Architektura
ARCHITEKTURA

Bryła Slit House w Japonii – dom jednorodzinny bez okien

  • Komentarze

Slit House w Japonii  autorzy: Eastern Design Office

Slit House w Japonii

autorzy: Eastern Design Office

  • Hol bryły Slit House w Japonii  autorzy: Eastern Design Office
  • Zmieniające się światło - szczeliny zamiast okien w Slit House w Japonii  autorzy: Eastern Design Office
  • Szczeliny w murze z betonu architektonicznego - bryła domu Slit House w Japonii  autorzy: Eastern Design Office
  • Jedno z wejść do domu jednorodiznnego - bryła Slit House w Japonii  autorzy: Eastern Design Office
  • Przestrzeń dziedzińca w domu jednorodzinnym Slit House w Japonii  autorzy: Eastern Design Office
  • Widok z dziedzińca wejściowego na niebo - dom jednorodzinny Slit House w Japonii  autorzy: Eastern Design Office
  • Szczelina zamiast okna - dom jednorodzinny Slit House w Japonii  autorzy: Eastern Design Office
  • Bryła domu jednorodzinnego Slit House w Japonii nocą  autorzy: Eastern Design Office

Dom jednorodzinny  Slit House znajduje się w prefekturze Shiga w Japonii i zajmuje ok. 210 mkw. Bryła rezydencji jest specyficzna, szczególnie jeśli chodzi o gabaryty. Zaprojektowana jest bowiem na planie prostokąta, którego dłuższy bok ma aż 105 metrów. Wyjątkowość domu jednorodzinnego polega również na tym, że nie posiada on okien!

Betonowa rezydencja Slit House

Ponieważ w domu nie ma zwyczajnych okien architekci z pracowni architektonicznej EASTERN design office stworzyli ich substytuty. „Pocięli” płaszczyzny ścian z betonu architektonicznego szczelinami w celu wpuszczenia do środka bryły światła słonecznego. Na nowoczesnych elewacjach powstało w sumie 60 wąskich otworów. Szczeliny mają 140 mm i są innowacyjną „wariacją” na temat okna - rodzajem eksperymentu w architekturze współczesnej domów jednorodzinnych. Jest to również sposób na zachowanie prywatności w przeludnionej dzielnicy Japonii.

Niestandardowe podejście do projektowania pojawia się nie tylko w elewacjach. Specyficzne proporcje bryły zobowiązywały również do projektu nietypowego planu mieszkania. Północną stronę zajmuje wąski hol, który ciągnie się przez całą długość budynku kończąc się wejściem do jednej z sypialni. Po drodze mija się drzwi do innych pokojów sypialnych, a także do salonu z jadalnią, wewnętrznego dziedzińca i atelier. Wejścia do rezydencji znajdują się z dwóch stron – od wschodu i zachodu. Część ściany zewnętrznej stanowi mur z betonu architektonicznego, który odgradza wejścia na posesję tworząc z każdej strony mały dziedziniec.

Twórcy projektu twierdzą, że dzięki szczelinom dom żyje swoim własnym czasem. Rankiem otwory wypełniają się światłem, które rozpływa się równomiernie rozjaśniając całe przestrzenie. Nieco później pojawia się widoczna sekwencja rzucanych cieni. Około południa hol wypełnia się skośnymi liniami. Wniosek – o każdej porze dnia wnętrza domu wyglądają inaczej. Projekt Slit House to surowa architektura współczesna, która przypomina bardziej galerię sztuki niż dom jednorodzinny zwłaszcza, że w otoczeniu stoi szeregiem wiele „zwyczajnych” brył mieszkalnych. I taki właśnie był zamiar.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.