Architektura
ARCHITEKTURA

Mały dom ze słomy i gliny

  • Komentarze

Bryła małego domu w Sudetach

Bryła małego domu w Sudetach - szkic 

Fot: Weronika Siwiec, Anna Zawadzka, Jan Dowgiałło
  • Bryła małego domu w Sudetach
  • Mały dom w Potoczku - wizualizacja
  • Szkielet domu w Potoczku
  • Ściana ze słomy i gliny, budowa małego domu w Potoczku

Minimalizm i zrównoważony rozwój to punkty wyjścia dla projektu małego domu w Potoczku

Potoczek to wieś położona w malowniczym Śnieżnickim Parku Krajobrazowego w Kotlinie Kłodzkiej. Dwieście lat temu były w niej zakłady tkackie, gorzelnie i młyny, ale od wielu lat coraz bardziej się wyludnia. Dziś mieszka w niej na stałe zaledwie kilkadziesiąt osób. Niewielka miejscowość przyciąga jednak osoby zainteresowane współczesną architekturą z nurtu low-tech.
Latem 2015 rozpoczęła się w Potoczku budowa małego, minimalistycznego domu z drewna, słomy, gliny i konopi. Celem inicjatorki projektu Weroniki Siwiec jest popularyzowanie naturalnych technologii w architekturze. Projekt budowy domu przygotowany został jako praca magisterska na wydziale wzornictwa ASP, pod kierunkiem Jarosława Kozakiewicza. Do współpracy przy realizacji zostali zaproszeni architekci z Mech.Build, Anka Zawadzka i Jan Dowgiałło.

Troje projektantów zaprojektowało prostą bryłę, przypominającą nieco harmonijkowy aparat fotograficzny. Ściana frontowa jest znacznie większa od tylnej i prawie w całości przeszklona, otwarta na panoramę Sudetów.

Wnętrze jest niewielkie, raptem 25 metrów kwadratowych. Od frontu jest otwarta na taras kuchnia z wejściem na antresolę służącą jako sypialnia. Od północy łazienka, a za nią toaleta kompostująca, wreszcie wejście z niewielkim przedsionkiem. Dom jest mały, przeznaczony dla dwóch osób. Może być użytkowany przez cały rok, stąd ważna jest dobra izolacja zapewniana przez grube ściany.
Architekci postawili na sprawdzoną, prostą technologię. Dom ma drewniany szkielet i ściany ze słomy i gliny. Elewację pokryć mają deski z rozebranej stodoły, budynek będzie więc od początku wtopiony w otoczenie.

Projekt został częściowo sfinansowany za pomocą crowdfundingu, budowa prowadzona jest w formie warsztatów. Pod okiem trzech specjalistów z ekipy Biohabitat.opole uczestnicy warsztatów uczą się technologii i budują.

przeczytaj rowniez
Autor: KZ
Zdjęcia: Weronika Siwiec, Anna Zawadzka, Jan Dowgiałło
Data publikacji: 15.07.2015 12:02
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.