Architektura
ARCHITEKTURA

Duński Teatr Królewski w Kopenhadze

  • Komentarze

Duński Teatr Królewski w Kopenhadze

Widok od strony południowo-zachodniej

Fot: Jens M. Lindhe
  • Duński Teatr Królewski w Kopenhadze
  • Duński Teatr Królewski w Kopenhadze
  • Duński Teatr Królewski w Kopenhadze
  • Duński Teatr Królewski w Kopenhadze
  • Duński Teatr Królewski w Kopenhadze
  • Duński Teatr Królewski w Kopenhadze
  • Duński Teatr Królewski w Kopenhadze
  • Duński Teatr Królewski w Kopenhadze

Monumentalna bryła nowego gmachu Duńskiego Teatru Królewskiego została ustawiona w kopenhaskim porcie na skrzyżowaniu dwóch ważnych ciągów pieszych

Założenia projektowe

Nowy gmach Duńskiego Teatru Królewskiego powstał na terenach portowych, w sąsiedztwie znanych realizacji ostatnich lat – biblioteki królewskiej (projekt: Schmidt Hammer Lassen, 1999) i opery (projekt: Henning Larsen, 2005). Podobnie jak one, budynek zwrócony jest ku wodzie, współtworząc wizerunek kopenhaskiego pobrzeża. Wpasowany w układ przestrzenny historycznej dzielnicy Frederiksstad, został zlokalizowany na skrzyżowaniu dwóch ogólnomiejskich ciągów pieszych – pierwszego biegnącego wzdłuż nabrzeża i drugiego, wybiegającego z centrum miasta. Wyrazista kompozycja budynku jest oparta na trzech prostych bryłach. Nad masywną, ceglaną bazą z salami teatralnymi unosi się lekka, przeszklona kondygnacja mieszcząca m.in. bibliotekę i kawiarnię. Nad nimi góruje obudowa nadscenia, obłożona blachą miedzianą.

Dyspozycja funkcjonalna

Po rampach wyłożonych deskami dębowymi dochodzi się do wejścia głównego zlokalizowanego od strony nabrzeża. Foyer ma stanowić część promenady nadwodnej z czynną cały dzień kasą biletową i kawiarnią. W budynku znajdują się trzy sceny różnej wielkości – 600, 250 i 100 miejsc. W przeszklonej, górnej kondygnacji zlokalizowano pomieszczenia pomocnicze (garderoby, studio dźwiękowe, administrację) oraz ogólnodostępne (bibliotekę i kawiarnię).

 

przeczytaj rowniez
Źródło: "Architektura-murator" 12/2009
Autor: Maciej Lewandowski na podstawie materiałów od biura Lundgaard & Tranberg Arkitekter i firmy Peri
Zdjęcia: PETERSEN/Tom Jerso, Jens M. Lindhe
Data publikacji: 9.06.2011 09:06
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.