„Newsletter archiramy. Co tydzień najświeższe i najciekawsze
wiadomości ze świata architektury i dizajnu w Twojej
skrzynce mailowej”.

Architektura
ARCHITEKTURA

PRL na nowo. Metamorfoza Domu Kostki według BXB Studio

  • Komentarze

BXB Studio zamienia PRL-owką bryłę w nowoczesną willę

BXB Studio zamienia PRL-owką bryłę w nowoczesną willę

Fot: BXBstudio
  • Metamorfoza bryły rodem z PRL-u - BXB Studio Bogusław Barnaś
  • Parter przeprojektowanego Domu Kostki - BXB Studio Bogusław Barnaś
  • Pierwsze piętro przeprojektowanego Domu Kostki - BXB Studio Bogusław Barnaś
  • Drugie piętro przeprojektowanego Domu Kostki - BXB Studio Bogusław Barnaś
  • Przekrój przez nową odsłonę PRL-owskiego Domu Kostki - BXB Studio Bogusław Barnaś

PRL-owskie Domy Kostki uchodzą współcześnie za architekturę nieatrakcyjną. Niektórzy projektanci próbują zmierzyć się z tym tematem poddając „pudełka” metamorfozie. Jednym z takich architektów jest Bogusław Barnaś z biura BXB Studio

BXB Studio zamienia PRL-owką bryłę w nowoczesną willę

Obok współczesnej architektury i przestrzeni publicznej, zieleni, obiektów sportowych, kulturowych i edukacyjnych krajobraz polskich miast i wsi zdobi spuścizna lat 60. i 70. ubiegłego wieku. Są to tzw. Domy Kostki, które w czasach PRL-u projektowane były wręcz „nałogowo”.

Pracownia BXB Studio prowadzona przez architekta Bogusława Barnasia podjęła się przeprojektowania jednego z takich domów. Metamorfoza dotyczyła willi w Krakowie o powierzchni 370 mkw.

Adaptacja i rozbudowa bryły wymagała pochylenia się nad kilkoma problemami. Pierwszym był poziom parteru istniejącego budynku. Znajdował się on na półpiętrze, zaś dojście było dostępne przez zewnętrzne schody zlokalizowane od strony ogrodu.

Naszym celem było przeprojektowanie układu w taki sposób, aby do domu można było wejść bezpośrednio z poziomu terenu, co więcej, aby wejście do domu znalazło się od strony drogi dojazdowej. Osiągnęliśmy to poprzez dostawienie niewielkiej kubatury pełniącej funkcję wysokiego, przestronnego holu wejściowego – mówi Bogusław Barnaś.

Tym sposobem szerokie schody prowadzące do strefy dziennej pełnią już nie tylko funkcję komunikacyjną, ale również wzbogacają estetykę wnętrza. Kolejnym problemem był niekorzystny układ pomieszczeń względem stron świata. Najlepiej doświetlona była strefa dojścia do domu znajdująca się od strony południowej. Przepiękny ogród znajduje się natomiast po przeciwnej, północnej stronie. Architekci zaproponowali więc otwarty salon, który połączy północ z południem. Pomocne były przeszklenia w holu. Ogród został dodatkowo zintegrowany z wnętrzem domu przy pomocy tarasu. Zupełnie nowa aranżacja wnętrza nie ingerowała w konstrukcję domu. Ostatnim zabiegiem był face-lifting elewacji, czyli odświeżenie zewnętrznej części budynku.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 03/2017:
  • Dom po Drodze projektu KWK Promes
  • Dom w krajobrazie – o Domu po Drodze Ewa P. Porębska
  • Centrum Kulturalno-Biblioteczne Fama we Wrocławiu
  • Dworzec Centrum w Sopocie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.