Architektura
ARCHITEKTURA
Centrum Bajki i Animacji

Rozstrzygnięto konkurs na Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej

  • Komentarze

Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej

W koncepcji doceniono ekspozycje zarówno nowej zabudowy, jak i tej historycznej

Fot: Nizio Design International - materiały prasowe
  • Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej
  • Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej
  • Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej
  • Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej
  • Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej
  • Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej
  • Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej
  • Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej
  • Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej
  • Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej
  • Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej

W Bielsku-Białej powstanie interesująca inwestycja: Interaktywne Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych. Konkurs na opracowanie koncepcji wygrała pracownia Nizio Design International. Realizacja projektu ma zakończyć się w 2020 roku.

10 stycznia 2017 roku ogłoszono wyniki konkursu na opracowanie koncepcji „Interaktywnego Centrum Bajki i Animacji przy Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej”. Za najlepszy projekt uznano pracę przygotowaną przez Nizio Design International i MWE sp. z o.o. z Warszawy. Głównym projektantem był Mirosław Nizio, a w skład zespołu weszli: arch. Bartłomiej Terlikowski, mgr inż. Zbigniew Koc, arch. Daniel Jurkiewicz, arch. Łukasz Boniewski.

Rozstrzygnięcie konkursu architektonicznego – uzasadnienie jury

Jury doceniła w zwycięskiej koncepcji trafne rozwiązania urbanistyczno – architektoniczne. Na plus zagrała wyraźnie zdefiniowana strefa wejściowa oraz stworzenie wewnętrznego dziedzińca płynnie przechodzącego w zielone tereny rekreacyjne. Architekci poza eksponowaniem nowej bryły budynku, pamiętali o istniejącej zabudowie historycznej, co docenił konserwator zabytków.

Architekci połączyli interaktywne i nowoczesne muzeum z tradycyjną ekspozycją wystawienniczą. Centrum tworzone będzie w oparciu o dorobek powstałego w 1947 roku Studia Filmów Rysunkowych w Bielsku Białej, w którym zrealizowano ponad tysiąc filmów, w tym słynne bajki dla dzieci. Zastosowane rozwiązania i nowoczesne techniki multimedialne sprawią, że poprzez naukę i zabawę zarówno dzieci jak i dorośli znajdą coś dla siebie. Za dużą zaletę projektu uznano możliwość rozbudowy go o kolejne moduły.

przeczytaj rowniez
Autor: Nizio Design International - materiały prasowe
Zdjęcia: Nizio Design International - materiały prasowe
Data publikacji: 17.01.2017 12:04
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.