neutralnym kolorze, które zostały zamontowane na kondygnacjach od pierwszego piętra wzwyż. Funkcje zacieniania pełnią łamacze światła z poziomymi lamelami z perforowanego metalu.

Architektura wnętrz z myślą o bezpieczeństwie

Na górne piętra wieżowca można dostać się jedną z sześciu wind. Codziennie do budynku Vodafone przychodzi 5200 pracowników i funkcjonuje w nim żłobek, dlatego też postarano się o specjalne rozwiązania przeciwpożarowe. Wszystkie wyjścia na klatki oraz wyjścia ewakuacyjne zostały wyposażone w drzwi przeciwpożarowe jedno- i dwuskrzydłowe firmy Schüco. Gwarantują one pełną ochronę przed ogniem, dymem i wysoką temperaturą. Tworzą one osobne strefy przeciwpożarowe, które zapobiegają przedostawaniu się ognia do kolejnych części budynku. Sprawia to, że ewentualna akcja ratunkowa staje się dużo łatwiejsza dla ratowników. Osoby w poszczególnych strefach mogą widzieć się wzajemnie. Niektóre drzwi zostały ponadto wyposażone w specjalny system zamków firmy Schüco, który umożliwia sterowanie centralne oraz wprowadzenie indywidualnych ustawień. Wszystkie drzwi są ze sobą połączone elektrycznie. W obiekcie zamontowano łącznie 600 drzwi przeciwpożarowych.

Czy wieżowiec jest nie tylko funkcjonalny, lecz także estetyczny?

Moim zdaniem bryła nowej siedziby firmy Vodafone przedstawia się imponująco. To ogromy, 19-piętrowy budynek, który góruje nad miastem. Bardzo dobre wrażenie sprawia przeszklona konstrukcja wieżowca. Niestety w mojej opinii architektura wnętrz nie przedstawia się już tak samo korzystnie. Wnętrza są utrzymane w kolorystyce  niebieskiego oraz szarości i sprawiają wrażenie chłodu. Do tego dochodzą masywne, cięzkie ciemnoniebieskie drzwi przeciwpożarowe. Rozwiązania zastosowane w budynku sprawiają, że jest on bezpieczny, lecz nie – po prostu ładny. A Wy jakie macie opinie na ten temat? Koniecznie zobaczcie zdjęcia wieżowca Vodafone!

 

Agnieszka Ochenkowska

przeczytaj rowniez
  • Szkoła marzeń? Gimnazjum w Zurychu
    Szkoła marzeń? Gimnazjum w Zurychu

    Nowoczesna szkoła. Jak powinna wyglądać szkoła idealna? Zaprojektowany przez Christiana Kereza budynek gimnazjum w zuryskiej dzielnicy Leutschenbach, dzięki zastosowaniu stalowych kratownic i całkowicie przeszklonych fasad, wydaje się unosić w powietrzu. Czy tak wygląda szkoła maprzeń? więcej

  • Adaptacja silosu na mieszkanie

    Ołomuniecki silos nie został oswojony, lecz okiełznany: nie mamy do czynienia z typowym loftem, mieszkaniem bezkonfliktowo wpisującym się w historyczną tkankę architektoniczną, ale z radykalną interwencją, której najważniejszym elementem jest dominująca, przeskalowana nadbudowa więcej

  • Hala sportowa w Bieruniu

    Budynek hali powstał w wyniku rozpisanego przez gminę ogólnopolskiego konkursu architektonicznego więcej

  • Bez dogmatu

    Historia renowacji barokowych wnętrz wiejskiego kościoła w Czechach to kronika odważnych posunięć hierarchów, lokalnej administracji i upartych projektantów z praskiego studia Qubus Design. Mieszanka baroku z klasyką designu, a nawet aluzjami do islamu, nie jest czystą prowokacją, lecz manifestem kulturowej otwartości we wnętrzu, które służyć będzie nie tylko liturgii, ale i świeckim imprezom dla miejscowej, niekoniecznie katolickiej społeczności więcej

Autor: Schüco
Zdjęcia: Schüco
Data publikacji: 31.07.2014 12:22
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.