Architektura
ARCHITEKTURA

Vector+, symbol biurowej nowoczesności

  • Komentarze

Vector+, symbol biurowej nowoczesności

Mat. Profbud

  • Vector+, symbol biurowej nowoczesności
  • Vector+, symbol biurowej nowoczesności
  • Vector+, symbol biurowej nowoczesności
  • Vector+, symbol biurowej nowoczesności
  • Vector+, symbol biurowej nowoczesności
  • Vector+, symbol biurowej nowoczesności
  • Vector+, symbol biurowej nowoczesności

Nowym punktem charakterystycznym na warszawskiej Woli stał się oddany niedawno do użytku nowoczesny biurowiec Vector+ - pierwsza biurowa inwestycja firmy Profbud. Budynki zaprojektowała pracownia JSK Architekci.

Nowa jakość na Woli

Dwa wieżowce usytuowane są niespełna 4 km od centrum stolicy, przy skrzyżowaniu Alei Prymasa Tysiąclecia i ulicy Obozowej. Atutem lokalizacji są liczne w tej okolicy linie tramwajowe i autobusowe, atrakcyjne trasy rowerowe, sąsiedztwo drogi krajowej S8 oraz znajdująca się przy budynku stacja kolei SKM. Pracownicy biurowca z pewnością doceniają sąsiedztwo pełnych zieleni parków: Moczydło, Szymańskiego i Sowińskiego, a także łatwy dostęp do placówek sportowych (np. Hala sportowa Koło) oraz wielu punktów handlowo-usługowych (np. CH Wola Park). „Biurowiec Vector+ zaprojektowany został jako urbanistyczny akcent i punkt orientacyjny w tej części Woli” – dodaje Mariusz Rutz, współwłaściciel J.S.K. Architekci.  Kompleks biurowy Vector+ składa się z dwóch wież o różnej wysokości: 15 i 7 kondygnacji, połączonych transparentnym, przeszklonym łącznikiem, którego elewacja pokryta jest strukturalnym szkłem o wysokim współczynniku przepuszczalności energii słonecznej. Na jego dachu zaaranżowano taras dla pracowników – idealne miejsce do wypoczynku, spotkań oraz uprawiania aktywności fizycznej. Biurowiec zaprojektowany z wielką dbałością o detale architektoniczne idealnie komponuje się z otaczającą go przestrzenią. Od centrum stolicy widoczna jest wyższa część budynku, zaś od Alei Prymasa Tysiąclecia – niższa, która harmonijnie koresponduje z zabudową otaczających go bloków mieszkalnych. Biura w budynkach Vector+ zaprojektowane zostały w taki sposób, by zapewnić komfort różnym najemcom. Mają one formę zapewniających kreatywność przestrzeni open space, wyciszonych, eleganckich gabinetów oraz układów mieszanych, łączących oba rozwiązania. Nie brakuje także komfortowych sal konferencyjnych. Pracownicy biur mają do dyspozycji strefy socjalne, przestrzeń do relaksu, a także kantynę i 7 szybkobieżnych wind. Najemcom zapewniono duży, trzykondygnacyjny parking ze stacjami do ładowania samochodów elektrycznych oraz z szatniami, przebieralniami i prysznicami dla rowerzystów. Na parterze budynku znajduje się dostępna dla wszystkich przestrzeń handlowo-usługowa oraz restauracja, a reprezentatywny hol wejściowy i recepcja stanowią doskonałą wizytówkę tego miejsca.

Przestrzeń innowacji przyjazna środowisku

W budynku o łącznym metrażu 13,5 tysiąca metrów kwadratowych powierzchni, ponad 12 tysięcy metrów stanowi nowoczesna powierzchnia biurowa. Vector+ jest zaprojektowany, zbudowany i zarządzany zgodnie z najlepszymi praktykami i zasadami biophilic design obowiązującymi na świecie. W wystroju zastosowano naturalne materiały - głównie szkło, drewno dębowe, kamień, a także elementy stalowe, nawiązując do architektury zewnętrznej. Wnętrze biurowca jest optymalnie oświetlone światłem dziennym za sprawą okien wbudowanych na wysokość całej kondygnacji, w części tylko osłoniętych żaluzjami zewnętrznymi. Jako jedne z niewielu przestrzeni biurowych w Warszawie, biura mają dostęp do okien uchylno-rozwiernych, a wentylacja i ogrzewanie są zarządzane przez system BMS. System czuwa też nad zużyciem energii i wody we wspólnych częściach kompleksu, natomiast pracownicy korzystają z własnych liczników. We wszystkich przestrzeniach dostosowano parametry akustyczne do otoczenia dla maksymalnego komfortu najemców, jak również zapewniono wewnętrzną filtrację powietrza, co sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu. By zmniejszyć ilość wody pitnej zużywanej do podlewania roślinności, zastosowano system zbierania deszczówki. Zastosowane rozwiązania projektowe i ekologiczne oraz udogodnienia sprawiają, że Vector+ wpisuje się w aktualne trendy w budownictwie budynków biurowych i w zagospodarowaniu przestrzeni wokół nich.

Dodatkowe informacje:

https://www.vectorplus.com.pl/budynek

przeczytaj rowniez
  • Vector+ wyznacza kierunek
    Vector+ wyznacza kierunek

    26 września odbyło się uroczyste otwarcie pierwszej biurowej inwestycji firmy Profbud oddanej do użytku już w czerwcu. Nowoczesny obiekt, zaprojektowany przez pracownię JSK Architekci, czeka teraz na ostatnich najemców, bowiem wynajęto już 85% całej przestrzeni. W dniu premierowego otwarcia Vector+ odwiedziło kilkuset gości, wśród nich między innymi przyjaciele marki i ambasadorka Profbud, Agnieszka Radwańska. więcej

  • Miejsce dla ludzi z charakterem
    Miejsce dla ludzi z charakterem

    Apartament pokazowy osiedla Awangarda wymyka się definicji mieszkania. To coś więcej - przestrzeń dedykowana ludziom z charakterem, którzy wiedzą czego chcą. Przestrzeń, która ma stać się scenerią ich życia, inspiracją do tworzenia ich własnej opowieści. więcej

  • Osiedle Awangarda – unikalna enklawa na mapie Warszawy
    Osiedle Awangarda – unikalna enklawa na mapie Warszawy

    Warszawa to mnogość inwestycji deweloperskich, które wypełniają każdy zakątek miasta – od prawobrzeżnej Białołęki aż po lewobrzeżny Ursynów. Pośród osiedli mieszkaniowych są te, które łączą w sobie prestiż, nowoczesność oraz bliskość natury. Takim miejscem w stolicy jest osiedle Awangarda, zlokalizowane na warszawskim Bemowie. więcej

  • Wyjście poza schemat, czyli apartament, który nikogo nie pozostawi obojętnym
    Wyjście poza schemat, czyli apartament, który nikogo nie pozostawi obojętnym

    Perfekcja - to słowo w pełni oddaje esencję projektu, stworzonego przez Agnieszkę Kuratczyk i Szymona Tarnowskiego z pracowni Tarnowski Division dla dewelopera Profbud. Prym wiodą tu nawiązania do stylistyki art deco, a zwykłe przedmioty występują w niezwykłych formach. Oto przestrzeń, obok której nie można przejść obojętnie. więcej

Data publikacji: 23.10.2019 14:08
do góry
uaktualnij licznik
Miesięcznik architektura
W numerze 04/2017:
  • Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku
  • Aparthotel Lwowska 1 w Krakowie
  • Węzeł przesiadkowy w Solcu Kujawskim
  • Apartamenty LEA 251 w Krakowie
  • więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.