Architektura
ARCHITEKTURA

Nowa bryła hali sportowej w Jaworznie

  • Komentarze

Nowa bryła hali sportowej w Jaworznie. Pierwsza nagroda w konkursie architektonicznym

W 2016 roku ma się rozpocząć modernizacja hali sportowej w Jaworznie. Bryła zyska nową elewację, zmniejszy się też koszt eksploatacji hali 

Fot: Architektura i Sztuka architekt Mirosław Rąbalski z Gliwic

Konkurs architektoniczny na projekt nowej hali sportowej w Jaworznie jest już rozstrzygnięty. Po przebudowie bryła ma zyskać elewację z betonowych łusek i szkła, a współczesna architektura zostanie otoczona zielenią

Pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt przebudowy hali sportowej w Jaworznie zdobyła pracownia Architektura i Sztuka architekt Mirosław Rąbalski z Gliwic. Projekt ma zmienić na lepsze wygląd niezbyt udanej architektonicznie hali. Dzięki podniesieniu attyk przestaną być widoczne instalacje na dachu obiektu, a cała forma stanie się bardziej jednolita. Współczesna architektura ceni szkło, hala w Jaworznie nie będzie pod tym względem wyjątkiem. Boczne elewacje będą w całości przeszklone. Szklane ściany kurtynowe otwierać się mają na nowy teren zielony.
Elewacja budynku będzie obłożona niewielkimi białymi płytkami z włókno-cementu. Biała elewacja ma  zyskać iluminację. Po oddaniu do użytku będzie na pewno efektowna. Czy jednak po kilku latach kurz z pobliskiej drogi nie zepsuje efektu?
Ważnym elementem zwycięskiego projektu jest też kładka o pofałdowanych, fasetowych bokach. Przebiegać będzie nad ulicą do głównego wejścia.

Hala znajduje się w Jaworznie, między ulicami Królowej Jadwigi, Farną i Adama Mickiewicza, jest dobrze widoczna z miejskich plant. Obecnie używany budynek wzorowany jest na hali wystawowej zaprojektowanej przez Jerzego Gottfrieda dla parku Śląskiego w Chorzowie. Pierwsza koncepcja powstała jeszcze w latach 70. XX wieku, ale projekt z lat 80. na realizację czekał latami. Ostatecznie halę oddano do użytku w 1995 roku. Projekt sprawiał już wtedy wrażenie nieco przestarzałego, ale głównym problemem okazały się pieniądze. Przy realizacji oszczędzano, w rezultacie gotowy budynek wyraźnie ustępował koncepcji projektanta.

W 2014 roku władze Jaworzna zdecydowały się na modernizację obiektu i nadanie mu bardziej atrakcyjnej formy. Głównym celem jest termomodernizacja hali. Jesienią 2014 władze miasta ogłosiły konkurs architektoniczny na projekt nowej elewacji z uwzględnieniem standardów budownictwa niskoenergetycznego.
Według zapowiedzi władz miasta, prace budowlane mają się zacząć w 2016 roku.

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.