Architektura
ARCHITEKTURA

Konkurs architektoniczny na obiekt sportowy w Korei – architekci z BXBstudio projektują Centrum Badmintona inspirowane lotką

  • Komentarze

Bogusław Barnaś - założyciel BXB studio prezentujący ideę powstawania projektu Centrum Badmintona w Korei Południowej

Bogusław Barnaś - założyciel BXB studio prezentujący ideę powstawania projektu Centrum Badmintona w Korei Południowej

  • Wizualizacja Centrum Badmintona w Daegu (Korea Południowa)  autor: Bogusław Barnaś BXB studio
  • Koncepcja - Centrum Badmintona w Daegu (Korea Południowa)  autor: Bogusław Barnaś BXB studio
  • Wnętrze głównej sali sportowej zainspirowane formą lotki - Centrum Badmintona w Daegu (Korea Południowa)  autor: Bogusław Barnaś BXB studio
  • Strefa daily - Centrum Badmintona w Daegu (Korea Południowa)  autor: Bogusław Barnaś BXB studio
  • Przekrój przez budynek. Hol główny zaakcentowany jest wyższym dachem - Centrum Badmintona w Daegu (Korea Południowa)  autor: Bogusław Barnaś BXB studio
  • Widok perspektywiczny - Centrum Badmintona w Daegu (Korea Południowa)  autor: Bogusław Barnaś BXB studio
  • Schemat przedstawiający poszczególne warstwy w budynku - Centrum Badmintona w Daegu (Korea Południowa)  autor: Bogusław Barnaś BXB studio
  • Rzut kondygnacji głównej i drugiego piętra  - Centrum Badmintona w Daegu (Korea Południowa)  autor: Bogusław Barnaś BXB studio
  • Praca nad koncepcją zadaszenia - Centrum Badmintona w Daegu (Korea Południowa)  autor: Bogusław Barnaś BXB studio
  • Model fizyczny Centrum Badmintona w Daegu (Korea Południowa)  autor: Bogusław Barnaś BXB studio

Krakowskie biuro BXB i jego założyciel Bogusław Barnaś oraz zespół w składzie Natalia Bryzek, Paulina Dobrzańska, Paweł Dawiec, Magdalena Tofil, Damian Szyjka i Dominik Karaś podjęli się zaprojektowania architektury współczesnej dla obiektu sportowego a dokładniej Centrum Badmintona w Korei Południowej. Architektów zainspirowała lotka do badmintona. Projektanci nie zapomnieli także o odniesieniu do tradycyjnej koreańskiej architektury

Betonowa bryła z dachem lekkim jak piórko

Przedmiotem konkursu architektonicznego było zaprojektowanie obiektu sportowego w Daegu – czwartym co do wielkości mieście w Korei Południowej. Działka pod obiekt położona jest na pięknym, górzystym terenie. Jest on niestety otoczony zakorkowanymi ulicami. Architekci z biura BXBstudio zaprojektowali więc szczelny bufor akustyczny w formie betonowej fortecy przyozdobionej gęstą zielenią. Dzięki roślinności użytkownicy bryły mogą poczuć się jak w środku parku krajobrazowego, mimo, że znajdują się w centrum miasta.

Solidna betonowa baza nawiązująca do masywnych fortec stanowi bufor pomiędzy wnętrzem obiektu a hałaśliwym otoczeniem ruchu ulicznego. Nawiązując do architektury tradycyjnej podstawę przebiliśmy holem, który łączy reprezentacyjną przestrzeń zielonego parku z malowniczym cmentarzem, w którym znajduje się historyczny pomnik. Budynek przykrywa lekki, miedziany dach o stylistyce czerpiącej z tradycyjnych koreańskich form dachów. – tłumaczą autorzy projektu z krakowskiego biura BXBstudio

Idea kluczem do architektury współczesnej

Lotka służąca do gry w badmintona nie poleci zbyt daleko bez trzonu w postaci ciężkiej główki. Pióra są natomiast odpowiedzialne za kierunek i tor lotu. Podobnie jest z architekturą współczesną – tu też musimy znaleźć „fundament” konstrukcji. Rolę piór w przypadku projektu Centrum Badmintona stanowi dach. Lekkie słupy, na których spoczywa nadają mu właściwe miejsce, dynamikę i kierunek w przestrzeni. Analogia do lotki znajduje swoje odbicie również w formie wizualnej bryły i architektury wnętrz sali głównej. Zygzakowaty dach, który unosi się nad masywem to również nawiązanie do tradycyjnego budownictwa koreańskiego z zawijającymi się w górę dachami.

Przestrzeń trójkondygnacyjnego holu w centrum budynku integruje wszystkie istotne funkcje – sportową salę główną, strefę daily o wysokości 2 pięter oraz taras zapewniający miejsce relaksu z widokiem na otaczające budynek góry Dageu. Powierzchnię strefy daily moża „poszerzyć” o kolejne metry kwadratowe. Pozwalają na to szklane panele przesuwne zainstalowane właśnie w tym celu. Z zachodnią stroną budynku sąsiaduje parking samochodowy ukryty wśród wysokiej roślinności. Dzięki „kamuflażowi” z drzew nie sprawia on estetycznego problemu mimo, że zajmuje sporą powierzchnię.

Wysoka na 12 metrów sala główna mieści 10 pełnowymiarowych kortów do badmintona. Architektura wnętrz nawiązuje do wspomnianej lotki. Wysunięty okap dachu zaprojektowany jest z myślą o tym, aby chronić sportowców przez oślepiającymi promieniami słonecznymi. Dodatkową ochronę stanowią przesłony kurtynowe z papieru hanji. Rozpraszanie ostrego światła słonecznego przy pomocy tego papieru stosowane było w koreańskich wnętrzach od wieków – mamy więc nawiązanie do lokalnej tradycji.

Bliskość kompleksu sportowego, ruch pieszy i planowana kładka stały się pretekstem do zaaranżowania przyznanej przestrzeni publicznej. Z uwagi na wiele korzystnych czynników architekci postanowili o ulokowaniu jej na tarasie. Taras położony jest wysoko i umożliwia podziwianie krajobrazu, ale również wgląd do sali głównej. Wszystko odczuwalne jest jako jedna całość dzięki ciągłości zadaszenia. Na ostatniej kondygnacji zaprojektowano niezależną kawiarnię, która może działać również po zamknięciu obiektu.

 

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.