Architektura
ARCHITEKTURA
Nowy stadion w Chorzowie

Stadion w Chorzowie - rozstrzygnięto konkurs. Zobaczcie wizualizacje jednej z wyróżnionych prac

  • Komentarze

Stadion w Chorzowie - rozstrzygnięto konkurs. Zobaczcie wizualizacje jednej z wyróżnionych prac

Wyróżniony projekt stadionu w Chorzowie autorstwa architektów z pracowni Jegiełło Krysiak Architekci, Andrea Maffei Architects S.R.L. oraz Technical Study Majowiecki.

Fot: materiały prasowe
  • Stadion w Chorzowie - rozstrzygnięto konkurs. Zobaczcie wizualizacje jednej z wyróżnionych prac
  • Stadion w Chorzowie - rozstrzygnięto konkurs. Zobaczcie wizualizacje jednej z wyróżnionych prac
  • Stadion w Chorzowie - rozstrzygnięto konkurs. Zobaczcie wizualizacje jednej z wyróżnionych prac
  • Stadion w Chorzowie - rozstrzygnięto konkurs. Zobaczcie wizualizacje jednej z wyróżnionych prac
  • Stadion w Chorzowie - rozstrzygnięto konkurs. Zobaczcie wizualizacje jednej z wyróżnionych prac
  • Stadion w Chorzowie - rozstrzygnięto konkurs. Zobaczcie wizualizacje jednej z wyróżnionych prac

Projekt stadionu piłkarskiego w Chorzowie autorstwa studia Jagiełło Krysiak Architekci wraz z włoskimi pracowniami Andrea Maffei Architects S.R.L. oraz Technical Study Majowiecki zdobył wyróżnienie w konkursie. Zobaczcie wizualizacje.

W konkursie na opracowanie koncepcji stadionu piłkarskiego w Chorzowie został wyróżniony wspólny projekt architektów z pracowni Jegiełło Krysiak Architekci, Andrea Maffei Architects S.R.L. oraz Technical Study Majowiecki. Praca została wyróżniona za ciekawą i nieortodoksyjną próbę uformowania obiektu stadionu powiązanego z przestrzenią ogólnodostępnego placu publicznego oraz za stworzenie charakterystycznego symbolu miasta.

Wyróżniony projekt stadionu w Chorzowie zakłada stworzenie nowoczesnego centrum sportowego pełniącego funkcję nie tylko stadionu piłkarskiego, ale będącego także publicznym miejscem spotkań. Założenie architektów oprócz stadionu piłkarskiego obejmuje także boisko treningowe, a także kompleks sportowo-rozrywkowy ze sklepami dla kibiców i restauracjami.

Zadaszony plac stadionu w Chorzowie jako uniwersalne rozwiązanie

Projekt konkursowy nowego stadionu w Chorzowie powstał w oparciu o ideę stworzenia miejsca, które będzie ogólnodostępne nie tylko podczas wydarzeń sportowych, ale zostanie udostępnione mieszkańcom również podczas imprez o innym charakterze. W tym celu architekci zaprojektowali duży zadaszony plac, tworząc tym samym nowe miejsce publicznych spotkań w mieście. Kształt dachu o formie organicznej został oparty na stalowych słupach wypełnionych betonem. Przykrywa on nie tylko strefę stadionową, ale także część wejściową i parkingi. Zadaszenie poza terenem stadionu wykonane zostało z żelbetu, a od spodu wygładzone i pomalowane na biało. Zadaszenie samego stadionu w Chorzowie zostało odseparowane od dachu placu rozciągającego się wokół stadionu. Mimo dwóch niezależnych konstrukcji, zadaszenie stanowi jedną funkcjonalną całość. Półprzeźroczysty materiał dachu wspartego na nowoczesnych, stalowych belkach pozwala na odpowiednie filtrowanie światła. Charakterystyczny dach pokrywający dużą powierzchnię poza stadionem stanowi swego rodzaju łącznik wnętrza stadionu z przestrzenią go otaczającą. Dzięki takiemu rozwiązaniu strefa wewnętrzna przenika się z częścią zewnętrzną, a powstały w ten sposób teren przed stadionem staje się integralną częścią całego obiektu sportowego.

