Architektura
ARCHITEKTURA

Projekt H71a - mały dom i studio fotograficzne w Reykjavíku

  • Komentarze

Projekt H71a –mały dom i studio fotograficzne w Reykjavíku

Projekt H71a –mały dom i studio fotograficzne w Reykjavíku

Fot: Studio Granda
  • Projekt H71a autorstwa Studio Granda – tak wyglądała stara bryła
  • Projekt H71a autorstwa Studio Granda – detal połączenia płyt chodnikowych przed wejściem do plomby
  • Projekt H71a autorstwa Studio Granda – schody
  • Projekt H71a autorstwa Studio Granda – widok na dach i pierzeję budynków za ulicą
  • Projekt H71a autorstwa Studio Granda – część biurowa
  • Projekt H71a autorstwa Studio Granda – wnętrze w nowym domu-plombie
  • Projekt H71a autorstwa Studio Granda – a tak prezentuje sie nowoczesna architektura pomiędzy tradycyjną
  • Projekt H71a autorstwa Studio Granda – nowa konstrukcja plomby
  • Projekt H71a autorstwa Studio Granda – tak wyglądał tył dawnego sklepu
  • Projekt H71a autorstwa Studio Granda – klatka schodowa

H71a to bryła, która powstała w pracowni Studio Granda. Jest to wyjątkowy budynek-łącznik. Zespala architekturę współczesną z tradycyjną, łączy stare materiały z tymi nowoczesnymi a także sprawia, ze dwie dziedziny życia – prywatna i zawodowa – mogą z powodzeniem funkcjonować obok siebie.

Architektura współczesna, która łączy - bryła H71a

Projekt o tajemniczej nazwie H71a to plomba, która powstała pomiędzy dwiema częściami starego, drewnianego domu przy ul. Hverfisgata 71 w Reykjavíku. Dawniej znajdował się tu sklep, jednak miejscowy fotograf – Sigurgeir Sigurjónsson – postanowił zamienić go w prywatny dom połączony ze studio fotograficznym, biurem i archiwum. Poprosił pracownię Studio Granda z Reykjavíku o zaprojektowanie przestrzeni, która zespoli stare budynki z architekturą współczesną, a także pozwoli na połączenie dwóch dziedzin życia – prywatnego i zawodowego. Projekt znalazł się na liście nominowanych do europejskiej nagrody Mies van der Rohe Award 2015.

Cała działka ma 394 mkw, zaś powierzchnia całkowita domu-plomby to 231 mkw (w tym przyziemie – 84mkw, piwnica – 94 mkw i 1 piętro – 53 mkw). Konstrukcja sklepu, który znajdował się tu przed laty, była zniszczona i trzeba było ją wymienić. Natomiast aby zmieścić garaż trzeba było wkopać część bryły w teren - na poziomie piwnicy drewnianego sąsiada.

Architekci zaprojektowali nowe elementy konstukcyjne i dekoracyjne, zachowując to co się da ze starego budynku – np. gzyms nad elewacją. Materiał który pokrywa fasady, zarówno nową jak i starą, to blacha falista. W nowej części różnicę wizualną stanowi brak dachu spadowego nad obiektem i duże przeszklenie z wejściem, w drewnianej ramie. Nowoczesne elementy podkreślają architektoniczną świeżość całego kompleksu, a stare – np. ozdobne elementy nad oknami – dodają folklorystycznego charakteru tej architekturze. Jest to zawsze mile widziane zestawienie, zwłaszcza w stolicy Islandii.

Dom był realizowany zgodnie z zasadami budownictwa ekologicznego. Energia elektryczna i ogrzewanie pochodzą ze źródeł geotermicznych. Materiały z rozbiórki starego sklepu zostały przeznaczone do ponownego wykorzystania, a cześć z nich pozostała w pierwotnej lokalizacji, dając nowe życie projektowi H71a.

Milena Glinojecka

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
tagi
81.waw.pl apartament apartamentowiec aranżacja wnętrz aranżacje wnętrz architekci architekt architektura architektura Grecji architektura krajobrazu architektura polska architektura sakralna architektura Warszawy architektura wnętrz architektura wnętrza architektura Wrocławia architektura współczesna beton beton architektoniczny biuro biuro architektoniczne biurowiec BoConcept bryła centrum handlowe co zobaczyć Comitor dach dekoracje design dizajn dom dom jednorodzinny drapacz chmur drewno ekologia Euro 2012 film gotyk historia architektury hotel ikea ikona architektury komiks konkurs konkurs architektoniczny kościół Kraków kuchnia lampa loft Londyn małe mieszkanie MAŁY DOM meble Mies van der Rohe minimalizm moda modernizacja modernizm muzeum Muzeum Sztuki Nowoczesnej Newmor Nizio Design International nowoczesna architektura nowoczesne wnętrza nowoczesne wnętrze nowoczesny dom NOWY PROJEKT ZAHA HADID ogród okno ornament pawilon polski design pracownia architektoniczna projekt projekty projekty zahy hadid przestrzeń miejska przestrzeń publiczna recykling rewitalizacja sarp Serwis o architekturze stararchitekt starożytna Grecja Studio Forma 96 STYL NOWOCZESNY styl skandynawski sztuka sztuka współczesna świątynia Tremend trendy urbanistyka wakacje 2013 Warszawa wieżowce Wieżowce Warszawa wieżowiec wnętrza Wrocław współczesna architektura współczesny design wystawa wzornictwo Zaha Hadid ZAHA HADID projekty zrównoważony rozwój życie w architekturze
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.