Architektura
ARCHITEKTURA

Przedszkole na osiedlu Targówek w Warszawie

  • Komentarze

Przedszkole na osiedlu Targówek w Warszawie

Płaskowicki i Partnerzy Architekci: przedszkole pięciooddziałowe im. Króla Maciusia I

Fot: Piotr Płaskowicki, dzięki uprzejmości pacowni Płaskowicki i Partnerzy Architekci
  • Przedszkole na osiedlu Targówek w Warszawie
  • Przedszkole na osiedlu Targówek w Warszawie
  • Przedszkole na osiedlu Targówek w Warszawie
  • Przedszkole na osiedlu Targówek w Warszawie
  • Przedszkole na osiedlu Targówek w Warszawie
  • Przedszkole na osiedlu Targówek w Warszawie
  • Przedszkole na osiedlu Targówek w Warszawie
  • Przedszkole na osiedlu Targówek w Warszawie
  • Przedszkole na osiedlu Targówek w Warszawie
  • Przedszkole na osiedlu Targówek w Warszawie

Obiekt o bogatym programie i detalach, które pozwalają na wszechstronne kształtowanie rozwoju dzieci w duchu metody edukacyjnej Montessori, zastąpił stary, okładany azbestem budynek przedszkola

Przedszkole im. Króla Maciusia I na warszawskim osiedlu Targówek zajmuje wielki dziedziniec utworzony przez wieniec bloków-szaf. W ich otoczeniu stało się enklawą przyjaznej skali, atrakcyjnej formy i ciepłej kolorystyki.
Projekt został wybrany w konkursie ogłoszonym przez miejscowy samorząd. Lekki pawilon o bogatym programie i detalach, które pozwalają na wszechstronne kształtowanie rozwoju dzieci w duchu metody edukacyjnej Montessori, zastąpił stary, okładany azbestem budynek przedszkola. Architekci założyli, że formę niewielkiego, parterowego pawilonu zdefiniują prostopadłościenne moduły. W ten sposób odwołali się do skojarzenia z klockami, ale też do tradycji awangardy architektonicznej lat dwudziestych ubiegłego wieku. Niczym w bauhausowskich projektach, horyzontalne prostokąty określają przeszkloną bryłę o otwartym planie. Całość – osadzona w ziemi, bez cokołów – nie stwarza żadnych barier dla podopiecznych i ich opiekunów. Dzięki odpowiedniemu ukształtowaniu elewacji łatwo zidentyfikować poszczególne części funkcjonalne przedszkola. Sale dla dzieci położone w południowo-wschodniej części mają całkowicie przeszklone ściany. Zgrupowanie pomieszczeń administracyjnych zajmuje obłożoną żółtymi płytami laminowanymi część zachodnią.

przeczytaj rowniez
Źródło: "Architektura-Murator" 9/2007
Autor: Adam Orlewicz
Zdjęcia: Piotr Płaskowicki, dzięki uprzejmości pacowni Płaskowicki i Partnerzy Architekci
Data publikacji: 14.06.2011 12:59
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.