Architektura
ARCHITEKTURA
Stara nastawnia

Kawiarnia w starej nastawni PKP. Rewitalizacja w Poznaniu

  • Komentarze

Stara nastawnia PKP

Jeszcze dwa lata temu straszyła pasażerów podróżujących na trasie Warszawa-Berlin, teraz znajduje się tu kawiarnia, galeria, punkt informacji PKP. Drugie życie nastawnia zawdzięcza grupie Front Architects.

Fot: Anna Gregorczyk/ FOTOARCHITEKTURA.PL
  • Stara nastawnia PKP
  • Stara nastawnia PKP
  • Stara nastawnia PKP

Jeszcze dwa lata temu straszyła pasażerów podróżujących na trasie Warszawa-Berlin, teraz znajduje się tu kawiarnia, galeria, punkt informacji PKP. Drugie życie nastawnia zawdzięcza grupie Front Architects.

Nieduży budynek starej nastawni PKP znajduje się przy Moście Teatralnym w Poznaniu. Został całkowicie odrestaurowany i rozbudowany, by mógł pomieścić punkt informacji kolejowej, izba pamięci PKP, galeria związana z kolejnictwem oraz kawiarnia z zapleczem kuchennym i sanitarnym.

Nastawiona (nie tylko) na kolej

Funkcje budynku zostały tak rozplanowane, by dobrze czuli się tu zarówno miłośnicy kolei, jak i zwykli spacerowicze z pobliskiego parku.  Na piętrze Nastawni PKP można z góry podglądać ruch pociągów, z drugiej strony rozpościera się widok na słoneczny, zielony park.

Wewnątrz budynku znajduje się tez wiele odniesień do kolejnictwa, np. wykończenie tarasu z symbolicznym zaznaczeniem torów.

Niech żyje dla ludzi

A co autorzy piszą o swoim projekcie? - Pomimo oczywistych związków z kolejnictwem Nastawnia PoC jest pomyślana jako obiekt dla wszystkich: od miłośników dróg żelaznych, przez młodych ludzi szukających nowych wrażeń, przez melomanów z pobliskiej Opery, po dzieci i ich rodziców często przebywających w parku…. Inwestorzy, pomysłodawcy zamierzenia i jednocześnie Gospodarze obiektu,  zapał z procesu budowy z pewnością przeniosą na działanie placówki; zrobią wszystko, aby Nastwania PoC, kiedyś żyjąca dla pociągów, dziś żyła dla ludzi.

Więcej na stronie pracowni Front Architects

przeczytaj rowniez
  • Szkoła marzeń? Gimnazjum w Zurychu
    Szkoła marzeń? Gimnazjum w Zurychu

    Nowoczesna szkoła. Jak powinna wyglądać szkoła idealna? Zaprojektowany przez Christiana Kereza budynek gimnazjum w zuryskiej dzielnicy Leutschenbach, dzięki zastosowaniu stalowych kratownic i całkowicie przeszklonych fasad, wydaje się unosić w powietrzu. Czy tak wygląda szkoła maprzeń? więcej

  • Na granicy możliwości – wieżowiec Taipei 101
    Na granicy możliwości – wieżowiec Taipei 101

    Wieżowiec Taipei 101 w mieście Tajpej, stolicy Tajwanu. Mający 508 metrów gigant jest dzisiaj najwyższym budynkiem na świecie. Jego projektantom przyszło się zmierzyć z problemami trudnych warunków posadowienia (jakość gruntu określono jako niezadowalającą), silnych wiatrów  (tajfuny występują tu kilka razy w roku) i trzęsień ziemi (działka jest położona około 200 metrów od linii uskoku tektonicznego). Budynek należało wyposażyć w specjalny system tłumienia drgań i kołysania, by zapewnić możliwie jak największy komfort dziesięciu tysiącom jego użytkowników. Jednocześnie do poruszania się między  wszystkimi 101 kondygnacjami przeznaczono 61 wind, z czego dwie, zapewniające dojazd na najwyżej położone piętra osiągają rekordowe szybkości, potwierdzone wpisem do Księgi Rekordów Guinessa. więcej

  • ŻYCIE W ARCHITEKTURZE 2002
    ŻYCIE W ARCHITEKTURZE 2002

    Czwarta edycja konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE. Finał odbył się w siedzibie SARP-u w Warszawie, 10 stycznia więcej

  • PROJEKT ZAHY HADID: Na granicy możliwości Centrum Nauki phaeno
    PROJEKT ZAHY HADID: Na granicy możliwości Centrum Nauki phaeno

    Centrum Nauki phaeno w Wolfsburgu, realizacja pracowni Zahy Hadid, odbiega od wszelkich konwencji kształtowania formy i dyspozycji funkcjonalnej budynku. Phaeno odrywa się od ziemi. Jego miękka, opływowa bryła, o wielkopowierzchniowych pochyłych ścianach, stojąc na dziesięciu żelbetowych „nogach”, pozwala przestrzeni miasta swobodnie przelewać się pod spodem i wokół budynku. Wielka żelbetowo-stalowa skorupa mieszcząca powierzchnię ekspozycyjną zamyka w sobie jednoprzestrzenne wnętrze urozmaicone zmiennym przebiegiem sufitu, podłóg i ścian, które tworzą wrażenie zagadkowego, niemalże księżycowego krajobrazu. Realizacja tych wizji nie byłaby możliwa bez nowoczesnych technologii budowlanych – a szczególnie bez betonu samozagęszczającego i jego specyficznych właściwości – ani bez ścisłej współpracy inżynierów i architektów. więcej

Autor: mjc
Zdjęcia: Anna Gregorczyk/ FOTOARCHITEKTURA.PL
Data publikacji: 28.11.2012 16:48
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.