Architektura
ARCHITEKTURA

Jak wygląda architektura współczesna Nowej Zelandii? Biblioteka i centrum miejskie w Birkenhead

  • Komentarze

Biblioteka i centrum miejskie w Nowej Zelandii

Biblioteka i centrum miejskie w Nowej Zelandii

Fot: http://www.archoffice.co.nz/
  • Wnętrze
  • Perforowane panele użyte sa tu również jako „wsparcie” wentylacji
  • Rzuty obiektu
  • Rzeźbiarskie żebra

Koncepcja bryły biblioteki powstała w wyniku analizy otoczenia, a dokładniej istniejących na miejscu, starych drzew. Intencją architektów z nowozelandzkiej pracowni architektonicznej Archoffice było stworzenie architektury współczesnej, która harmonizowała będzie z otaczającą zielenią. Architekci chcieli, aby wędrujące pomiędzy drzewami światło subtelnie zmieniało się w ciągu dnia, a nocą budynek był transparentny

Współczesna architektura i recykling

Zaprojektowana przez pracownię architektoniczną Archoffice bryła mieści bibliotekę i centrum kultury miasta Birkenhead w Nowej Zelandii. Współczesna architektura budynku charakteryzuje się prostymi, czytelnymi formami. Obiekt ma 2600 mkw. Konstrukcja składa się z elementów prefabrykowanych, które tworzą strop piwnicy i parteru. Struktura wspiera stalową ramę na belkach nośnych. Budynek wyposażony jest w miejsca parkingowe na 31 samochodów.

Już na etapie koncepcyjnym architekci zadbali, by bryła była tania w budowie. Elementy konstrukcyjne zaprojektowano w sposób nieskomplikowany i konwencjonalny, natomiast materiały wykończeniowe wybrano tak, aby były łatwo dostępne i proste w obróbce. W dodatku, aż 94% pozostałości po okresie budowania obiektu zostało poddane recyklingowi. Czyż nie taka powinna być architektura współczesna?

Prosta konstrukcja pozwala na więcej

Budynek położony jest w wyjątkowej lokalizacji, na eksponującym go podwyższeniu. Przy prostej konstrukcji architekci mogli pozwolić sobie na odrobinę fantazji jeśli chodzi o kształtowanie elewacji, np. rzeźbiarskich żeber, które najlepiej prezentują się od strony ulicy. Każde żebro zmienia swój kształt w innym miejscu. Wszystkie razem tworzą linię, która  załamuje całą elewację. Efekt zmienia się w zależności od oswietlenia, kiedy cień drewnianych paneli przesuwa się po elewacji. W ten sposób przełamano monotonię długiej, prostej ściany.  Żebra wykonano z solidnego i wysokiego drewna. Jest to laminowane, tropikalne drewno, z amerykańskiego drzewa, zwane purple heart. Mimo nazwy kojarzącej się z purpurą, drewno jest jasnego koloru, ciemnieje natomiast z wiekiem.

Innym drewnem jakiego użyto do budowy fasady jest żółty cedr z Alaski. Wnętrze i południową fasadę obiektu zdobią, wycięte przez laser, perforowane arkusze metalu pomalowane na biało. Perforowane panele można usunąć ze ściany, w razie potrzeby ich czyszczenia lub wymiany. We wnętrzu, na suficie, panele służą nie tylko jako ozdoba, ale również jako wyciągi powietrza dla wentylatorów oddymiających. Szczeliny pionowe wypełnione są na przemian zielonym i niebieskim szkłem. Cegły z gliny, z których powstały ściany pochodzą ze starego obiektu, który stał niegdyś w tym miejscu. Prefabrykowane wzorzyste panele na południowej (ogniowej) elewacji zainstalowane są w taki sposób, żeby kontynuować poczucie lekkości i przejrzystości obiektu.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.