Architektura
ARCHITEKTURA

Flexhause. Dom nad Jeziorem Zuryskim

  • Komentarze

Współczesna architektura Szwajcarii: Flexhouse

Flexhouse, fasada nocą

Fot: Peter Wuermli, materiały prasowe Evolution Design
  • Współczesna architektura Szwajcarii: Flexhouse
  • Elewacja Flexhouse, domu nad Jeziorem Zuryskim
  • Mała działka na zboczu i nietypowy dom. Współczesna architektura Szwajcarii
  • Dom na zboczu. Flexhouse
  • Flexhouse, salon. Współczesna architektura Szwajcarii
  • Przeszklona elewacja domu nad Jeziorem Zuryskim
  • Dom w Szwajcarii, kuchnia
  • Gabinet na najwyższej kondygnacji domu Flexhouse
  • Pokój gościnny, Flexhouse. Współczesna architektura Szwajcarii
  • Flexhouse, plan

Fantazyjnie ukształtowana bryła Flexhause to współczesna architektura, śmiała jak na szwajcarskie warunki

Bryła jak wstęga

Zaprojektowany przez szwajcarską pracownię architektoniczną Evolution Design bryła przypomina złożoną wstęgę. Biała płaszczyzna zawija się miękko na kolejnych poziomach, formując tarasy. Jej bieg został podkreślony przez lekką, prawie w całości przeszkloną elewację. Dzięki oknom zajmującym całą wysokość ściany mieszkańcy mają świetny widok na niedalekie Jezioro Zuryskie i wznoszące się nad nim góry.

Dura lex

Architektura mieszkaniowa Szwajcarii uważana jest za wysoko rozwiniętą, popularne są proekologiczne rozwiązania, od pomp ciepła i kolektorów społecznych po izolacje z wełny owczej. Widać też troskę o estetykę. Szwajcarskie miasta czasem bywają uznawane za nieco nudne, ale trudno im odmówić uporządkowania i urody. Nie widać nachalnych reklam ani dziwnych brył w jaskrawych kolorach, byle jakich i niedopasowanych do otoczenia. Architekci muszą się liczyć z planami zagospodarowania i precyzyjnymi uwarunkowaniami, co utrudnia budowę nieszablonowych domów. Dla projektantów Flexhause dodatkowym wyzwaniem była wąska, trójkątna działka, wciśnięta między tory kolejowe a drogę.
Projektanci wykorzystali nachylenie działki, mieszcząc garaż pod główną bryłą budynku. Działkę otoczyli gabionami z naturalnym kamieniem, tworząc ramę eksponującą budynek.

Architektura wnętrz i ekologia

Przeszklone ściany wypełniają wnętrze światłem. W gorące dni można ochronić wnętrze przed nadmiernym nagrzewaniem zamykając zewnętrzne rolety.  Regulacja nasłonecznienia umożliwia kontrolowanie temperatury. Za ogrzewanie odpowiada pompa ciepła. Wewnętrzne ściany pomalowano na biało. Kolor neutralny, za to forma niestandardowa – ściany przy krańcach bryły uformowane zostały łukowato, skręcają się ku górze jak wnętrze kapsuły.  Szczególnie efektowny pod tym względem jest pokój gościnny, z podłogą sięgającą do 1/3 wysokości ściany. Obszerny salon jest połączony z kuchnią urządzoną w stylu soft-loftu. Białe, lśniące meble wyglądają, jakby gdzieś z tyłu miały charakterystyczny logotyp w formie nadgryzionego jabłuszka.
Spiralnie skręcone schody prowadzą na taras na dachu.  
 
Flexhouse
Lokalizacja: General-Wille-Strasse 363, 8706 Meilen, Szwajcaria
Początek budowy: 2014
Zakończenie budowy: marzec 2016
Powierzchnia działki: 467 mkw
Powierzchnia uzytkowa: 173 mkw
Kubatura: 934 m3

Jak wyglądała działka przed rozpoczęciem budowy? Skromnie:

Autor: Opracował K. Zięba
Zdjęcia: Peter Wuermli, materiały prasowe Evolution Design, Evolution Desigm, materiały prasowe pracowni
Data publikacji: 1.06.2016 12:17
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.