Architektura
ARCHITEKTURA
Zobaczcie w jakich warunkach studiuje się na Politechnice Wrocławskiej

Geocentrum projektu Kuryłowicz & Associates. Zobaczcie zdjęcia nowych obiektów Politechniki Wrocławskiej

  • Komentarze

Geocentrum projektu Kuryłowicz & Associates. Zobaczcie zdjęcia nowych obiektów Politechniki Wrocławskiej
Fot: Marcin Czechowicz
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_01MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_07MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_09MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_10MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_15MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_18MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_41MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_47MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_56MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_59MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_68MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_70MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_74MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_80MC.jpg
  • geocentrum-politechnika-wroclawska-marcina-czechowicz-kurylowicz/Arch-Geocentrum_82MC.jpg

Portfolio architektów z pracowni Kuryłowicz & Associates powiększyło się o nową realizację. Projektanci są autorami architektury budynku Geocentrum Politechniki Wrocławskiej. Zobacz zdjęcia bryły i architekturę wnętrza wrocławskiej realizacji.

Portfolio architektów z pracowni Kuryłowicz & Associates wciąż rośnie. W grudniu 2012 roku zakończyła się budowa Geocentrum Politechniki Wrocławskiej. Zwycięski projekt wyłoniono w 2009 roku. Zaproponowana przez warszawską pracownię architektura jest nowoczesna i elegancka, ale daleko jej od zachowawczych uczelnianych realizacji.

Obiekt, który jest realizowany w dwóch etapach stanął na lewym brzegu Odry w miejscu niewykorzystywanych niecek na wodę. W jego sąsiedztwie powstają inne budynki, które wejdą w skład obiektów Politechniki Warszawskiej.

Zakończona pierwsza część obiektu stała się siedzibą wydziałów Geoinżynierii, Górnictwa i Geologii, Budownictwa Wodnego i Lądowego, a także Mechaniczno-Energetycznego. Architektura obiektu składa się z trzech wyższych budynków (każdy jest siedzibą innego wydziału) scalonych w przyziemiu niższymi łącznikami i zielonymi patio.

Zewnętrzne elewacje brył, wykonane z czarnego klinkieru, kontrastują z białymi ścianami od strony patio, elewacją wychodząca na Oławę a także architektura wnętrza. Podobny kolorystyczny zabieg zastosowano w przypadku wnęk, w których osadzono okna.

Ściana od strony północnej jest o jedna kondygnacje wyższa niż pozostałe. Dzięki temu ukryto mało estetyczne urządzenia techniczne. Na dachu powstał także otwarty taras z widokiem na rzekę.

Wnętrze budynków kryjące sale dydaktyczne, pomieszczania laboratoryjne i pracownicze rozplanowano wzdłuż korytarzy. Dość duża przestrzeń przeznaczona na korytarze i hole, poza funkcją komunikacji spełnia także rolę integracyjną jako miejsc spotkań, czy przestrzeń wykorzystywana na wystawy.

Niezabudowany teren wokół obiektu wyłożono ażurowymi modułami z betonu. Elementem, który uzupełnia całą działkę jest dopracowana w szczegółach mała architektura. Całość otoczona bujnym starodrzewiem oraz sąsiedztwem rzeki tworzy urokliwy park, w który wpisano interesujące bryły budynków dydaktycznych

przeczytaj rowniez
  • Szkoła marzeń? Gimnazjum w Zurychu
    Szkoła marzeń? Gimnazjum w Zurychu

    Nowoczesna szkoła. Jak powinna wyglądać szkoła idealna? Zaprojektowany przez Christiana Kereza budynek gimnazjum w zuryskiej dzielnicy Leutschenbach, dzięki zastosowaniu stalowych kratownic i całkowicie przeszklonych fasad, wydaje się unosić w powietrzu. Czy tak wygląda szkoła maprzeń? więcej

  • ŻYCIE W ARCHITEKTURZE 2002
    ŻYCIE W ARCHITEKTURZE 2002

    Czwarta edycja konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE. Finał odbył się w siedzibie SARP-u w Warszawie, 10 stycznia więcej

  • PROJEKT ZAHY HADID: Na granicy możliwości Centrum Nauki phaeno
    PROJEKT ZAHY HADID: Na granicy możliwości Centrum Nauki phaeno

    Centrum Nauki phaeno w Wolfsburgu, realizacja pracowni Zahy Hadid, odbiega od wszelkich konwencji kształtowania formy i dyspozycji funkcjonalnej budynku. Phaeno odrywa się od ziemi. Jego miękka, opływowa bryła, o wielkopowierzchniowych pochyłych ścianach, stojąc na dziesięciu żelbetowych „nogach”, pozwala przestrzeni miasta swobodnie przelewać się pod spodem i wokół budynku. Wielka żelbetowo-stalowa skorupa mieszcząca powierzchnię ekspozycyjną zamyka w sobie jednoprzestrzenne wnętrze urozmaicone zmiennym przebiegiem sufitu, podłóg i ścian, które tworzą wrażenie zagadkowego, niemalże księżycowego krajobrazu. Realizacja tych wizji nie byłaby możliwa bez nowoczesnych technologii budowlanych – a szczególnie bez betonu samozagęszczającego i jego specyficznych właściwości – ani bez ścisłej współpracy inżynierów i architektów. więcej

  • ŻYCIE W ARCHITEKTURZE 2004
    ŻYCIE W ARCHITEKTURZE 2004

    Piąta edycja, organizowanego przez miesięcznik "Architektura Murator", konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE więcej

Autor: Filip Pabjas
Zdjęcia: Marcin Czechowicz
Data publikacji: 3.01.2013 16:15
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.