„Newsletter archiramy. Co tydzień najświeższe i najciekawsze
wiadomości ze świata architektury i dizajnu w Twojej
skrzynce mailowej”.

Architektura
ARCHITEKTURA

Konkurs architektoniczny Koło. Toaleta publiczna dla Poznania

  • Komentarze

Konkurs architektoniczny Koło. Toaleta publiczna dla Poznania
Fot: Marek Wielgo

Ewa Grządka i Anna Grządka wygrały konkurs architektoniczny KOŁO na projekt koncepcyjny budynku z funkcją publicznej toalety w starym korycie Warty w Poznaniu. W tym roku organizatorzy konkursu otrzymali blisko 300 zgłoszeń.

Konkurs architektoniczny Koło. Toaleta publiczna dla Poznania

Uroczyste wręczenie nagród (główna wynosi 20 tys. zł) odbyła się 22 czerwca 2017 r. na dziedzińcu Urzędu Miasta Poznania. Spośród 244 ocenionych projektów, wyróżnienia dostało siedem. Czym wyróżnia się zwycięski projekt?

– Koncepcja zakłada skromną obecność pawilonu z podzieloną na duże części kubaturą. Ściany, wyposażone w elewację kinetyczną, stwarzają ruchome tło, dyskretnie odwołujące się do efektów, jakie daje zieleń. Zadaszony pasaż oferuje pożądane połączenie widokowe w obrębie miasta. Dodatkowy program funkcjonalny – wypożyczalnia sprzętu sportowego wraz z toaletami, będą stanowić pożądane uzupełnienie rekreacyjnego potencjału rozwijającego się terenu, na którym na początek zaproponowano przylegające do pawilonu boisko sportowe. Projekt, dzięki powściągliwości zastosowanych środków architektonicznych, stwarza możliwość dobrego rozpoczęcia rewitalizacji terenu Starego Koryta Warty – odczytała uzasadnienie jury, jego przewodnicząca Ewa Kuryłowicz w wydziału architektury Politechniki Warszawskiej i firmy APA Kuryłowicz & Associates.

Stare koryto Warty

Trudne wymagania projektowe

Architekt Anna Rybarczyk – Robak z Biura Koordynacji Projektów i Rewitalizacji Miasta Poznania wyjaśniła w, że tegoroczna lokalizacja konkursowa znajduje się w północnej części starego koryta Warty, czyli w tzw. „Zakolu Chwaliszewskim”. Jest to teren położony w centralnej części Poznania, na wschód od Starego Miasta, w obrębie ulic: Estkowskiego, Wenecjańskiej, Chwaliszewo, Czartorii, Ewangelickiej, Mostowej i Szyperskiej oraz rzeki Warty. Obszar ten od południa, zachodu i północnego-zachodu otacza dzielnicę Chwaliszewo, będącą do 1969 roku wyspą. W południowej części koryta od niedawna funkcjonuje park miejski, natomiast północna część obszaru pokryta jest częściowo utwardzoną nawierzchnią wykonaną na potrzeby parkingów. Przy ulicy Estkowskiego znajduje się boisko szkolne otoczone zielenią. Władze Poznania uznały, że dzielnica Chwaliszewo oraz teren starego koryta Warty mają duży potencjał na stworzenie w tym rejonie reprezentacyjnej dzielnicy miasta.

Uczestnicy konkursu Koło mieli więc za zadanie stworzyć budynek z funkcją toalety na stałe nie posadowiony do gruntu, zaplanować przestrzeń wytyczającą zmiany w najbliższym otoczeniu oraz zaprojektować funkcje dodatkowe atrakcyjne dla mieszkańców - oświetlenie terenu boiska i punkt wypożyczenia sprzętu sportowego lub zaproponować własne.

przeczytaj rowniez
Autor: Marek Wielgo
Zdjęcia: Marek Wielgo
Data publikacji: 23.06.2017 11:37
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.