Architektura
ARCHITEKTURA

Biurowiec U15 w Milanie - open space, opływowe kształty i nowoczesna elewacja

  • Komentarze

U15 Office building - biurowiec w Milanie,Włochy  autor: Cino Zucchi Architetti

U15 Office building - biurowiec w Milanie,Włochy

autor: Cino Zucchi Architetti

  • U15 Office building widziane z daleka - biurowiec w Milanie,Włochy  autor: Cino Zucchi Architetti
  • Bryła U15 Office building - biurowiec w Milanie,Włochy  autor: Cino Zucchi Architetti
  • Elewacja U15 Office building - biurowiec w Milanie,Włochy  autor: Cino Zucchi Architetti
  • U15 Office building - biurowiec w Milanie,Włochy  autor: Cino Zucchi Architetti

U15 Office building - biurowiec autorstwa pracowni Cino Zucchi Architetti zlokalizowany jest na Milanofiori Nord – obszarze charakteryzującym się wysokiej jakości architekturą współczesną osadzoną na terenach parkowych. Plan zagospodarowania tego terenu zaprojektował holenderski architekt i urbanista Erick van Egeraat

Nowoczesny Biurowiec U15 – perforowana elewacja z anodowanego aluminium

Projekt biurowca U15 w Milanie autorstwa Cino Zucchi Architetti dostosowuje się do wskazań planu zagospodarowania podkreślając związek pomiędzy architekturą współczesną, zielenią parku i otwartymi przestrzeniami wokół nich. Duży nacisk położony został na dbałość o odpowiednią orientację budynku – lokalizację względem słońca, a także troskę o środowisko miejsc pracy. Istotna była również relacja z przestrzenią publiczną.

Budynek jest siedzibą jednej z największych na świecie spółek inwestycyjnych, która zrzesza agencje reklamy i marketingu w jednym, nowoczesnym budynku o opływowym kształcie. Od strony południowej dwa człony bryły otwierają się na krajobraz tworząc rodzaj dziedzińca. Na parterze znajduje się recepcja i lobby, które są kontynuacją przestrzeni publicznej znajdującej się na zewnątrz. W centralnym rdzeniu obiektu znajduje się komunikacja –schody, winda. Pozostałe przestrzenie zaprojektowane są jako open space, co jest dogodnym rozwiązaniem pozwalającym na dowolną aranżację wnętrz. Zgodnie z przepisami przeciwpożarowymi pozostałe dwie klatki schodowe zlokalizowane są po drugiej, południowej stronie budynku. W dwukondygnacyjnym podpiwniczeniu znajdują się parkingi.

Konstrukcja budynku składa się z siatki grubych kolumn i cienkich stropów żelbetowych. Zewnętrzna powłoka jest podzielona na kilka warstw. Przyczyniają się one do zapewnienia wymaganej wydajności w zakresie oddziaływania na środowisko naturalne.

Poszczególne elementy elewacji powstały z perforowanego, anodowanego aluminium. Moduły wykonano w różnych wymiarach i w czterech wariantach kolorystycznych – beżowy, jasny brąz, ciemny brąz oraz złoty. Dzięki temu nowoczesna elewacja ma charakter. Jest żywa, dynamiczna i zmienia się wraz z upływem kolejnych godzin.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.