Architektura
ARCHITEKTURA

Kontrowersyjna bryła The Pushed Slab od MVRDV. Projekt ekologicznej architektury współczesnej biurowca w Paryżu

  • Komentarze

Nowy obiekt projektu MVRDV - ekologiczna architektura biurowca The Pushed Slab Office w Paryżu

Nowy obiekt projektu MVRDV - ekologiczna architektura biurowca The Pushed Slab Office w Paryżu

  • Wejście na patio. Ekologiczna architektura biurowca The Pushed Slab Office w Paryżu  autor: MVRDV
  • „Wypchnięta”, środkowa część bryły. Ekologiczna architektura biurowca The Pushed Slab Office w Paryżu
  • Widok na patio. Ekologiczna architektura biurowca The Pushed Slab Office w Paryżu
  • Koncepcja powstawania budynku The Pushed Slab
  • Schemat założeń ideologiczno-funkcjonalnych w projekcie biurowca The Pushed Slab

Biuro MVRDV zakończyło właśnie pracę nad projektem wyjątkowej architektury współczesnej – The Pushed Slab office w Paryżu. Ta 7 kondygnacyjna bryła to pierwszy w mieście biurowiec o tak niskim zużyciu energii. Ekologiczna architektura jest w stanie wyprodukować ok. 90 MW energii rocznie. Najbardziej interesująca jest jednak sama forma obiektu

Nietypowa bryła The Pushed Slab. Czyżby nowa, ekologiczna ikona architektury Paryża?

Bryła The Pushed Slab znajduje się pomiędzy dwiema kompletnie różnymi rodzajami tkanki urbanistycznej: gęstej, przepełnionej licznymi budynkami - na północy oraz luźnej i czysto zdefiniowanej południowej części miasta. Z tego względu i sam budynek ma dwa oblicza. Jedna strona jest spokojna i harmonijna, natomiast druga dynamiczna i nieokreślona.

Obiekt łączy nowoczesne technologie w dziedzinie projektowania ekologicznej architektury współczesnej z wyjątkowym designem autorstwa architektów z biura MVRDV. Na program użytkowy obiektu składają się głównie przestrzenie biurowe oraz wspólne takie jak balkony, ogrody czy patio.

Budynek ma 150 metrów długości i 21 metrów szerokości. Zajmuje powierzchnię 19 tys. mkw i zbudowany jest na działce, na której dawniej funkcjonował wał kolejowy. Charakterystyczny przepust w bryle otwiera się na historyczny budynek. Przebicie wygląda jakby środek budynku został „wypchnięty” siłą na zewnątrz.

Tak właśnie powstała idea, a co za tym idzie - nazwa obiektu The Pushed Slab. Akt „wypchnięcia” makiety  roboczej w biurze MVRDV spowodował, że poziomy poszczególnych kondygnacji zostały zakłócone. Architekci zdecydowali, że powtórzą te działanie w rzeczywistym projekcie. Dzięki tak zaprojektowanemu budynkowi powstały nowe płaszczyzny oferujące m.in. balkony, dostępne zarówno z przestrzeni biurowych jak i z zewnętrznych klatek schodowych. Należy do nich m.in. wypełniony roślinnością i drzewami rekreacyjny taras na 2 piętrze. Cały obiekt pokryty jest drewnianą elewacją.

Nowoczesne technologie w architekturze ekologicznej biurowca The Pushed Slab

Ekologiczny budynek posiada zainstalowane na dachu 264 solary. Na południowej elewacji chronią go przed przegrzaniem specjalne żaluzje przeciwsłoneczne. W budynku zaprojektowano system wykorzystujący wodę deszczową. Obiekt jest również specjalnie izolowany w celu zminimalizowania mostków termicznych. Te i wiele innych czynników pozwoliły na stworzenie wyjątkowo niskoenergetycznego budynku. Szacuje się, że biurowiec The Pushed Slab będzie zużywał zaledwie 46 KWh/mkw rocznie.

 

Milena Glinojecka

przeczytaj rowniez
Zdjęcia: © MVRDV
Data publikacji: 26.11.2014 14:21
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
tagi
81.waw.pl apartament apartamentowiec aranżacja wnętrz aranżacje wnętrz architekci architekt architektura architektura Grecji architektura krajobrazu architektura polska architektura sakralna architektura Warszawy architektura wnętrz architektura wnętrza architektura Wrocławia architektura współczesna beton beton architektoniczny biuro biuro architektoniczne biurowiec BoConcept bryła centrum handlowe co zobaczyć Comitor dach dekoracje design dizajn dom dom jednorodzinny drapacz chmur drewno ekologia Euro 2012 film gotyk historia architektury hotel ikea ikona architektury komiks konkurs konkurs architektoniczny kościół Kraków kuchnia lampa loft Londyn małe mieszkanie MAŁY DOM meble Mies van der Rohe minimalizm moda modernizacja modernizm muzeum Muzeum Sztuki Nowoczesnej Newmor Nizio Design International nowoczesna architektura nowoczesne wnętrza nowoczesne wnętrze nowoczesny dom NOWY PROJEKT ZAHA HADID ogród okno ornament pawilon polski design pracownia architektoniczna projekt projekty projekty zahy hadid przestrzeń miejska przestrzeń publiczna recykling rewitalizacja sarp Serwis o architekturze stararchitekt starożytna Grecja Studio Forma 96 STYL NOWOCZESNY styl skandynawski sztuka sztuka współczesna świątynia Tremend trendy urbanistyka wakacje 2013 Warszawa wieżowce Wieżowce Warszawa wieżowiec wnętrza Wrocław współczesna architektura współczesny design wystawa wzornictwo Zaha Hadid ZAHA HADID projekty zrównoważony rozwój życie w architekturze
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.