Architektura
ARCHITEKTURA

Taki mały dom, a tak dużo eko projektowania... czyli architektura współczesna i projekt domu według Portugalczyków

  • Komentarze

Dom w Portugalii - poziom zero

Architektura wnętrz domu w Portugalii, poziom zero. Na planie zaznaczone m.in. piwniczka na wino przy tarasie, kino i obszerny garaż

Fot: materiały prasowe Atelier Data z Portugalii
  • Współczesna architektura Portugalii - dom w Varatojo
  • Atelier Data i koncepcja domu w Portugalii
  • Dom w Portugalii - poziom zero

Co zrobić ze starymi belkami,które kiedyś służyły jako podkład pod tory kolejowe? Odpowiedz jest prosta. Zrobić z nich bryłę domu! Tak wygląda eko projektowanie architektury współczesnej domu według architektów z Atelier Data z Portugalii

Varatojo House to mały dom w miejscowości Varatojo, zaprojektowany przez grupę architektów z Atelier Data z Portugalii. Bryła domu jest usytuowana na wzgórzu, na wschód od miasta Torres Vedras w Portugalii. Budynek znajduje się na działce o kształcie nieregularnego wielokąta.

Bryła budynku ustawiona jest w taki sposób, że od połnocy i południa budynek wystawiony jest na słońce. Idea projektowa tego obiektu skupiała się na tworzeniu harmonijnej relacji między budynkiem a krajobrazem, wzajemne uzupełnianie się domu i ogrodu poprzez intensywny wizualny związek pomiedzy wnetrzem a zewnetrzem, a także eko projektowanie z materiałów z odzysku.

Koncepcja bryły i projekt domu

Bryłę domu wyznacza spiralna forma. Taki nietypowy kształt jest podyktowany kształtem działki. Rozwija się od cienkiej, spiralnej linii, która stopniono nabierając grubości i kształtu, przeobraża się w pełną bryłę, mieszczącą kompletny program mieszkaniowy.  Spirala zaczyna się od rampy i prowadzi aż do przeciwnej strony domu, gdzie osiąga poziom dwóch kondygnacji.

Architektura wnętrz i program funkcjonalny "małego domu"

Przestrzeń domu zajmują trzy piętra. Parter skupia największą część program użytkowego. Tam znają się przestrzeń wspólna, tj. kuchnia i pokój dzienny z jadalnią, zaprojektowane jako jedna, ciągła, otwarta przestrzeń. Drugą częścią domu jest skrzydło z pomieszczeniami prywatnymi. Znajdują się tu pokoje gościnne i dziecięce odseparowane od siebie salą gier. Na pierwszym piętrze zlokalizowana jest główna sypialnia z głębokim balkonem od północy i z łazienką od  południa. Na antresoli, nad przestrzenią życiową, znajduje się biblioteka. Na najniższym piętrze zlokalizowany jest także,odbijający piękny krajobraz basen.

Eko projektowanie – drewno z recyklingu

W tym projekcie bardzo ciekawie został zastosowany recykling materiałów. Drewniane ściany powstały bowiem z drewna z odzysku. Z kolejowych podkładów powstało też solidne ogrodzenie, przypominajace palisadę wokół domu. Oczywiscie, to recykling w raczej luksusowej, dekoracyjnej wersji. Przy budowie willi wykorzystano wprawdzie podkłady kolejowe, ale też barwiony beton architektoniczny (dający efekt spatynowanej, miedzianej ściany), korek i wielkie tafle szkła. Mieszkańcy willi korzystają z basenu, piwniczki na wino i pięknego pgrodu, mieszcacego się między skrzydłami budynku.
Kolejnym ekologicznym rozwiązaniem było posadzenie rodzimych roślin w ogrodzie. Rośliny takie jak np. rodzimy portugalski dąb dobrane zostały do miejscowej gleby i klimatu. Dzięki temu ogród dobrze wpisuje się w otoczenie i wymaga minimalnej pielęgnacji.


Wyświetl większą mapę

do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.