Architektura
ARCHITEKTURA

Nowoczesny dom podcieniowy od BXB Studio

  • Komentarze

Projekt domu podcieniowego pod Krakowem

Projekt jednorodzinnego domu podcieniowego w okolicach Krakowa. Autorzy:  BXBstudio Bogusław Barnaś; Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Taczalska, Natalia Bryzek, Alzbeta Barancikowa, Alicja Dziedzina, Anna Hydzik, David Hernandes Martin, Paulina Dobrzańska

Fot: materiały prasowe BXBstudio - Bogusław Barnaś
  • Projekt domu podcieniowego pod Krakowem
  • Dom jednorodzinny na zboczu; wnętrze na wielu poziomach
  • Małopolska Chata Podcieniowa, widok od północnego zachodu
  • Nowoczesny dom podcieniowy od BXB Studio; strefa wejściowa
  • Dom podcieniowy w Zabierzowie, architektura wnętrz
  • Salon i jadalnia. Dom podcieniowy od BXB Studio Bogusław Barnaś
  • Sypialnia na poddaszu, dom podcieniowy projektu BXB Studio

Architekci z pracowni BXBstudio Bogusław Barnaś zaprojektowali dla czteroosobowej rodziny dom, który ma dwie kondygnacje, ale wiele poziomów

Współczesna architektura pod Krakowem

Dom zaprojektowany został z myślą o działce położonej w małopolskim Zabierzowie. Wieś otaczają lasy z malowniczo ukształtowanymi skałami wapiennymi, potokami i jaskiniami. Pobliskie szlaki turystyczne prowadzą obok starych kościołów, ruin zamków, przez parki krajobrazowe. Taki krajobraz wymaga ochrony, miejscowy plan zagospodarowania narzuca więc wiele ograniczeń w formie i wykończeniu nowych budynków. Właściciele działki chcieli połączyć współczesną architekturę z nawiązaniami do lokalnej tradycji, a równocześnie spełnić wymagania planu. Dysponowali terenem atrakcyjnym, ale trudnym do zagospodarowania ze względu na nachylenie terenu. Z takim zadaniem miał się zmierzyć krakowski architekt Bogusław Barnaś.

Bryła budynku

Nowy dom nie mógł mieć więcej niż dwie kondygnacje, przy czym górna to poddasze przekryte dachem dwuspadowym. Projektant formalnie spełnił administracyjne wymogi, ale zróżnicował wnętrze dzieląc je na kolejne poziomy. Forma domu została dostosowana do spadku zbocza, pomieszczenia położone od południa są niżej, niż te od północy. Różnica poziomów nie jest duża, kilka stopni schodów łączy pokoje. W ten sposób powstaje efektowna przestrzeń, z grą płaszczyzn i linii.
Wejście do domu umieszczone jest na poziomie gruntu, strefa dzienna z kuchnią i jadalnią są nieco niżej, jeszcze niżej będzie salon. W centrum domu umieszczono kominek. W tym miejscu powstał kilkustopniowy uskok przebijający taflę szkła, Swoje przedłużenie ma na zewnątrz budynku, w podcieniu.

Wnętrze będzie wyglądać bardziej interesująco, niż gdyby miało tylko jeden poziom, choć względy estetyczne przeważyły nad praktycznymi. Gospodarze będą musieli codziennie wiele razy pokonywać schodki przechodząc z jednej części mieszkania do drugiej.  Architekt wskazuje na zalety takiego rozwiązania, stopnie między pomieszczeniami mogą służyć jako siedziska np. podczas wspólnego oglądania filmu.
Na poddaszu od południa ulokowano główną sypialnię, od północy pozostałe pokoje i pracownię z antresolą.

Dom podcieniowy

Projektanci nazwali dom Małopolską Chatą Podcieniową, nawiązując do tradycyjnego budownictwa. Domy podcieniowe ze swoimi na wpół otwartymi pomieszczeniami pod wysuniętym dachem budowano jeszcze w XIX wieku, obecnie są rzadkością. Projektanci inspirowali się tradycyjnym budownictwem, ale nie próbowali odtwarzać historycznych form. Dach jest wysunięty, co powiększa przestrzeń użytkową na piętrze i tworzy osłoniętą przestrzeń w przyziemiu. Dzięki temu strefa wejściowa jest osłonięta przed opadami, a przeszklone ściany od południa przed słońcem w środku dnia. Dach pomaga więc utrzymać komfortową temperaturę we wnętrzu. Nawiązaniem do tradycji jest też drewno użyte jako materiał wykończeniowy na elewacji, a na mniejszą skalę także we wnętrzach, jako drewniane belki. Żartobliwym ukłonem w strone tradycyjnego budownictwa wydaje się również nazwa - jak na "chatę" budynek ma być calkiem spory, planowana powierzchnia przekracza 360 mkw.

 

Małopolska Chata Podcieniowa
Autorzy: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Zabierzów
Projekt: 2015
Realizacja: od 2016
Powierzchnia: 362 mkw
Klient: prywatny

przeczytaj rowniez
Autor: Opracował K. Zięba
Zdjęcia: materiały prasowe BXBstudio - Bogusław Barnaś
Data publikacji: 11.07.2016 14:13
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.