Architektura
ARCHITEKTURA

Leczenie kolorem i dobrą przestrzenią - pawilon radioterapii w Tarnowie

  • Komentarze

Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie

Atelier Loegler: pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie

Fot: dzięki uprzejmości pracowni Atelier Loegler, Wojciech Kryński
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii pryz szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie
  • Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie

Szpital to miejsce przede wszystkim dla ludzi. Jak w żadnym innym przypadku jakość architektury może mieć kolosalny wpływ na samopoczucie, a nawet rekonwalescencję chorych. Pawilon radioterapii przy szpitalu w Tarnowie, dzieło Romualda Loeglera, to udana terapia kolorem, światłem i przyjazną przestrzenią

W dobie zaawansowanych technologii medycznych projektowanie szpitali jest jednym z największych wyzwań, jakie stają przed architektem. Musi on pomieścić w budynku skomplikowane instalacje, a także stworzyć elastyczną strukturę, która umożliwi stałą konserwację urządzeń i ich wymianę co kilka lat. Z drugiej strony, w odróżnieniu od obiektów przemysłowych, tak samo uwarunkowanych przez rozwiązania techniczne, nie można pominąć faktu, że szpital to miejsce przede wszystkim dla ludzi.

Projektanci z pracowni Romualda Loeglera trzy lata temu zwyciężyli w ogólnopolskim konkursie na budynek Zakładu Radioterapii przy Szpitalu Wojewódzkim w Tarnowie. Pawilon, o wymiarach 40 na 50 metrów, powstał na tyłach istniejącego kompleksu szpitalnego i całkowicie się od niego różni. Nowy obiekt jest znacznie niższy – jedno- i dwukondygnacyjny, z racjonalnym i funkcjonalnym układem wnętrza. Szeroki, wyłożony drewnem podcień od strony zachodniej prowadzi do całkowicie przeszklonego holu wejściowego na parterze, utrzymanego w stalowej kolorystyce, z nowoczesnymi minimalistycznymi meblami: ladą recepcyjną, szafkami dla pacjentów oraz małym bufetem. Stąd rozchodzą się dwa prostopadłe korytarze spinające cały budynek.

  • 1
  • 2
przeczytaj rowniez
Źródło: "Architektura-murator" 1/2009
Autor: Tomasz Malkowski
Zdjęcia: Wojciech Kryński, dzięki uprzejmości pracowni Atelier Loegler, Major architekci
Data publikacji: 14.06.2011 11:08
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.