Architektura
ARCHITEKTURA

Czy w Hong Kongu powstanie współczesna ikona architektury? Projekt CUBE BIOINFORMATICS CENTRE

  • Komentarze

Bryła CUBE BIOINFORMATICS CENTRE w Hong Kongu od strony północnej  autor: TheAe Architects

Bryła CUBE BIOINFORMATICS CENTRE w Hong Kongu od strony północnej

autor: TheAe Architects

  • Bryła CUBE BIOINFORMATICS CENTRE dla Hong Kong Science Park - widok z lotu ptaka  autor: TheAe Architects
  • Bryła CUBE BIOINFORMATICS CENTRE dla Hong Kong Science Park - widok od strony południowej  autor: TheAe Architects
  • Bryła CUBE BIOINFORMATICS CENTRE dla Hong Kong Science Park - ogród na dachu  autor: TheAe Architects
  • Bryła CUBE BIOINFORMATICS CENTRE dla Hong Kong Science Park - wizualizacja jednego z lobby  autor: TheAe Architects
  • Bryła CUBE BIOINFORMATICS CENTRE dla Hong Kong Science Park - wizualizacja wnętrza łącznika pomiędzy bryłą główną a resztą zespołu  autor: TheAe Architects

Hong Kong Science Park jest miejscem całkowicie poświeconym nauce i nowoczesnym technologiom. Aby podkreślić istotę parku w mieście zorganizowano konkurs architektoniczny na reprezentacyjny obiekt – ikonę architektury, która łączyłby nowoczesne technologie i projektowanie zrównoważone. Swoją propozycję przedstawiła pracownia architektoniczna theAe z Hong Kongu. Jak Wam się podoba bryła CUBE BIOINFORMATICS CENTRE?

Ikona architektury - czy oryginalna bryła i nowoczesne technologie wystarczą?

Pomysł na bryłę zaproponowała m. in. pracownia architektoniczna theAe z Hong Kongu. Architekci skupili uwagę na stworzeniu zrównoważonej architektury współczesnej. Powstał oryginalny i innowacyjny projekt CUBE BIOINFORMATICS CENTRE, który ma szansę stać się w przyszłości ikoną architektury. Mimo niepospolitej formy obiekt harmonizuje z otaczającymi go budynkami.

Projektanci połączyli symbole matematyczne z geometrycznymi – tak powstał kształt obiektu. Idea wynikła z sekwencji skojarzeń: science > math > logic > CUBE. Podążając za tą myślą architekci zaprojektowali bryłę w formie sześcianu.

Wielofunkcyjny budynek o powierzchni 3 140 mkw ma wysokość 31 metrów i 6 kondygnacji nadziemnych. Kształt ogromnego kubika ewaluował wraz z procesem projektowania. Jedno z przekształceń spowodowane było orientacją budynku – skierowaniem go w stronę słońca, co wiązało się z absorpcją promieni słonecznych przez solary zainstalowane na dachu. System zapewnić ma całkowite zapotrzebowanie na energię w budynku, wyłączając kawiarnię na pierwszym piętrze. Panele fotowoltaiczne zainstalowane będą na 4 i 5 poziomie.

Fasady ustawione pod kątem budynku składają się paneli kompozytowych – płyt MDF od wewnętrznej strony oraz lekkiego prefabrykatu z zewnątrz, a także podwójnej powłoki z niskoemisyjnego szkła pomiędzy nimi. Taka fasada ograniczy światło słoneczne i zminimalizuje przegrzewanie się budynku w ciągu dnia.

We wspomnianych panelach elewacyjnych wycięte są wzory figur geometrycznych – co jest zarówno elementem estetycznym i symbolicznym, jak również ma związek z ograniczeniem emisyjności dwutlenku węgla. Forma budynku-kubika ulega również transformacji w wyniku zaprojektowania przeszkleń, balkonów oraz otworów wentylacyjnych. Obiekt przypomina nieco planszę kultowej gry TETRIS – grupy elementów złożonych z sześcianów zostały z bryły „wycięte” i lekko przesunięte.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.