Architektura
ARCHITEKTURA

Drewniana konstrukcja kładki w Portugalii. Bryła stworzona ku chwale przyrody

  • Komentarze

Drewniana konstrukcja kładki w Portugalii. Bryła zlokalizowana jest w miejsu, w którym znajduje się Pomnik Przyrody

Drewniana konstrukcja kładki w Portugalii. Bryła zlokalizowana jest w miejsu, w którym znajduje się Pomnik Przyrody

Fot: m-arquitectos
  • Drewniana konstrukcja kładki dla pieszych w Portugalii
  • Kładka dla pieszych w Portugalii. Drewniane ogrodzenie konstrukcji ugina się na kształt fali
  • Konstrukcja wsparta jest na betonowych fundamentach - drewniana kładka dla pieszych w Portugalii
  • Drewniana konstrukcja zakończona jest punktem widokowym na okolicę - pomnik przyrody. Kładka dla pieszych w Portugalii
  • Rzut - drewniana konstrukcja kładki  dla pieszych w Portugalii

Drewniana bryła konstrukcji kładki dla pieszych to urozmaicenie krajobrazu na terenie Naturalnego Pomnika Przyrody w Portugalii. Ma ona ok. 500 mkw i zaprojektowana jest przez biuro architektoniczne m-arquitectos

Pomnik Przyrody z drewnianą konstrukcją kładki dla pieszych

Kładka zlokalizowana jest w miejscowości Vila do Porto na portugalskiej wyspie Santa Maria. To bardzo szczególne pod względem geologicznym miejsce o nazwie Pedreira do Campo. Zaliczane jest do Pomników Przyrody z uwagi na bogactwo znajdujących się wokół skamieniałości.

Autorem kładki dla pieszych w Portugalii jest biuro architektoniczne m-arquitectos. Bryła zaprojektowana jest z surowych i naturalnych w swym wyrazie materiałów. Dzięki temu nie zakłóca krajobrazu, a co więcej – stanowi jego element. Na betonowych fundamentach oraz nóżkach z jasnego drewna spoczywa konstrukcja kładki zajmująca w sumie powierzchnię ok. 500 mkw.

Poszczególne szczeble zespolone są ze sobą metalową bednarką. W niektórych miejscach deski uginają się przybierając kształt fali. Wygląda to tak, jakby coś „wjechało” w strukturę i ją zdeformowało. Szczegóły te uatrakcyjniają prostą konstrukcję kładki dla pieszych. Drugim takim elementem jest jej zakończenie. Koniec traktu to wspornik, który unosi się nad wzniesieniem. Jest on zakończony prostopadłą do biegu trasy taflą szkła. Jest to punkt kulminacyjny obiektu, a zarazem punkt widokowy na Pomnik Przyrody Pedreira do Campo.


nazwa: PEDREIRA DO CAMPO URBAN PLANNING
pracownia: Studio m-arquitectos
powierzhcnia: 500 mkw
lokalizacja: Vila do Porto, wyspa Santa Maria, Portugalia
projekt: 2009
realizacja: 2012

 

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.