Architektura
ARCHITEKTURA

Architektura współczesna wieżowców mieszkalnych. Bryła otoczona ogrodami zimowymi i balkony pełne kwiatów

  • Komentarze

Bryła wieżowca mieszkalnego w Antwerpii. Konkurs wygrali architekci z C.F. Møller and Brut

Bryła wieżowca mieszkalnego w Antwerpii. Konkurs wygrali architekci z C.F. Møller and Brut

Fot: www.cfmoller.com
  • Balkon w jednym z apartamentów wierzowca mieszkalnego
  • Zagospodarowanie wogół wieżowca mieszkalnego w Antwerpii
  • Kolejny przykład widoku na balkon
  • Ideaogram powstawania bryły wieżowca mieszkalnego
  • Bryła wieżowca mieszkalnego

Architekci z pracowni C.F. Møller and Brut wygrali konkurs na wieżowiec mieszkalny w Antwerpii, w dzielnicy Nieuw Zuid. Nowa bryła jest wieżowca wyróżnia się balkonami apartamentów oraz efektownymi ogrodami zimowymi

Integrująca architektury współczesnej

Architekci z C.F. Møller and Brut zaproponowali bryłę w duchu zrównoważonego budownictwa, w której dodatkową wartością jest komunikacja i integracja społeczna przy jednoczesnym zachowaniu prywatności użytkowników. Budynek mieści apartamenty  odpowiedne dla mieszkańców z różnych grup społecznych, począwszy od małych mieszkań dla studentów, poprzez obszerniejsze dla większych rodzin, aż po apartamenty - pracownie połączone z biurami. Co więcej, sektory w wieżowcu mieszkalnym podzielone są na pionowe mini społeczności. Nawiązywanie kontaktów sąsiedzkich ma byc w tym wieżowcu łatwiejsze, niż w zwykłych apartamentowcach.

Dużo powierzchni na małej działce. Jak to możliwe?

Plan rozwoju dla dzielnicy Nieuw Zuid, zlokalizowanej niedaleko rzeki Skalda - na południe od historycznego centrum Antwerpii, definiuje linię zabudowy i wysokość budynku. Mimo to, że architekci dostosowali się do wąskich ram wytycznych, zdołali osiągnąć to co zaplanowali, czyli dużą powierzchnię przyjazną ludziom żyjącym w mieście. Jednym z kroków było rozbudowanie parteru wieżowca. Dzięki temu  projekt zapewnia dużą przestrzeń przeznaczoną zarówno na potrzeby indywidualne, jak również do użytku wspólnego.

Budynek ma 24. Piętra i 15 000 mkw. Znajduje się w nim 116 apartamentów, sklepy, biura i pomieszczenia wspólne integrujące społeczeństwo sąsiedzkie. Dodatkowa, otaczająca budynek powierzchnia balkonów, ogrodów zimowych i tarasów dachowych to aż 5000 mkw. Dołożono również wszelkich starań, aby w obiekcie o skali urbanistycznej zaaranżować przestrzenie dostosowane do skali człowieka. Również za sprawą dużych balkonów pełnych kwiatów mieszańcy mogą poczuć się „jak w domu”, mimo, że żyją w wieżowcu.

Rezultatem wizualnym jest przezroczysta szklana siatka otaczająca fasady i piony komunikacyjne. Na szczycie i u stóp obiektu znajdują się oszklone ogrody zimowe i pomieszczenia, z których mogą korzystać wszyscy mieszkańcy. Są to np. pomieszczenie do naprawy rowerów czy wspólna jadalnia. Trójkondygnacyjne „oazy zieleni” u zwieńczenia wieżowca pozwalają na podziwianie spektakularnych widoków, które rozciągają się nad Antwerpią i rzeką Skalda.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.