Architektura
ARCHITEKTURA

Biurowiec 2226. Współczesna architektura bez maszyn

  • Komentarze

Biurowiec 2226. Budynek pasywny i praktyczny

Biurowiec 2226 został wybudowany na terenie parku przemysłowego, na obszernej działce. Architeki zagospodarowali ją na nowo, tworząc uporządkowaną przestrzeń z drzewami - ramą dla budynku

Fot: Baumschlager Eberle © Norbert Prommer, materiały Wienerberger
  • Biurowiec 2226. Budynek pasywny i praktyczny
  • Austriacki biurowiec w Lustenau
  • Ceglana ściana ma szerokość przeszło 70 cm. Biurowiec 2226
  • Wnętrze biurowca 2226

Biuro bez klimatyzacji, bez wentylacji, bez ogrzewania – a jednak wygodne i funkcjonalne. To biurowiec  2226 w austriackim mieście Lustenau

Liczące niespełna 21 tysięcy mieszkańców Lustenau ma kilka powodów do dumy: dwie niezłe drużyny piłkarskie, firmy z zaawansowanych technologicznie branż, bogatą historię, było niezależnym księstwem. Od 2016 do tej kolekcji doszedł najlepszy ceglany budynek na świecie. Nagrodzony w konkursie Wienerberger Brick Award biurowiec 2226 trudno nazwać banalnym obiektem. Jego projektanci z biura be baumschlager eberle zdecydowali się na powrót do korzeni. Ich projekt miał oferować użytkownikowi co najmniej taki sam komfort użytkowania jak inne współczesne budynki biurowe, wpisywać się w nurt zrównoważonego rozwoju, a w dodatku być tani w utrzymaniu. Architekci zrezygnowali więc z technologicznych fajerwerków, którymi tak chętnie chwali się wielu inwestorów. Ich biurowiec nie ma ogniw fotowoltaicznych, wiatraków, pompy ciepła. Co więcej, nie ma też standardowych systemów traktowanych jako niezbędne w nowoczesnym budynku, czyli klimatyzacji i ogrzewania.

Nowe technologie

Budynek został zaprojektowany z wykorzystaniem współczesnych narzędzi architekta, w tym symulacji zużycia energii. Autorzy projektu wrócili do pomysłu stosownego z powodzeniem od wieków, czyli zastosowania dużej masy termicznej. Grube ściany i stropy powoli się nagrzewają i równie powoli oddają ciepło, więc ograniczają wahania temperatury. Austriacki biurowiec ma więc bardzo grube, solidne ściany. Wymurowano je z cegieł szerokości 36 centymetrów, łącznie ściana ma przeszło 70 cm. Warstwa wewnętrzna zapewnia nośność, zewnętrzna zbudowana jest z porowatego materiału i służy jako izolacja. Taka struktura wystarcza, by we wnętrzu panowała komfortowa temperatura, zgodnie z nazwą mieszcząca się w przedziale 22-26 stopni Celsjusza.

Taki efekt jest możliwy dzięki zastosowaniu nowoczesnych materiałów i stolarki okiennej. Choć ściany nie mają typowej izolacji, to dach jest ocieplony grubą na 40 cm warstwą styropianu, a instalacje izolowane są próżniowymi panelami, czyli produktem o najlepszych na rynku parametrach.

Ograniczona powierzchnia okien sprawia, że budynek nie przypomina typowego „szklanego pudełka” z dzielnic biurowych na całym świecie. Mniejsza powierzchnia okien oznacza z jednej strony nieco gorsze doświetlenie wnętrza, z drugiej ograniczenie nagrzewania pomieszczeń. Trzyszybowe pakiety ograniczają straty ciepła.  

Problem wentylacji został rozwiązany równie prosto, przez otwieranie okien. Przepływ powietrza kontrolowany jest przez komputer. Zimą o otwarciu okna decyduje przede wszystkim rosnący poziom dwutlenku węgla w powietrzu, latem konieczność wietrzenia pomieszczeń, zwłaszcza w nocy, gdy na zewnątrz jest chłodno. Na komfort użytkowania wpływa też większa niż standardowa wysokość pomieszczeń, na parterze sięgająca 4,2 metra.
W budynku nie ma systemu ogrzewania. Ciepło ludzkiego ciała, a przede wszystkim komputerów i innych urządzeń elektrycznych okazuje się wystarczające.

Modernizm wiecznie żywy

Biała bryła z płaskim dachem przypomina nieco klasyczne budowle  modernizmu. Nie jest jednak prostym kubikiem, architekci nadali budynkowi subtelny modelunek przez lekkie przesuniecie narożników i niesymetryczne cofnięcie wyższych kondygnacji. W ten sposób powstaje złudzenie przenikających się nawzajem prostopadłościanów. Wnętrza są białe i puste, z meblami z metalowych rurek które pewnie spodobały by się Le Corbusierowi. Całość podoba się także samym projektantom – siedziba be baumschlager eberle zajmuje dwie kondygnacje kameralnego biurowca.

Biurowiec 2226
Lokalizacja: Millennium Park 20, Lustenau, Austria
Autorzy: be baumschlager eberle, Jürgen Stoppel, współpraca Hugo Herrera Pianno, Markus Altmann
Inwestor: AD Vermietung OG
Optymalizacja energetyczna: Lars Junghans
Liczba kondygnacji nadziemnych: 6
Powierzchnia: 13 138 m2
Fotografie: Eduard Hueber

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.