Architektura
ARCHITEKTURA

Domek na wsi nowocześniejszy niż bryły wieżowców? Nowy projekt pracowni architektonicznej 81.WAW.PL.

  • Komentarze

Dom na Wzgórzach Dylewskich
Fot: 81.waw.pl
  • Dom na Wzgórzach Dylewskich
  • Dom na Wzgórzach Dylewskich
  • Dom na Wzgórzach Dylewskich

Architekci z pracowni 81.WAW.PL zaprojektowali dom na wsi, który swoją nowoczesnością dorównuje wielkim bryłom wieżowców w metropoliach. Udowadniają, że nowatorskie rozwiązania projektowe można połączyć z wkomponowaniem obiektu w sielski, naturalny krajobraz

81.WAW.PL: dom na Wzgórzach Dylewskich

Minimalistyczna architektura wnętrz jednokondygnacyjnego domu jest nowoczesna. Dominują jasne drewno i beton architektoniczny na wykończenia. Kolorystykę utrzymano w jasnych, stonowanych barwach. Parter domu tworzy salon, kuchnia, jadalnia, hol oraz łazienka gościnna. Natomiast na piętrze, które stanowi bardziej intymną, prywatną część dla mieszkańców, znajdują się dwie sypialnie oraz dwie łazienki.

Wchodzimy do domu. Wita nas duży, przestronny hol w drewnie, który jest odgrodzony od reszty pomieszczeń wielką, szklana ścianą. Rozciąga się ona na szerokość całego pomieszczenia. Korytarz oświetlony jest diodami LED, na jego końcu znajduje się panoramiczne okno z widokiem na pobliski las. Wykorzystane w korytarzu minimalistyczne rozwiązania zastosowano także do znajdującego się obok niego pomieszczenia technicznego. Wejście zostało zlokalizowane za dyskretnymi, drewnianymi frontami.

Przechodzimy do salonu. Utrzymany w białym kolorze wystrój wnętrza dopełniają cegły, również pomalowane na biało. Wnętrze zostało natomiast „ocieplone” przez wstawienie do niego motywów w drewnie: stoliki kawowe zostały wykonane z pni drzew; lampy również mają drewniane podstawy i białe abażury. Jasnoszarą posadzkę z płyt gresowych oświetlają podwieszane, okrągłe lampy. Jadalnia stanowi integralną część salonu. Składa się z prostego stołu i krzeseł oświetlonych wiszącymi lampami, podobnymi do tych, które znajdują się w salonie. Także wnętrze kuchni wykonano z drewna i jasnych motywów, m.in. fronty szafek wykończono białym kolorem.

 

Minimalizm: biel i szarość

Wchodzimy do łazienki. To wnętrze również zostało wykończone białym i szarym kolorem. Monotonię szarych płyt urozmaica lustro, w które wbudowano słupek umywalki. Lustro w pomieszczeniu zostaje również podkreślone przez jasny pas płytek na podłodze. Toaleta, umywalka oraz prysznic znalazły natomiast swoje odbicie, tym razem dzięki szaremu kolorowi na suficie i posadzce. Ciepły akcent we wnętrzu stanowi drewniane wykończenie przy wejściu do sauny, które jest przedłużeniem motywów z korytarza.

Wchodzimy na piętro, w którym zaaranżowano dwie sypialnie oraz dwie łazienki. Pierwsza sypiania została zaprojektowana w minimalistycznym stylu, łączy w sobie kolory: biały, szary i motywy drewniane, które podkreślają skosy dachu. Łóżko zostało wkomponowane w białą wnękę. Nad nim zaprojektowano oświetlenie, w postaci białych kinkietów, które dzięki swoim długim i szerokim ramionom pozwalają kontrolować poziom światła. W pomieszczeniu usytuowano również biokominek, który został wykończony za pomocą konglomeratu kwarcytowego. Źródło światła w pomieszczeniu stanowią kartonowe lampy, które mają za zadanie uczynić design wnętrza ciepłym.

Przechodzimy do łazienki, która usytuowana została za ścianą z biokominkiem. Prysznic jest w zasadzie niewidoczny, ponieważ jego posadzka stanowi przedłużenie podłogi w całej łazience. W pomieszczaniu znajduje się także wanna, oddzielona od prysznica ścianką działową, w której wykuto półki, służące na przechowanie przyborów kąpielowych. Natomiast umywalka znajduje się w prostopadłościennej zabudowie meblowej, która została podzielona na dwie części – jedna to półka na ręczniki, a druga to szuflada.

Natomiast druga sypialnia, która znajduje się w domu została zaprojektowana głównie z elementów poziomych. Zagłówek lóżka został wykonany z szarych paneli, w które zostało wkomponowane oświetlenie LED. Stanowi ono dodatkowe źródło światła dla tego pomieszczenia. Głównym źródłem oświetlenia są natomiast lampy, które imitują poziome, lewitujące patyczki. Podobnie jak w pierwszej sypialni, w drugiej również znajduje się biokominek.

Łazienka przy drugiej sypialni to pomieszczenie, w którym zastosowano podobne rozwiązania, jak w sypialni – na jednej ze ścian wbudowano w zabudowę poziome, świecące linie. Umywalkę ustawiono na kamiennym blacie, natomiast duże lustro wpływa na to, że przestrzeń stała się optycznie większa. Natomiast prysznic w tym pomieszczeniu jest wyraźnie oddzielony od reszty łazienki. Oddzielono go od niej duża szara płytką i szklaną taflą.

Na tym kończymy oglądanie domu na Wzgórzach Dylewskich. Jak widać nowoczesne technologie mogą iść w parze z wpisaniem domku w sielski krajobraz. Wiejski domek może wyglądać bardziej nowocześnie od brył wielkich wieżowców w metropolii. Udowadnia to z pewnością nowy projekt pracowni architektonicznej 81.WAW.PL

 

 

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.