Architektura
ARCHITEKTURA

Schronisko w Wielkiej Brytanii ze stali odporne na wiatr i wodę. Kielder Belvedere schronisko inne niż wszystkie

  • Komentarze

Schronisko KIELDER BELVEDERE 2

Schronisko dla oczekujących na prom zostało wykonane w całości ze stali.

Fot: Keith Paisley
  • Schronisko KIELDER BELVEDERE 1
  • Schronisko KIELDER BELVEDERE 2
  • Schronisko KIELDER BELVEDERE 3
  • Schronisko KIELDER BELVEDERE 4
  • Schronisko KIELDER BELVEDERE 6
  • Schronisko KIELDER BELVEDERE 7
  • Schronisko KIELDER BELVEDERE 8

Schronisko Kielder Belvedere to połączenie budynku użytkowego i architektury będącej elementem sztuki. Schronisko stoi nad jeziorem Kieler w Wielkiej Brytanii.

Na początku 1999 roku, architekci Softroom zostali wybrani do zaprojektowania małego schroniska nad brzegiem jeziora w Kieler, w otoczeniu jednego z największych lasów Wielkiej Brytanii. Projekt schroniska, nazwanego "Belvedere", był częścią programu rozwoju sztuki w przestrzeni publicznej. Projekt i budowa schroniska, które służy turystom i pasażerom lokalnego promu zajęło 10 miesięcy.

Budowla o trójkątnej bryle osadzona jest na metalowym walcu. Elewacja wykonana jest ze stali kwasoodpornej. Odbijające obraz okolicznego lasu ściany dają efekt zwierciadła. Budynek posiada przeszklenie od strony jeziora pozwalając obserwować jego taflę z wnętrza. Architekci Softroom zaprojektowali obiekt nie tylko zgodny z wytycznymi zamawiającego, ale również podporządkowany warunkom nałożonym przez surowy klimat i kapryśną pogodę.

>>Nowoczesna architektura. Dom chmura

Dlatego projektanci musieli pogodzić oryginalną bryłę z wytrzymałymi materiałami, które przetrwają dziesiątki lat. Dlatego siedzenia wewnątrz budynku wykonane są z trudnej do zniszczenia sztucznej żywicy. Mimo stalowej konstrukcji wnętrze sprawia wrażenie ciepłego i przytulnego. Z jednej strony to zasługa żółtego świetlika, a z drugiej okładzin w złotym kolorze. Kielder Belvedere został doceniony przez wielu architektów na całym świecie. Projekt trafił do finału FX International Interior Design Awards Best Public Building 2000

Architekci: Softroom
Lokalizacja: Northumberland, Wielka Brytania
Realizacja: 1999

przeczytaj rowniez
Autor: Tomasz Wojciechowski
Zdjęcia: Keith Paisley
Data publikacji: 3.08.2012 10:27
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.