Architektura
ARCHITEKTURA

Polacy nagrodzeni w międzynarodowym konkursie architektonicznym na projekt Muzeum Astronomii

  • Komentarze

The Circle. II nagroda w miedzynarodowym konkursie architektonicznym

The Circle - projekt Urszuli Chomiak i Pawła Potemkowskiego. II nagroda w miedzynarodowym konkursie architektonicznym

Studenci IV roku Architektury Zachodniopomorskiego Uniwersytetetu Technologicznego w Szczecinie zajęli II miejsce w międzynarodowym konkursie studenckim na Muzeum Astronomii na pustyni Atacama w Chille. Do konkursu architektonicznego przystąpiło 298 zespołów z całego świata

Przedmiotem konkursu było zaprojektowanie muzeum - centrum światowej turystyki astronomicznej w Chille. Pustynia Atacama to najbardziej suche miejsce na ziemi. Ideą  projektu młodych architektów ze Szczecina, Urszuli Chomiak i Pawła Potemkowskiego było stworzenie przestrzeni do obserwacji gwiazd w naturalnym otoczeniu.

Okrąg jest jedynym elementem projektu znajdującym się na powierzchni pustyni. Zapewnia odwiedzającym podstawowe poczucie bezpieczeństwa. Kieruje ich wzrok w stronę nieba. Nocą przestrzeń wewnątrz staje się miejscem wymiany doświadczeń pomiędzy użytkownikami. Moment wejścia do okręgu jest także doświadczaniem samym w sobie. Jest to wejście do świata, w którym wszystko jest dostosowane do obserwacji kosmosu. Co więcej, ta skoncentrowana na przestrzen nieba część pustyni informuje, że: Aby czerpać z najlepszego nieba do obserwacji na świecie, nie potrzebujesz budynku, wystarczy, że tu jesteś.
Miejsce staje się symbolem Chille i regionu Atacama - podkreślają Urszula Chomiak i Paweł Potemkowski.

 Dodatkowo, zależało nam na zintensyfikowaniu doświadczeń z perspektywy odwiedzających. Z reguły ludzie są aktywni w ciągu dnia i śpią w nocy. Muzeum daje im możliwość całkowitego dostosowania się do astronomii, nawet poprzez odwrócenie cyklu dnia. Możliwość snu i nauki w dzień oraz obserwacji nieba w nocy dzieli program funkcjonalny budynku na dwie części. Obserwacja ma miejsce na pustyni, natomiast pokoje mieszkalne oraz centrum nauki umieszczone są pod ziemią - dodają autorzy nagrodzonego projektu.

W jury miedzynarodowego konkursu architektonicznego zasiedli m. in. Cazu Zegers,  Adrian Welch (redaktor portalu e-architect) czy Maria Langarita (nagroda im.  Mies'a van den Rohe 2013 dla młodego architekta).

Jury doceniło m. in. przejrzystość bryły, prostotę geometrii oraz liryczne przedstawienie formy w postaci pierścienia a także przyjazną użytkownikowi skalę obiektu. Według oceniających interesujący w projekcie jest fakt, że to samo niebo widziane od wewnątrz i od zewewnątrz okręgu odbierane jest w dwóch różnych wymiarach. Niebo ujęte w ramy zaokrąglonej ściany skojarzone zostało z obietnicą wolności i ucieczki.
Gratulujemy wygranej!

Milena Glinojecka

przeczytaj rowniez
Data publikacji: 11.03.2014 14:26
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.