Architektura
ARCHITEKTURA

Jakie domy jednorodzinne projektują w Bułgarii? Bryła autorstwa I/O

  • Komentarze

Dom jednorodzinny The Slight Slope Long House w Bułgarii

Dom jednorodzinny The Slight Slope Long House w Bułgarii

Fot: I/O Architects
  • Elewacja frontowa bryły The Slight Slope Long House w Bułgarii, autorstwa I/O Architects
  • Dom jednorodzinny The Slight Slope Long House w Bułgarii
  • Widok od lewej strony elewacji frontowej - bryła The Slight Slope Long House w Bułgarii, autorstwa I/O Architects
  • Elewacja krótsza i wjazd do garażu - bryła The Slight Slope Long House w Bułgarii, autorstwa I/O Architects
  • Garaż w domu jednorodzinnym The Slight Slope Long House w Bułgarii, autorstwa I/O Architects

The Slight Slope Long House to projekt horyzontalnego domu jednorodzinnego wykonany w bułgarskiej pracowni architektonicznej I/O Architects. Bryła charakteryzuje się podłużnym kształtem i lekko nachylonym narożnikiem, od którego powstała nazwa obiektu

Architektura w Bułgarii. Dom na zboczu

Budynek The Slight Slope Long House znajduje się w Targovishte w Bułgarii. Jest to elegancki dom jednorodzinny z dużym salonem, częścią jadalną i domowym biurem. Wewnątrz znajduje się sypialnia dla mieszkańców i dwie sypialnie gościnne. W budynku znajduje się również garaż, wyposażony w 3 miejsca parkingowe. Horyzontalna forma domu ustawiona jest bardzo korzystnie względem słońca. Powierzchnia całkowita obiektu to 672 mkw, zaś powierzchnia działki, na której się znajduje to 6970 mkw.

Okolica domu, a zwłaszcza jego najbliższe otoczenie, przypomina widownię antycznego teatru – działka pochylona jest do wewnątrz. To nachylenie terenu przyczyniło się do powstania skosu w prawej części elewacji frontowej. To najbardziej charakterystyczny fragment tej architektury współczesnej. W tym miejscu zlokalizowano pomieszczenia, których wysokość zmienia się wraz ze stopniem prywatności. Na skośny element architektoniczny można wejść jak na taras, ponieważ składa się on ze stopni – wygląda jak rozciągnięte schody. Przy pierwszym stopniu znajduje się wejście do domu. Na równoległej elewacji zlokalizowano wjazd do garażu.

Amfilada w wersji współczesnej

Na lewo od wejścia do domu znajduje się szereg pomieszczeń przypominających amfiladę. Wejście główne prowadzi do salonu dziennego z jadalnią i skrzętnie ukrytą kuchnią. W kuchni znajduje się również zejscie do garażu i spiżarni. Z salonu przechodzimy do biura, które zlokalizowane jest 4 stopnie wyżej. Z biura przechodzi się do dużej garderoby, a z niej do sypialni głównej połączonej z łazienką. Biuro wyposażone jest również w wyjście na taras.

Na prawo od wejścia natomiast zlokalizowane są dwa biegi schodów - jedej z nich prowadzi do garażu, zaś drugi na wyższą kondygnację. Na piętrze znajduje się hol i wejścia do łazienki, pralni i dwóch mniejszych sypialni. Ze szczytowego pomieszczenia (sypialnia) można się dostać na wspomniany wcześniej, charakterystyczny taras ze stopniami. Cała elewacja frontowa jest wypełniona przeszkleniami w czarnych oprawach okiennych. Przed promieniami słonecznymi ochronić mogę jedynie zasłony z jasnego materiału.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.