Charakterystyczne elewacje

Konkursowy projekt terenu uwzględnia zarówno ruch kołowy, jak i pieszy z podziałem na komunikację dla kibiców, zawodników czy vipów. W północno-wschodniej części terenu zlokalizowano parking dla kibiców gospodarzy. W jego pobliżu znajduje się także zadaszony podjazd dla taksówek i parking autobusowy. Główna bryła stadionu widoczna jest poniżej zadaszenia. Niższy poziom obiektu zbudowany jest z betonowych słupów z podłużnymi oknami. Cały obiekt, z wyłączeniem zachodniej strony, otoczony został tarasem. Strona pozbawiona tarasu wykończona została stalowymi panelami nadającymi całości nowoczesnego charakteru. Poszczególne poziomy stadionu zbudowano z belek żelbetowych podtrzymywanych filarami. Charakterystycznym elementem stadionu jest niewykończona elewacja ukazująca surowy beton. Projekt architektów z pracowni Jegiełło Krysiak Architekci, Andrea Maffei Architects S.R.L. oraz Technical Study Majowiecki przewiduje stworzenie dodatkowego tarasu zlokalizowanego na piętrze budynku, który może pełnić także funkcję placu widokowego. W razie konieczności, teren ten zostanie wykorzystany jako przestrzeń dla budowy dodatkowych trybun.

Z myślą o kibicach

Plan architektów przewiduje dwie wersje stadionu w Chorzowie: dla 12 tys. widzów oraz 16 tys. Większa ilość miejscówek może zostać uzyskana w wyniku dobudowania stalowej konstrukcji na tarasie ostatniej kondygnacji. Dostęp do strefy sportowej umożliwiają kołowrotki na ogrodzeniu stadionu. Po wejściu na teren stadionu, na najniższym poziomie obiektu kibice mają do dyspozycji 10 barów szybkiej obsługi, sklepiki z pamiątki oraz toalety. Dostęp do trybun umożliwiają licznie ciągi komunikacyjne. Windy zlokalizowane na tarasie ułatwiają komunikację dla osób niepełnosprawnych. Wyjścia ewakuacyjne zostały tak zaprojektowane, by ewakuacja całego stadionu była możliwa w ciągu maksymalnie 8 minut.

Podział na sektory

Obiekt sportowy został podzielony na sektory głownie ze względów bezpieczeństwa. Część zachodnia wyposażona jest w funkcje dla vipów, m.in.  strefa gościnna z ekskluzywnym barem. Zlokalizowana na parterze Stefa VIP została przeznaczona dla ponad 480 osób. Ponadto zawiera 8 skyboksów z 12 miejscami, z których każdy wyposażony został w małą kuchnię i toaletę. Pokoje przeznaczone m.in. dla prasy, w tym sala konferencyjna oraz studio TV usytuowano w zachodnim skrzydle obiektu. Od strony północnej, wschodniej i południowej znajdują się wejścia dla kibiców gospodarzy, którym przydzielone zostały dwa sektory z dostępem do tarasu widokowego. Dostęp dla gości będzie możliwy z północno-zachodniego narożnika. Wszystkie pokoje administracyjne zostały zlokalizowane pod trybuną wschodnią. Pozostałe pomieszczenia znajdujące się na parterze to sale przeznaczone dla policjantów, gabinety pierwszej pomocy oraz magazyny. Na poziomie piwnicy znajduje się szatnia dla  zawodników gospodarzy, która obejmuje siłownię, saunę, gabinety masażu oraz szatnie dla trenerów i pracowników technicznych. Podobnie wyposażona jest szatnia dla drużyny gości. W piwnicy mieści się także przestrzeń do przeprowadzania testów antydopingowych.

Centrum stadionu piłkarskiego – boisko

Rozmiar płyty boiska spełnia wymogi UEFA, a także wymagania dotyczące kwestii podgrzewania murawy. Boisko otoczone zostało pasem wolnej przestrzeni, która może pełnić rolę stanowisk pracy fotografów. Zaprojektowanie trybun łączyło się z uwzględnieniem wymiarów boiska do piłki nożnej. Ze strony północno zachodniej i południowo-zachodniej zapewniono dostęp dla pojazdów ratowniczych. Tam też znajdują się pokoje pierwsze pomocy.

Autor: Anna Rychlewicz
Zdjęcia: materiały prasowe
Data publikacji: 21.11.2013 11:12
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.