Architektura
ARCHITEKTURA

Mały, angielski dom jednorodzinny z werandą ... i wysokiej klasy architekturą współczesną w ogrodzie!

  • Komentarze

Szkic 3D domu Tree House autorstwa a6 architects

Szkic 3D domu Tree House autorstwa a6 architects

  • Bryła domu omija istniejące drzewo
  • Weranda na betonowych kolumnach, z której można dostać się do nowej bryły w ogrodzie
  • Weranda - wnętrza Tree House pomalowane są na biało
  • Widok na ogród
  • Rzut domu i nowej bryły Tree House

Angielskie domy jednorodzinne w zabudowie szeregowej słyną z przylegających do niech wydłużonych ogrodów. Londyńska pracownia architektoniczna a6 architects zmieniła funkcję tej przestrzeni ogrodowej domu z werandą. Architekci zaprojektowali tam bryłę przyjazną dla osoby niepełnosprawnej poruszającej się na wózku – dzięki łączącym poziomy rampom nie będzie stanowić to problemu

Weranda z widokiem na nowoczesną bryłę w ogrodzie

Obiekt o którym mowa, oraz sąsiadujące z nim bryły podobnych domów jednorodzinnych pochodzą z 1830 roku. Dawniej mieszkały w tym miejscu rodziny tkaczy. Budynek zajmuje obecnie poruszająca się na wózku inwalidzkim, zapracowana mama z gromadką pociech. Architektura współczesna, która powstała jako dobudówka do domu jest odpowiedzią na problemy, z jakimi zmaga się osoba niepełnosprawna. Należą do nich schody, wysokie progi, wąskie pomieszczenia i ciasna przestrzeń, w której ciężko zamanewrować wózkiem.

Celem architektów z londyńskiej pracowni architektonicznej a6 architects było wygodne dla wózka połączenie dwóch poziomów – parteru istniejącego domu oraz posadzki dobudowanego obiektu. Projektanci uczynili to przy pomocy ramp, które dostosowane są do potrzeb osób niepełnosprawnych poruszających się na wózkach.

Połączenie domu z nowym budynkiem stanowi weranda, która otwiera się z istniejącej kuchni na ogród. Unosi się ona na grubych, betonowych kolumnach, które są pozostałościami po poprzednim właścicielu i zarazem budowniczym tego małego domu. U stóp werandy rozciąga się przydomowy ogród oraz nowa bryła do której prowadzą wspomniane rampy.

Elewację budynku pokrywa deskowanie w naturalnym kolorze drewna. Kontrastujące z nią wnętrza pomalowane są na biało. Przeszklona weranda pozwala dostrzec ciemny ceglany mur, z którego zbudowany jest właściwy dom. Bryła została zaprojektowana tak, aby ominąć istniejące w ogrodzie drzewo, dzięki czemu architektura współczesna zyskuje unikalną formę. Sta również wzięła się nazwa projektu - Tree House. Powierzchnia nowego obiektu to 57 mkw. Projekt domu został nagrodzony w konkursie RIBA London Small Project Award 2014 oraz RIBA London Award 2014.

Milena Glinoejcka


do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.