Architektura
ARCHITEKTURA

Taniec ze wstążką - muzeum dizajnu w Izraelu

  • Komentarze

Muzeum Dizajnu w Israelu

Sinusoidalne wstęgi okalające budynek Muzeum Dizajnu w Israelu

Fot: Yael Pincus/DMH
  • Muzeum Dizajnu w Israelu
  • Muzeum Dizajnu w Israelu
  • Muzeum Dizajnu w Israelu
  • Muzeum Dizajnu w Israelu
  • Muzeum Dizajnu w Israelu
  • Muzeum Dizajnu w Israelu
  • Muzeum Dizajnu w Israelu
  • Muzeum Dizajnu w Israelu
  • Muzeum Dizajnu w Israelu
  • Muzeum Dizajnu w Israelu

Muzeum dizajnu w Holonie, projektu Ron Arad Architects otacza płynna wstęga o długości przekraczającej kilometr. Prostemu budynkowi nadaje lekkości i dynamiczności. Pokryta wietrzejącą stalą Cor-Ten gigantyczna wstążka to istny majstersztyk inżynierski

Kompozycja architektoniczna

Narodowe muzeum dizajnu wzniesiono w nowopowostałej części miasta Holon, przeznaczonego na nowe centrum kulturalne i edukacyjne Izraela. Działka sąsiaduje bezpośrednio z głównymi arteriami komunikacyjnymi miasta oraz mediateką – największą w Izraelu biblioteką multimedialną. Przedpole budynku muzeum stanowi rozległy plac miejski. Łagodnie pofalowany teren działki podkreślono architektonicznie poprzez spiętrzenie funkcji muzeum w pionie i oplecenie budynku rzeźbiarsko ukształtowaną rampą, przypominającą układ warstwic i stanowiącą główny element komunikacji muzeum. Przewodnim motywem projektowym jest gra pomiędzy regularnym układem pomieszczeń i dynamiczną krzywoliniową osłoną zewnętrzną. Jej zasadnicza część jest zbudowana z pięciu opasujących cały obiekt wstęg wykonanych z wietrzejącej stali Cor-Ten.

Stanowią one charakterystyczny element architektury budynku, jak również pełnią rolę konstrukcyjną. Każdą ze wstęg spatynowano na inny odcień – ich starzenie się ma nawiązywać do geologicznych procesów zachodzących na izraelskiej pustyni.

Wstęgi są zawsze widoczne dla zwiedzających i pozwalają im zorientować się w położeniu na terenie muzeum. Nad placem wejściowym do budynku tworzą ażurowe zadaszenie akcentujące strefę wejścia głównego, wokół sal wystawowych wydzielają dodatkową, zewnętrzną przestrzeń wystawową, stanowią też przestrzenny i konstrukcyjny szkielet rampy prowadzącej z holu głównego do foyer dużej galerii.

Główna galeria wystawowa ma 500 m2. Charakterystycznym elementem jej przestrzeni jest zadaszenie z belek ukształtowanych w sposób umożliwiający równomierne rozproszenie mocnego światła naturalnego. W konstrukcji belek zintegrowano również system oświetlenia sztucznego.

przeczytaj rowniez
Źródło: "Architektura-murator" 8/2010
Autor: Maciej Lewandowski
Zdjęcia: Asa Bruno, Harmel Engineering, Jessica Lawrence, Yael Pincus/DMH, James Foster, Ron Arad Architects
Data publikacji: 13.06.2011 10:48
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.