Architektura
ARCHITEKTURA

Bryła teatru de Stoep w miejscowości Spijkenisse w Holandii już otwarta! Projekt wykonało UNStudio

  • Komentarze

Bryła Theatre de Stoep w miejscowości Spijkenisse w Holandii  autor: UNStudio

Bryła Theatre de Stoep w miejscowości Spijkenisse w Holandii

autor: UNStudio

  • Architektura współczesnego teatru - bryła Theatre de Stoep w miejscowości Spijkenisse w Holandii  autor: UNStudio
  • Malinowe wnętrze foyer - bryła Theatre de Stoep w miejscowości Spijkenisse w Holandii  autor: UNStudio
  • Malinowo - białe przestrzenie foyer - bryła Theatre de Stoep w miejscowości Spijkenisse w Holandii  autor: UNStudio
  • Główna sala widowiskowa - bryła Theatre de Stoep w miejscowości Spijkenisse w Holandii  autor: UNStudio
  • Purpurowa widownia - bryła Theatre de Stoep w miejscowości Spijkenisse w Holandii  autor: UNStudio
  • Perforowane panele na elewacji - bryła Theatre de Stoep w miejscowości Spijkenisse w Holandii  autor: UNStudio
  • Przekrój pokazujący jak zmienia się sufit, a z nim akustyka w sali głównej - bryła Theatre de Stoep w miejscowości Spijkenisse w Holandii  autor: UNStudio
  • Konstrukcja bryły Theatre de Stoep w miejscowości Spijkenisse w Holandii  autor: UNStudio

Niedawno otwarta bryła Theatre de Stoep to nie tylko nowy teatr dla miejscowości Spijkenisse w Holandii. Od teraz będzie to również nowe centrum kulturalne oraz ikona architektury miasta. Purpurowo biała architektura współczesna projektu UNStudio prezentuje się wyjątkowo estetycznie, a dzięki lokalizacji przy wodzie jest jeszcze piękniejsza

Fioletowo-biała architektura współczesna i teatr

Nowy obiekt architektury współczesnej zaprojektowany został przez UNStudio po to, by „ożywić” miejscowość Spijkenisse w Holandii. Na powierzchni 5800 mkw zaprojektowano dwie przestrzenie teatralne – mniejszą i większą. Sala główna może pomieścić do 650 osób natomiast mniejsza – ok. 200.

W przeciwieństwie do dzisiejszej kultury masowej instytucja teatralna oferuje realne doświadczanie energii, która przepływa pomiędzy publicznością a aktorem w momencie występu „na żywo” -  mówi projektant bryły, architekt Ben van Berkel z UNStudio

Życie tej architektury „rozgrywa się” w strefie wejściowej. Szereg połączonych ze sobą przestrzeni lobby prowadzi do kawiarni, restauracji, salonu VIP i sal wielofunkcyjnych oraz biur i garderób. Tak zaprojektowane pomieszczenia kształtują bryłę budynku w formę kwiata z ogromnym, choć pozbawionym słupów centralnym foyer.

pionowe foyer staje się dynamicznym centrum funkcjonowania teatru – sceną dla widzów oraz  punktem widokowym pozwalającym oglądać różne poziomy budynku – mówi Ben van Berkel

W teatrze wystawiane będą sztuki, opery i musicale. Na scenach występować będą kabarety, zespoły muzyczne i baletowe. Ta wszechstronność działań wymagała zaprojektowania właściwej akustyki. Jakość dźwięku optymalizowana będzie dzięki elementom sufitowym, które można obniżać i nachylać pod różnym kątem. Odpowiednio dobrane panele ścienne zapewnią każdemu uczestnikowi spektaklu doskonałą jakość dźwięku, niezależnie od miejsca, z którego obserwuje widowisko. Skorzysta również zmysł wzroku publiczności, ponieważ cała sala główna w teatrze – siedzenia, wykładzina, barierki, ściany a nawet kurtyna „zabarwione” są na piękny kolor purpury.

Elewacja składa się z dwóch warstw aluminium. Pod jasną, zewnętrzną powłoką obiektu kryje się bryła w kolorze ciemnego fioletu. Intensywny kolor przebija się dzięki okrągłym otworom wyciętym w zewnętrznych panelach. Efekt jest dodatkowo podkreślony światłami LED umieszczonymi pomiędzy dwiema warstwami. Dzięki perforowanym panelom zewnętrznej powłoki budynek ma dwa oblicza. Fasada prezentuje się inaczej w dzień a inaczej nocą gdy podświetlają ją LED-y.

Aerodynamiczny kształt obiektu, subtelny pattern elewacji oraz liliowo - malinowe barwy bryły i jej wnętrz sugerują, że gdyby architektura współczesna miała płeć - w tym przypadku byłaby kobietą.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.