Architektura
ARCHITEKTURA

Centrum szkoleniowo-konferencyjne w Warce

  • Komentarze

Centrum szkoleniowo-konferencyjne Żywiec

Widok na dziedziniec, Pawilon szkoleniowo- konferencyjny grupy Żywiec SA, Warka.

Fot: Daniel Rumiancew
  • Centrum szkoleniowo-konferencyjne Żywiec

Realizacja stanowi pierwszy element tworzącej się nowej urbanistyki terenów wareckiego browaru, który w przyszłości ma stać się atrakcją turystyczną oraz wizytówką marki

Ściany pomieszczeń uformowano na planie łuków i pokryto od strony holu miedziana blachą, kojarząc je z tradycyjnym wyobrażeniem kadzi piwowarskiej. Ściany zewnętrzne znajdujące się przy placyku z drzewem przeszklono na całej wysokości, podkreślając krzywizny regularnymi pionowymi podziałami. Elewację pawilonu tworzą proste ściany wykończone blachą ze stali nierdzewnej i siatką cięto-ciągnioną o regularnych podziałach. Miękkie linie rzutu kontrastują z prostokątnym rysunkiem granitowej posadzki, wzorem szalunku widocznym na betonowym, pomalowanym na czarno suficie i pasami finezyjnych opraw oświetleniowych.

Jak twierdzą autorzy, zbyt pospiesznie prowadzona budowa i brak profesjonalizmu głównego wykonawcy nie pozwoliły osiągnąć założonej – i możliwej do osiągnięcia w ramach budżetu – jakości realizacji. Głośniki, ekrany telewizyjne i lodówki na napoje instalowane „na dziko” świadczą o niedostatku kultury użytkowników. Obecnie jednak jest to prawdopodobnie najlepszy obiekt architektury współczesnej w Warce. Z całą pewnością warto się tu wybrać na konferencję, szkolenie lub po prostu wycieczkę.

Centrum szkoleniowo-konferencyjne Grupy Żywiec SA, Browar w Warce\
Grupa Żywiec SA training and conference center, Brewery in Warka

Warka
Autorzy\Architects: architekci Mariusz Jasiński, Romuald Kruszewski
Współpraca autorska\Associate architects: architekci Szymon Kalata, Piotr Sołowiej, Mikołaj Mundzik; student architektury Jan Chwedczuk
Konstrukcja\Structural engineering: Kuban i Salak Pracownia Konstrukcji
Generalny wykonawca\General contractor: Grupa Żywiec SA Browar w Warce
Inwestor\Client: Grupa Żywiec SA Browar w Warce
Powierzchnia terenu\Site area: 3108 m2
Powierzchnia zabudowy\Building area: 987 m2
Powierzchnia użytkowa\Usable floor area: 817 m2
Kubatura\Volume: 4591 m3
Projekt\Design: 2005
Realizacja\Construction: 2006
Nie podano kosztu inwestycji\Cost of investment not disclosed

  • 1
  • 2
przeczytaj rowniez
  • Złoty Pies. Recykling w browarze
    Złoty Pies. Recykling w browarze

    Architektura wnętrz wrocławskiego browaru Złoty Pies miała być przytulna i atrakcyjna dla turystów; projektanci postawili na recykling więcej

  • Browar Lubicz. Tak powinno się to robić - deweloperka inaczej!
    Browar Lubicz. Tak powinno się to robić - deweloperka inaczej!

    Czy współczesna architektura mieszkaniowa, bryły apartamentowców i osiedla są monotonne? Odwiedzając kolejne miasta nie można oprzeć się wrażeniu, że każde nowoczesne osiedle deweloperskie wygląda…niemal identycznie. I niestety, nie jest to bynajmniej widok zachwycający. więcej

  • Archigadżetomania
    Archigadżetomania

    Żyjemy w czasach przetwarzania dzieł kultury, w tym również architektury współczesnej, na produkty. To dzisiaj dochodowy interes więcej

  • Londyńska rywalka wieży Eiffla - ArcelorMittal Orbit
    Londyńska rywalka wieży Eiffla - ArcelorMittal Orbit

    Londyn pozazdrościł Paryżowi i postanowił wybudować własną wieżę Eiffla, która uświetni olimpiadę w 2012 roku. Nie ma powrotu do konstrukcji nitowanych i koronkowej formy z XIX wieku. Londyńska wieża będzie odpowiadała charakterowi swoich czasów – ma być dekonstruktywistyczna, pokręcona i… niepozbawiona angielskiego humoru więcej

Źródło: "Architektura-murator" 03/2007
Autor: Jan Strumiłło
Zdjęcia: Daniel Rumiancew
Data publikacji: 27.06.2011 11:20
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
tagi
81.waw.pl apartament apartamentowiec aranżacja wnętrz aranżacje wnętrz architekci architekt architektura architektura Grecji architektura krajobrazu architektura polska architektura sakralna architektura Warszawy architektura wnętrz architektura wnętrza architektura Wrocławia architektura współczesna beton beton architektoniczny biuro biuro architektoniczne biurowiec BoConcept bryła centrum handlowe co zobaczyć Comitor dach dekoracje design dizajn dom dom jednorodzinny drapacz chmur drewno ekologia Euro 2012 film gotyk historia architektury hotel ikea ikona architektury komiks konkurs konkurs architektoniczny kościół Kraków kuchnia lampa loft Londyn małe mieszkanie MAŁY DOM meble Mies van der Rohe minimalizm moda modernizacja modernizm muzeum Muzeum Sztuki Nowoczesnej Newmor Nizio Design International nowoczesna architektura nowoczesne wnętrza nowoczesne wnętrze nowoczesny dom NOWY PROJEKT ZAHA HADID ogród okno ornament pawilon polski design pracownia architektoniczna projekt projekty projekty zahy hadid przestrzeń miejska przestrzeń publiczna recykling rewitalizacja sarp Serwis o architekturze stararchitekt starożytna Grecja Studio Forma 96 STYL NOWOCZESNY styl skandynawski sztuka sztuka współczesna świątynia Tremend trendy urbanistyka wakacje 2013 Warszawa wieżowce Wieżowce Warszawa wieżowiec wnętrza Wrocław współczesna architektura współczesny design wystawa wzornictwo Zaha Hadid ZAHA HADID projekty zrównoważony rozwój życie w architekturze
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.