Architektura
ARCHITEKTURA

Projekt autorstwa duetu MVRDV i morePlatz zwyciężył w konkursie architektonicznym na dwa biurowce Hafenspitze w niemieckiej Moguncji

  • Komentarze

Wyższy, transparentny budynek biurowy - zwycięzki projekt autorstwa MVRDV i morePlatz. Ta i druga, niższa bryła mają stanąć w porcie Moguncji (Niemcy) w 2015 roku

Wyższy, transparentny budynek biurowy - zwycięzki projekt autorstwa MVRDV i morePlatz. Ta i druga, niższa bryła mają stanąć w porcie Moguncji (Niemcy) w 2015 roku

  • Wizualizacja - projekt dwóch biurowców w porcie Moguncji (Niemcy)  autor: pracownia architektoniczna MVRDV oraz morePlatz
  • Przestrzeń miejska wokół brył - projekt dwóch biurowców w porcie Moguncji (Niemcy)  autor: pracownia architektoniczna MVRDV oraz morePlatz
  • Szkic koncepcyjny - projekt dwóch biurowców w porcie Moguncji (Niemcy)  autor: pracownia architektoniczna MVRDV oraz morePlatz

W międzynarodowym konkursie architektonicznym na dwa biurowce w dawnym niemieckim porcie w Moguncji nad Renem zwyciężył projekt duetu MVRDV i morePlatz. Budynki mają łącznie 12 000 mkw powierzchni użytkowej. Zespół składa się z wydłużonego bloku o wysokości pięciu kondygnacji i jedenastopiętrowego wieżowca – punktu orientacyjnego na nabrzeżu

Architektura współczesna od MVRDV zmienia stary port w nowoczesny kwartał

Podobnie jak wiele innych europejskich portów również Zollhafen w północno-wschodniej Moguncji przechodzi przemianę z typowo przemysłowego terenu zajętego przez kontenery na nowoczesny kwartał miejski.

Miejsce jakie tu powstanie ma być miksem funkcjonalnym – mieszanką życia prywatnego, pracowniczego i przestrzeni publicznej z zapleczem rekreacyjnym. Jest to jeden z najważniejszych projektów rewitalizacji Moguncji ostatniej dekady.

Nagrodzone bryły biurowców zaprojektowane są zgodnie z wymogami nowego masterplanu. Autorami projektu są pracownie architektoniczne MVRDV oraz morePlatz. W ostatnim etapie konkursowym jury wybrało właśnie ten projekt spośród 7 innych.

Bryły znajdują się w samym sercu publicznego placu. Jedenastopiętrowy biurowiec oferuje szerokie widoki na morze, z kolei wydłużony budynek pięciokondygnacyjny – ogród na dachu oraz zamknięcie placu od strony ulicy.

Oba budynki, a zwłaszcza ich elewacje, zaprojektowane są w podobnej konwencji. Na każdym piętrze przeszklenie ścięte jest stożkowo w dół – interesująco przedstawiać się to będzie od strony wewnętrznej budynku.  

Wyższa bryła ma charakter otwarty. Jest całkowicie transparentna dzięki przeszkleniom zaprojektowanym z każdej strony. Oprócz szkła na elewacji biurowca pojawiają się ciemne pasy z gontów łupkowych, za którymi ukryta jest podłoga. Materiał ten został użyty w odniesieniu do lokalnej architektury.

Niższy biurowiec kontrastuje z wyższym nie tylko w kwestii gabarytów, ale również  pod względem materiałowym. Elewację pokrywają surowe w dotyku prefabrykowane płyty betonowe z trójwymiarową fakturą. Ten materiał również odnosi się do miejscowych tradycji związanych z budownictwem z rustykalnych kamieni. Rozpoczęcie budowy biurowców i całego kompleksu przewidziane jest na jesień 2015.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.