Architektura
ARCHITEKTURA

Biała bryła pośród ruin – portugalska architektura współczesna, która szanuje historię

  • Komentarze

Bryła rezydencji w Santo Varao w Portugalii

Bryła rezydencji w Santo Varao w Portugalii

Fot: www.matos.pt
  • Budynek rezydencji - kontrast pomiędzy nowym budynkiem i starymi ruinami
  • Rezydencja wśród ruin w Portugalii - pokój dzienny
  • Rezydencja wśród ruin w Portugalii - PATIO
  • Rezydencja wśród ruin w Portugalii - widok z zewnętrznego dziedzińca
  • Rezydencja wśród ruin w Portugalii - widok z zewnętrznego PATIO
  • Rezydencja wśród ruin w Portugalii - zachowane ruiny
  • Rezydencja wśród ruin w Portugalii - rzut
  • Rezydencja wśród ruin w Portugalii - zagospodarowanie

Łączenie współczesnej architektury z zabytkami zawsze jest trudne i wymaga wyczucia. W niedużej miejscowości Santo Varao w Portugalii, nad rzeką Mondeo, znajdują się ruiny małego pałacu z XVIII wieku Da Quinta dos Floreados. Architekci dostali zadanie zaprojektowania tu niezwykłej rezydencji, która połączona będzie z ruinami dawnego pałacu

Historyczne ruiny podkreślone architekturą współczesną

Architekci z portugalskiego biura RMLL Arquitectos postanowili wykorzystać ruiny dawnej kaplicy do budowy nowej prywatnej rezydencji. Wyzwaniem projektantów była ponowna interpretacja ruiny oraz przywrócenie pamięci pałacu i ducha miejsca. Projektanci odrzucili pokusę odbudowywania tego, co stało w tym miejscu przed laty, na rzecz czystego kontrastu pomiędzy starym i nowym. Istotne było również zachowanie równowagi pomiędzy pozostałościami po dawnej kaplicy oraz otoczeniem.  Projektanci stworzyli prostą, białą bryłę, która najtrafniej podkreśla malowniczy i specyficzny charakter romantycznych pozostałości po pałacu.

Zachowane zostały mury ruin i fronty istniejących okien. Projektanci użyli tradycyjnego białego tynku na bazie wapna do pokrycia elewacji nowej części rezydencji. Do konstrukcji użyli natomiast współczesnego, lekkiego systemu budowlanego (profile z żeliwa i stali nierdzewnej) oraz żelbetu. Gruzy z pozostałości ścian wykorzystane zostały ponownie, przy budowie basenu.

Na podstawie przyjętego założenia i planu funkcjonalnego powstał plan nowego domu w kształcie litery E, którego powierzchnia to 500 mkw. W prawym skrzydle rezydencji znajdują się biura i pomieszczenia do pracy. W środkowej części przewidziano część dzienną – jadalnię i salon, natomiast w lewej części garaż i pomieszczenia pomocnicze. W głębi, od południowej strony domu, znajduje się kuchnia i pomieszczenia sypialne.

Ruiny, które architekci postarali się zachować zarówno na elewacjach, jak i w środku bryły domu, a także patio z roślinami i liczne otwarcia widokowe, przyczyniają się do tego, że przestrzenie zewnętrzne i wewnętrzne w tej rezydencji przeplatają się wzajemnie.

Milena Glinojecka


do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.