Architektura
ARCHITEKTURA

Okna oświetlone LED czy ekrany multimedialne na elewacji z cegły? Myląca architektura współczesna bryły Poppodium Venlo

  • Komentarze

Bryła Poppodium GRENSWERG w holenderskim mieście Venlo  autor: van Dongen - Koschuch architekci

Bryła Poppodium GRENSWERG w holenderskim mieście Venlo

autor: van Dongen - Koschuch architekci

  • Bryła Poppodium GRENSWERG w holenderskim mieście Venlo - napis na elewacji wygląda jak przeróbka komputerowa  autor: van Dongen - Koschuch architekci
  • Narożnik bryły Poppodium GRENSWERG w holenderskim mieście Venlo  autor: van Dongen - Koschuch architekci
  • Długie i wąskie foyer budynku Poppodium GRENSWERG w holenderskim mieście Venlo  autor: van Dongen - Koschuch architekci
  • Nowoczesne okna budynku Poppodium GRENSWERG w holenderskim mieście Venlo oplata oświetlenie LED  autor: van Dongen - Koschuch architekci
  • Salę prób muzycznych otwiera okno na ulicę - bryła Poppodium GRENSWERG w holenderskim mieście Venlo  autor: van Dongen - Koschuch architekci
  • Salę prób muzycznych otwiera okno na ulicę - bryła Poppodium GRENSWERG w holenderskim mieście Venlo  autor: van Dongen - Koschuch architekci
  • Architektura wnętrz jednej z sal spotkań - bryła Poppodium GRENSWERG w holenderskim mieście Venlo  autor: van Dongen - Koschuch architekci
  • W razie potrzeby, widok z sali spotkań można zasłonić kurtyną - bryła Poppodium GRENSWERG w holenderskim mieście Venlo  autor: van Dongen - Koschuch architekci
  • W budynku znajdzie się również kącik dla chcących się zdrzemnąć - bryła Poppodium GRENSWERG w holenderskim mieście Venlo  autor: van Dongen - Koschuch architekci
  • Wnętrze kawiarni PopCafe - bryła Poppodium GRENSWERG w holenderskim mieście Venlo  autor: van Dongen - Koschuch architekci

W mieście Venlo w Holandii, tuż przy granicy z Niemcami powstała nowa bryła o funkcji muzycznego centrum kultury - obiekt Poppodium Venlo. Nowa architektura współczesna zaprojektowana została zgodnie z  historią i nowoczesnym rozwojem miasta. Elewacja z cegły łączy się w tym projekcie z formą okien, które przypominają ekrany multimedialne...

Architektura współczesna bryły Poppodium Venlo – dwie warstwy na elewacji z cegły: historyczna i nowoczesna

Charakterystyczne budynki ze średniowiecza oraz XIX wieku stały się źródłem inspiracji dla nowej architektury współczesnej bryły Poppodium Venlo. Jej autorem jest pracownia van Dongen – Koschuch z Amsterdamu.

Kształt linii dachu nowego obiektu zaczerpnięty został z sąsiadujących budynków, respektując ich historyczną wartosć. W rezultacie, forma ta stała się jedną z charakterystycznych cech nowej architektury współczesnej. Obiekt znajduje się na narożniku ulicy. Aby powiększyć przestrzeń przed budynkiem, oraz stworzyć bardziej obszerny widok, architekci „odcięli” narożnik bryły parteru. Te same ściany górnych kondygnacji zostały ustawione względem siebie  standardowo, pod kątem 90 stopni. Ta sama sytuacja ma miejsce z drugiej strony obiektu.

Elewacja z czerwonej cegły pokrywa znaczną część zewnętrznych powierzchni pionowych, nawiązujących do zabudowań fabrycznych. Formy starych okien o profilu łukowym zastąpiono podobnymi do niech blendami. Na historyczną warstwę „nałożono” warstwę współczesną – prostokątne okna z czarną stolarką. Okna wyglądają jak ekrany multimedialne - w niektórych miejscach na elewacji, nowoczesne otwory okienne pokrywają się z blendami. Jest to rodzaj „architektonicznej gry” starego z nowym. Co więcej, kwadratowe okna niczym ekrany prezentują program użytkowy budynku.

Wnętrza zaprojektowane są jako wyjątkowo otwarte, przejrzyste i sprzyjające atmosferze wspólnoty. Należą do niech wejście z foyer, kawiarnia PopCafe oraz sala prób, biura i pomieszczenia pomocnicze. Studio prób muzycznych znajduje się na parterze. Pomieszczenie doświetla ogromne okno, dzięki któremu przechodnie mogą obserwować pracujących muzyków. Charakterystyczną cechą wszystkich okien są otaczające je ramy LED, emanujące chłodnym światłem.

Współczesny i młodzieżowy charakter architektury został podkreślony napisem, który namalowano na ceglanej ścianie białą farbą. Logo GRENSWERK w białej ramie przecina jedno z okien tworząc kolejny, trzeci już layout elewacji.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.