Architektura
ARCHITEKTURA

Architektura współczesna sali koncertowej Beethovena od UNStudio z Amsterdamu

  • Komentarze

Dom Muzyki Beethovena - architektura współczesna projektu UNStudio

Dom Muzyki Beethovena - architektura współczesna projektu UNStudio

  • Dom Muzyki Beethovena Festspielhaus  - widok z zewnątrz na salę koncertową projektu UNStudio
  • Dom Muzyki Beethovena Festspielhaus  - wnętrze sali koncertowej projektu UNStudio
  • Dom Muzyki Beethovena Festspielhaus projektu UNStudio. Widok na bryłę z lotu ptaka

Dom Muzyki Beethovena Festspielhaus to projekt konkursowy autorstwa słynnej pracowni UNStudio z Amsterdamu. Architektura współczesna bazuje na formach geometrycznych. Są to różnej wielkości i różnego kształtu bryły zestawione w kompozycję. Ich masyw i ciężar został zminimalizowany transparentnymi elewacjami ze szkła

Muzyka Beethovena ujarzmiona w bryłę. Architektura współczesna od UNStudio

Przedstawiony projekt to Dom Muzyki Beethovena - Festspielhaus autorstwa UNStudio. Współgranie kontrastujących ze sobą przestrzeni otwartych i zamkniętych, powierzchni ciemnych i jasnych, brył lekkich i ciężkich zainspirowane zostało różnorodnością i bogactwem przeżyć, jakie pozwala doświadczyć muzyka Beethovena. Odwiedzający salę koncertową w niemieckim mieście Bonn są świadkiem architektury współczesnej, która przedstawia zamrożoną w bryle symfonię.

Architekci z biura projektowego UNStudio zaprojektowali otwarte na zewnętrz foyer sali koncertowej. Celem było podkreślenie funkcji publicznej i architektoniczne zaproszenie do korzystania z uroków muzyki. Przestrzeń sali koncertowej została natomiast zaprojektowana w sposób subtelnie filtrujący światło.

Wnętrze nie jest klarownie oddzielone od zewnętrza, a to za sprawą sekwencji betonu architektonicznego i kamienia ze szkłem. Geometria bryły jest widoczna zarówno od strony zewnętrznej budynku, jak również od środka. Konstrukcja wygląda inaczej z różnych punktów widzenia. Architektura współczesna miała za zadanie przedstawiać muzykę Beethovena: nieujarzmioną, niesforną i nieprzewidywalną – przy czym zachwycającą.

Bryły, z których powstał projekt budynku wpisują się skalą w otaczająca zabudowę tworząc „zgrany” kompleks. Duży park zlokalizowany u stóp Domu Muzyki Beethovena łączy przestrzeń publiczną z resztą miasta.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.