Architektura
ARCHITEKTURA

Betonowy sześcian - Szkoła Zollverein w Essen

  • Komentarze

Nowy budynek Szkoły Zarządzania i Dizajnu Zollverein w Essen
Fot: Christian Richters
  • Szkoła Zarządzania i Dizajnu Zollverein w Essen
  • Nowy budynek Szkoły Zarządzania i Dizajnu Zollverein w Essen
  • Szkoła Zarządzania i Dizajnu Zollverein w Essen
  • Szkoła Zarządzania i Dizajnu Zollverein w Essen
  • Szkoła Zarządzania i Dizajnu Zollverein w Essen
  • Szkoła Zarządzania i Dizajnu Zollverein w Essen
  • Szkoła Zarządzania i Dizajnu Zollverein w Essen

Szkoła Zarządzania i Dizajnu Zollverein w Essen to jedno z najsłynniejszych dzieł japońskiej pracownia SANAA, laureata Pritzkera z 2010 roku. Budynek to sześcian o krawędzi długości prawie 37 metrów. Stanął na terenie zabytkowej kopalni Zollverein wpisanej na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO

Dyspozycja funkcjonalna

Wysokość poszczególnych pomieszczeń jest uzależniona od ich funkcji (3,60-10,50 m). Liczbę elementów konstrukcyjnych zmniejszono do niezbędnego minimum, a instalacje zintegrowano ze ścianami i stropami

Okna

Betonowy monolit jest przepruty 134 oknami o czterech różnych wielkościach (w projekcie konkursowym było 3500 otworów), rozmieszczonych bez wyraźnej logiki, co przy oglądaniu od zewnątrz uniemożliwia zrozumienie podziału na kondygnacje. Jednak ich wielkość i lokalizacja są ściśle uwarunkowane wymogami funkcjonalnymi pomieszczeń i warunkami oświetlenia.

Lekkie stropy

Stropy grubości 50 cm wykonano w systemie Cobiax, w którym warstwa obojętna przekroju stropu jest wypełniona pustymi w środku kulami z recyklowanego polietylenu. System jest lżejszy o około 30% od tradycyjnej konstrukcji żelbetowej, bardziej ekologiczny (zmniejsza emisję CO2 o około 92 kg/m3), a możliwa do osiągnięcia rozpiętość stropów dochodzi do 20 m. Dzięki zastosowaniu systemu w projekcie w Essen oszczędzono około 20% emisji CO2 (148 t) oraz 480 m3, czyli 1200 t betonu (200-500 kg/m2), osiągając rozpiętość  17 m.
Pod kulami rozprowadzono rury systemu aktywizującego termicznie konstrukcję, a w płaszczyźnie sufitu zamontowano elementy oświetleniowe. Aby zachować gładkość powierzchni, zbrojenie dolnej warstwy stropu zagęszczono w celu zmniejszenia wielkości rys.
W najbliższej odległości od narożników szachtów i od kolumn występują wyjątkowo silne naprężenia ścinające – wprowadzono tam wzmacniające elementy stalowe i zastosowano tradycyjną tyechnologię żelbetową, rezygnując z prowadzenia instalacji.
Betonowanie prowadzono w rytmie tygodniowym w celu uzyskania jak najlepszej jakości powierzchni betonu. Do wykonania ścian wykorzystano wielkoformatowe płyty szalunkowe Westoplan XXL (250 x 650 x 2 cm) wykonane z fornirowanej sklejki wykończonej bezfugową, odporną na ścieranie żywicą wzmacnianą włóknami szklanymi. Faktura powierzchni nie była wykańczana, została ujednolicona na całej elewacji. Ściany rozszalowywano po 2-4 dniach, a stropy – średnio po trzech tygodniach.

przeczytaj rowniez
Źródło: "Architektura-murator" 2/2008
Autor: Redakcja
Zdjęcia: Bollinger und Grohmann Ingenieure, Christian Richters, Thomas Mayer
Data publikacji: 7.06.2011 09:13
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.