Architektura
ARCHITEKTURA

Nowoczesna architektura i styl skandynawski w projekcie hotelu Poziom 511 pracowni Grupa Plus Architekci

  • Komentarze

Poziom 511 wizualizacja

Poziom 511 wizualizacja

  • Hotel Poziom 511 - basen
  • Hotel Poziom 511 - jedno z wnętrz
  • Hotel Poziom 511 - jedno z wnętrz

Pisaliśmy już na stronach Archiramy o barwnych, pełnych kontrastu pokojach hotelowych w stylu skandynawskim, jakie proponuje użytkownikom hotel Poziom 511. Oprócz gustownych wnętrz hotel cechuje również doskonała,  nowoczesna architektura. Obiekt zlokalizowany jest na obszarze Jurajskiego Parku Krajobrazowego, tuż obok zamku w Ogrodzieńcu.

Hotel Poziom 511 zlokalizowany w miejscowości Podzamcze koło Zawiercia został zaprojektowany przez pracownię Grupa Plus Architekci.
Warunki zabudowy wymusiły ograniczenie kubatury, zachowanie koloru połaci dachu oraz przestrzeganie zakazu zmian naturalnego ukształtowania terenu. To było największe wyzwanie dla architektów. Nazwa obiektu pochodzi od rzędnej posadowienia – ulokowany został bowiem na wysokości 511 m n.p.m.

W dorobku architekta, oprócz rangi budynku, liczy się lokalizacja. Zaprojektowanie kompleksu położonego na najwyższym wzniesieniu Jury Krakowsko-Częstochowskiej było olbrzymim i fascynującym wyzwaniem. Udało nam się stworzyć nowoczesny design, hołdujący prostym i minimalistycznym formom i funkcjonalności w bezpretensjonalnym stylu. Hotel został zamknięty w przestronnych wnętrzach osłoniętych szklaną fasadą i wtopiony w otaczającą naturę – mówi Tomasz Wuczyński z Grupy Plus Architekci.

Poziom 511 to czterogwiazdkowy hotel składający się z dwóch części: przebudowanego schroniska turystycznego z 22 pokojami, barem, restauracją i jadalnią oraz nowego skrzydła, usytuowanego niżej, gdzie zlokalizowano pokoje, basen, SPA oraz sale konferencyjne. Pomieszczenia znajdują się na dwóch piętrach, jednak z powodu dużej różnicy wysokości w obrębie działki, kompleks ma w sumie aż sześć kondygnacji! Dzięki zastosowaniu pełnych przeszkleń, oraz długich nadwieszeń połaci dachowych nad wejściem, wnętrza korespondują z zielenią i znajdującymi się w pobliżu skałami wapiennymi. Bryłę obiektu zagłębiono w ziemi i wpleciono ją wzdłuż poziomic terenu. Dzięki tym zabiegom zabudowa w niewielkim stopniu ingeruje w otoczenie. Budynek przykryto dwuspadowym dachem, nawiązując tym samym do tradycyjnych form zabudowy. Materiały użyte w elewacjach to akrylowy, biały tynk, kamień naturalny, lokalny wapień oraz modrzewiowe listwy, a także szkło przezierne i pół-lustrzane. Skała wapienna wyeksponowana została zarówno na zewnątrz, jak i w środku obiektu. Szlifowana betonowa posadzka współgra z neutralnymi białymi ścianami. Charakter nadają indywidualnie zaprojektowane, wzorzyste wykładziny oraz soczyste kolory ścian, takie jak: czerwień, fiolet i pomarańcz. W połączeniu z minimalistycznymi meblami w stylu skandynawskim, elementy te stanowią przykład nowoczesnej architektury na wysokim poziomie.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.