Architektura
ARCHITEKTURA

Nowe projekty Nizio Design International

  • Komentarze

Akademia Bajki, Pacanów, Nizio Design International

Projekt parku w Pacanowie, konkurs architektoniczny Nizio Design International

Fot: Nizio Design International - materiały prasowe
  • Europejskie Centrum Muzyki w Lusławicach
  • Foyer Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego w Lusławicach
  • Galeria "Dzieło", Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego w Lusławicach
  • Tzw. inteligentna ściana w Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego w Lusławicach
  • Podest koncertowy
  • W Akademii Bajki, Pacanów
  • Park linowy w Pacanowie
  • Żywioł ognia, park w Pacanowie
  • Akademia Bajki, Pacanów, Nizio Design International

Dwa konkursy architektoniczne, dwa nowe projekty z pracowni Nizio Design International

Architektura wnętrz w Lusławicach

W grudniu 2015 ogłoszone zostały wyniki konkursu architektonicznego na aranżacje wystawy w Europejskim Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego w Lusławicach. Nowa wystawa stała ma być bogatym źródłem informacji. Jednak pierwsze wizualizacje zaprezentowane przez pracownię pokazują wnętrze o nieco oszczędniejszej formie, niż w przypadku znanych realizacji Nizio Design International. Nie zabrakło elementów multimedialnych, tak chętnie używanych przez warszawskich projektantów, ale całość nie sprawia tak wrażenia barokowego bogactwa, jak choćby wystawa stała w Muzeum Historii Żydów Polskich.
Oszczędność użytych środków odpowiada surowej współczesnej architekturze Centrum, zaprojektowanej przez pracownię DDJM.

Nowa wystawa

Ekspozycja została podzielona na trzy niezależne działy. Pierwszy z nich poświęcony został inicjatorowi budowy Centrum. Przestrzeń części „Kompozytor”  wzorowana jest na  prywatnym gabinecie Krzysztofa Pendereckiego. Prawdziwy gabinet znajduje się zresztą niedaleko, w należącym do kompozytora dworku w Lusławicach. Projekt  Nizio Design przekształca prywatne pomieszczenie w pomnikową galerię poświęconą twórcy. Pamiątki i zdjęcia wskazują najważniejsze wydarzenia z życia artysty oraz jego inspiracje.

Kolejna część przestrzeni wystawowej zatytułowana została „Dzieło”. Warszawscy projektanci podzielili ją na dwie uzupełniające się strefy. „Forma” przedstawia samą muzykę Krzysztofa Pendereckiego, zaś „Idea” kontekst działalności kompozytora.
Typowe dla Nizio Design oddziaływanie na różne zmysły jednocześnie znalazło odbicie w projekcie ściany z tzw. inteligentnego szkła. Na szybie wyświetlany ma być odręczny zapis muzyki, autorski „charakter pisma”. Kolejne znaki pojawiać się mają równolegle z dźwiękiem z głośników.

Trzecia część ekspozycji to „Spotkania”.  Przestrzeń ta patio i pomieszczenie obok sali koncertowej. Nazwa nawiązuje do spotkań muzycznych i osobistych, kontaktów między muzykami. Czasem zaskakujących, jak współpraca osiemdziesięcioletniego kompozytora z gitarzystą Radiohead. Dziesięć stanowisk ma umożliwić osobom odwiedzającym Centrum wysłuchanie fragmentów koncertów, wywiadów i spotkań.

Akademia Bajki. Park w Pacanowie

Kolejny projekt przygotowany przez biuro projektowe to koncepcja nowego parku w Pacanowie. Projektanci z Nizio Design International otrzymali wyróżnienie w konkursie architektonicznym ogłoszonym przez SARP o. Kielce i Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie.
Koncepcja warszawskiej pracowni zakłada wyznaczenie czterech ścieżek tematycznych, nazwanych „Miłość”, „Pracowitość”, „Mądrość” oraz „Odwaga”. Każdy ze szlaków skojarzony został ponadto z jednym z żywiołów. Trasy przecinają się i łączą. Na każdej z nich ma się znaleźć pięć stanowisk ze scenami z bajek. Każdy przystanek to zagadka i zadanie do rozwiązania. Wszystkie szlaki mają się zbiegać w centrum parku, przy fontannie – ekranie. Na ścianie z pary miałyby być wyświetlane „hologramy”, podobnie jak w krakowskich podziemiach pod Sukiennicami. Ekran ukształtowany jako wodna kopuła mógłby służyć jako tło pokazów światło i dźwięk.

Nad parkiem górować miałyby kolorowe wiatraki, przypominające przeskalowane dziecięce zabawki. Wieże wiatraków mogłaby połączyć sieć napowietrznych ścieżek, miasteczko linowe z przeszkodami. Cała przestrzeń parku została zresztą zaprojektowana jako obiekt wielopoziomowy, z rodzajem labiryntu w obniżeniu terenu, schodami i ścieżkami spacerowymi, sadzawką i masą zieleni.
Jury wyróżniło projekt Nizio Design, natomiast nagroda główna w konkursie trafiła do pracowni Domino Grupa Architektoniczna Wojciech Dunaj.

przeczytaj rowniez
Autor: K. Zięba
Zdjęcia: Nizio Design International - materiały prasowe
Data publikacji: 22.01.2016 11:46
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.