Architektura
ARCHITEKTURA

Ogromny pawilon z zielonym dachem - azjatycki design architektury współczesnej w Wietnamie

  • Komentarze

Widok na pawilon HANOI, zwany inaczej pawilonem DOTS (Wietnam)

Widok na pawilon HANOI, zwany inaczej pawilonem DOTS (Wietnam)

Fot: group8asia
  • Schemat powstawania bryły. Pawilon HANOI, zwany inaczej pawilonem DOTS w mieście HANOI w Wietnamie
  • Naroże transparentnej bryły. Pawilon HANOI, zwany inaczej pawilonem DOTS w mieście HANOI w Wietnamie
  • Widok wewnętrzny na jeden z okręgów wypełnionych roślinnością. Pawilon HANOI, zwany inaczej pawilonem DOTS w mieście HANOI w Wietnamie
  • Rzut budynku. Pawilon HANOI, zwany inaczej pawilonem DOTS w mieście HANOI w Wietnamie
  • Rzut dachu bryły. Pawilon HANOI, zwany inaczej pawilonem DOTS w mieście HANOI w Wietnamie

Bryła pawilonu HANOI z zielonym dachem to miejsce przeznaczone dla pracowników znajdującego się w pobliżu budynku Fsoft C4. Około 1700 zatrudnionych tam osób potrzebowało miejsca relaksu po odbytej pracy. Budżet dla tej architektury współczesnej nie był zbyt wysoki, ale dizajnerzy z azjatyckiej pracowni architektonicznej group8asia sprostali zadaniu

Pawilon DOTS w Wietnamie – architektura współczesna pod zielonym dachem

Multifunkcjonalny obiekt architektury współczesnej - pawilon HANOI znajduje się w przestrzeni parkowej, naprzeciwko głównego budynku biurowego, w mieście Hanoi (Wietnam). Druga nazwa obiektu to pawilon DOTS (ang.: kropki, punkty). Nazwa wzięła się z faktu, że dach pawilonu pokryty jest okrągłymi otworami – punktami, w których posadzona została roślinność. Zielony dach chroni przed słońcem a jego estetyka harmonizuje z otoczeniem. Roślinność zainstalowana w otworach spełnia również funkcję naturalnej wentylacji.

Pawilon DOTS wygląda jak część parku, którą wycięto i osadzono kondygnację wyżej. Beton wymieszany z zielenią, a także przejrzysta fasada sprawiają, że granica między parkiem a architekturą jest zatrata. Bryła, którą stworzyli projektanci z biura architektonicznego group8asia znika w krajobrazie, pomiędzy trawą i drzewami.

Horyzontalna forma obiektu zainspirowana była tradycyjną wietnamską architekturą – The Town Hall. Otwarta przestrzeń wewnętrzna pawilonu nie jest ograniczona żadną barierą wizualną. Jest to forma dialogu pomiędzy tradycją i krajobrazem a współczesnością i jej potrzebami.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.