Architektura
ARCHITEKTURA

MVRDV projektuje skręcony wieżowiec z „wcięciem w talii”

  • Komentarze

Wieżowiec spod ręki biura MVRDV. Bryła wygrała w konkursie architektonicznym i ma stanąć pod Wiedniem już w 2018

Wieżowiec spod ręki biura MVRDV. Bryła wygrała w konkursie architektonicznym i ma stanąć pod Wiedniem już w 2018

Fot: © MVRDV

Najnowszy wieżowiec zaprojektowany przez MVRDV powstanie w Wiedniu i kształtem przypominać będzie klepsydrę. Bryła wygrała I miejsce w konkursie architektonicznym i ma zostać zbudowana już w 2018

Zgrabny wieżowiec ze smukłą talią – najnowsze dzieło MVRDV

Skręcowny wieżowiec to propozycja architektury współczesnej od MVRDV dla okolic Wiednia, a dokładniej miejsca, w którym znajduje się historyczny zespół słynnych gazometrów wiedeńskich. Inwestor, który posiadał działkę tuż przy gazometrach zorganizował konkurs architektoniczny. Najważniejszym wymogiem była budowa takiego budynku, który wpisze się w historyczne otoczenie.

Cztery gigantyczne silosy na gaz powstały pod Wiedniem pod koniec XIX wieku. Każdy z nich ma pojemność 90 tys. m3. W 1984, gdy miasto zaczęło czerpać energię z innego źródła, obiekty przestały spełniać swoją funkcję magazynów na gaz, zamieniając się( przy pomocy architektów) w osiedle mieszkaniowe. Oprócz ok. 800 mieszkań w silosach pojawiły się również dodatkowe funkcje, takie jak akademik, hala muzyczna, kino czy archiwum miejskie. Dziś jest to jedno z najbardziej znanych osiedli na świecie. Twórcami adaptacji wiedeńskich gazometrów byli najznamienitsi, światowi twórcy architektury: stararchitekt Jean Nouvel (Gazometr A), biuro Coop Himmelblau (Gazometr B), architekt Manfred Wehdorn (Gazometr C) oraz architekt Wilhelm Holzbauer (Gazometr D).

Skręcony wieżowiec zaprojektowany przez MVRDV, który ma stanąć w pobliżu w XIX-wiecznych gazometrów, nie wpisał się w stawiane przez twórcę konkursu warunki. Według załozeń budynek miał być przede wszystkim dużo niższy. Maksymalna wysokość podana w wytycznych nie sugerowała również obiektu w formie...wieży. Pracownia MVRDV poddała jednak teren i uwarunkowania własnej analizie, w wyniku której powstał ten oto smukły wieżowiec z „wcięciem w talii”. Mimo wyjścia poza wytyczne jakie ustalił konkurs, specyficzna architektura współczesna i interesujące ząłożenia zaciekawiły jury do tego stopnia, że bryła wygrała.

Oprócz nietuzinkowej formy i efektu „klepsydry”, która została uzyskana dzięki skręceniu wydłużonego sześcianu w 1/3 jego długości, do zalet obiektu należą również pozwiązane z nią rozwiązania funkcjonalne. Dolna część wieżowca „ożywiona” została na kilka sposobów. W skręconym miejscu powstały nietypowe rzuty (w najwęższej części jest to zaledwie kilka metrów szerokości!), tarasy zielone, tereny wspólne oraz lokale i placyki o funkcji rekreacyjej, które otwierają dolną część budynku na naziemny plac. Jak na wieżowiec jest to wiec bardzo przyjazny ludziom projekt. Sam „skręt” również nie jest przypadkowy. Jego kształt został obliczony i zaprojektowany w taki sposób, aby skośne poziomy chroniły teren poniżej przed wiatrami pojawiającymi się jesienią w tamtych okolicach.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.