Architektura
ARCHITEKTURA

Hiza: mały dom kryjówka

  • Komentarze

Hinza, mały dom na zboczu chorwackiego wzgórza

Hinza. Mały dom projektu Proarh

Fot: Damir Fabijanic
  • Hinza, mały dom na zboczu chorwackiego wzgórza
  • Bryła domu podzielona na dwie części
  • Ściana pokryta strzechą
  • Architektura wnętrz salonu w chorwackim domu Hinza

Dach kryty strzechą i szkło na elewacji – mały dom zaprojektowany przez Davora Matekovica i Oskara Rajko łączy nawiązania do tradycji i współczesną architekturę

Mały dom w Chorwacji

Chorwacja kojarzy się często z leniwym wypoczynkiem na plaży i upałem, ale to nie cała prawda o kraju. Jednym ze szczególnie malowniczych, ale rzadko odwiedzanych przez polskich turystów regionów jest Zagorje. Kraina położona na północ od Zagrzebia ma klimat raczej środkowoeuropejski, niż śródziemnomorski. Trochę przypomina Bieszczady, tyle że z winnicami i starymi zamkami wśród lasów i zielonych wzgórz.

W tym pięknym regionie, na wzgórzach ponad rzeką Sutla powstał wakacyjny dom wielopokoleniowej rodziny. Zaprojektowany przez architektów z pracowni Proarh z Zagrzebia, nawiązuje do lokalnych tradycji i świetnie wpisuje się w otoczenie. Podstawą do budowy był stary miejscowy domek, zaniedbany i wymagający pilnego remontu. Podczas przebudowy wprowadzono współczesne udogodnienia, zachowując elementy pierwotnego wyglądu. Dach i jedna z elewacji pokryte zostały strzechą. Słoma była w Zagorje przez wieki powszechnie stosowanym materiałem. Mimo to znalezienie specjalistów od jej układania okazało się dla architektów nie lada wyzwaniem, zwłaszcza, że ich projekt różni się od typowych chałup. Wiązki słomy z daleka sprawiają wrażenie jednolitej płaszczyzny, ale w rzeczywistości mają bogatą fakturę. Połączenie połaci dachowej i ściany zostało podkreślone rodzajem abstrakcyjnego „fryzu” z rytmicznie ułożonych snopów.

Drewno na elewacji

Ściana szczytowa pokryta została deskowaniem. Po zamknięciu okiennice two-rzą jedną płaszczyznę ze ścianą. W nowym budynku deski mają jeszcze świeżą, złocistą barwę, ale z biegiem czasu staną się szare, upodabniając się kolorem do strzechy.

Szklana bryła

Podczas gdy elewacja od strony wzgórza wykonana jest z tradycyjnych materiałów i przy użyciu starych technik, od strony rzeki dom otwiera się na panoramę okolicy szklanymi ścianami. Wysunięta poza obrys dachu jadalnia to szklane pudełko, z trzema transparentnymi ścianami i dachem, przez który można patrzeć na chmury i gwiazdy. Osadzona na szynach ściana szczytowa jest ruchoma, można ją w całości przesunąć. Pomieszczenie łączy się wówczas z obszernym tarasem.  

Budynek jest jednym z obiektów nagrodzonych w konkursie A’ Design Competition. Zobacz także: nowa edycja A’ Design Competition 2015/2016 >>



Nazwa inwestycji: Hiza
Rodzaj: dom wakacyjny
Autorzy: Proarch; architekci Davor Matekovic, Oskar Rajko
Projekt: 2010
Realizacja: od 2012
Powierzchnia działki: 3865 mkw
Powierzchnia zabudowana: 230 mkw
Powierzchnia budynku: 163 mkw
Fotografie: Damir Fabijanic


przeczytaj rowniez
Autor: KZ
Zdjęcia: KZ, Damir Fabijanic
Data publikacji: 8.01.2016 10:51
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.