Architektura
ARCHITEKTURA

Biurowiec prospołeczny: Nowa siedziba główna Siemensa od Henning Larsen Architects

  • Komentarze

Henning Larsen Architects Siemens Monachium

Nowy punkt na mapie miejsc do spotkań w Monachium?

Fot: dzięki uprzejmości Henning Larsen Architects
  • Henning Larsen Architects Siemens Monachium
  • Henning Larsen Architects Siemens Monachium
  • Henning Larsen Architects Siemens Monachium
  • Henning Larsen Architects Siemens Monachium
  • Henning Larsen Architects Siemens Monachium

Nowa siedziba główna firmy Siemens, wyłoniona w wyniku konkursu architektonicznego, będzie czytelną kompozycją dziedzińców, tkanki budynku i ciągów komunikacyjnych, która stworzy nową pulsującą życiem publiczną przestrzeń w centrum Monachium. Zapowiada się proekologiczny i prospołeczny kompleks na miarę wizerunku firmy specjalizującej się w najnowszych technologiach

Nowa siedziba Siemensa zbudowana jest wokół struktury sześciu zaokrąglonych prostokątów. Na ich podstawie powstało sześć różnych dziedzińców ściśle współpracujących z miastem, które tworzą nowe przestrzenie do eksploracji dla mieszkańców Monachium.

Zwycięska koncepcja biurowca ma ambicje prezentować nową jakość w projektowaniu przyjaznemu środowisku w skali urbanistycznej. Budynek ma zapewniać standard dbałości o środowisko wyższy niż wymagane przez certyfikaty takie jak DGNB Gold czy LEED Platinum. Zaawansowane technologie autorstwa Siemensa zastosowane w projekcie mają zapewnić odpowiednią efektywność budynku przez cały czas jego przyszłego użytkowania.

Projektanci z Henning Larsen Architects postarali się, żeby ich dzieło było samowystarczalne energetycznie, a układ biur i delikatne nachylenie fasad zapewniało wystarczającą ilość światła dziennego. W projekcie dla Siemensa, architekci akcentują również ogromną dbałość o otwarte i zdrowe środowisko pracy korzystając ze zdrowych materiałów, ale również kładąc nacisk, oprócz komunikacji i innowacji, na integrację. Ta ujawnia się w organizacji biurowca w sposób ułatwiający tworzenie nowych więzi międzyludzkich. Różne poziomy są połączone kładkami dzięki czemu zachowano ciągłość komunikacji. A serce założenia, zadaszone atrium zlokalizowane po środku, jest z kolei miejscem, do którego można się dostać z każdej strony nowej siedziby Siemensa.

Poziom dachu jest dobrze przygotowany do wydarzeń publicznych, takich jak na przykład wystawy artystyczne, w czasie których zwiedzający mogą podziwiać piękną panoramę Monachium. Publiczny dostęp do biurowca Siemensa sprawia że, dzięki nieustannemu przepływowi gości i przechodniów, firma wraz z nową siedzibą prezentuje obraz korporacji dwudziestego pierwszego wieku – otwartej i zapraszającej.

przeczytaj rowniez
  •   Kampus UFCSP w Brazylii – zaskakująca bryła z zielonym boiskiem na dachu
    Kampus UFCSP w Brazylii – zaskakująca bryła z zielonym boiskiem na dachu

    Architektura współczesna nie zamyka się na monofunkcyjność. Przykładem tego jest projekt kampusu UFCSP, który zajął pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie architektonicznym. Wizja przedstawia nie tylko instytucję publiczną, ale również jej nowatorskie połączenie z publiczną przestrzenią otwartą dla wszystkich mieszkańców miasta. Interesujący jest również sam obiekt sportowy z murawą i profesjonalnym boiskiem piłkarskim na dachu więcej

  • Konkurs Porta by me
    Konkurs Porta by me

    Współczesna architektura wnętrz i hasło „Porta by me” mają zainspirować uczestników konkursu architektonicznego do zaprojektowania innowacyjnego, interesującego rozwiązania, dzielącego bądź zamykającego pomieszczenie mieszkalne więcej

  • Konkurs architektoniczny na obiekt sportowy w Korei – architekci z BXBstudio projektują Centrum Badmintona inspirowane lotką
    Konkurs architektoniczny na obiekt sportowy w Korei – architekci z BXBstudio projektują Centrum Badmintona inspirowane lotką

    Krakowskie biuro BXB i jego założyciel Bogusław Barnaś oraz zespół w składzie Natalia Bryzek, Paulina Dobrzańska, Paweł Dawiec, Magdalena Tofil, Damian Szyjka i Dominik Karaś podjęli się zaprojektowania architektury współczesnej dla obiektu sportowego a dokładniej Centrum Badmintona w Korei Południowej. Architektów zainspirowała lotka do badmintona. Projektanci nie zapomnieli także o odniesieniu do tradycyjnej koreańskiej architektury więcej

  •  Biurowiec U15 w Milanie - open space, opływowe kształty i nowoczesna elewacja
    Biurowiec U15 w Milanie - open space, opływowe kształty i nowoczesna elewacja

    U15 Office building - biurowiec autorstwa pracowni Cino Zucchi Architetti zlokalizowany jest na Milanofiori Nord – obszarze charakteryzującym się wysokiej jakości architekturą współczesną osadzoną na terenach parkowych. Plan zagospodarowania tego terenu zaprojektował holenderski architekt i urbanista Erick van Egeraat więcej

Autor: MD
Zdjęcia: dzięki uprzejmości Henning Larsen Architects
Data publikacji: 13.07.2011 13:09
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.